Burse - Fonduri mutuale

Umbra lui Niculae la Asirom: Austriecii delisteaza compania de pe Bursa cu ajutorul unei hotarari din 2006 a actionarilor

Austriecii delisteaza compania de pe Bursa cu ajutorul unei hotarari din 2006 a actionarilor

Ioan Niculae

04.06.2009, 00:00 122

Actiunile Asirom, a treia companie de asigurari din piata - controlata de grupul austriac Viena Insurance, ar urma sa fie delistate de pe Bursa, conform unei hotarari a actionarilor din martie 2006, cand compania era controlata de Ioan Niculae.

O decizie pronuntata de Tribunalul Bucuresti la sfarsitul lunii mai reactiveaza hotararea respectiva, a carei aplicare a fost suspendata timp de trei ani din cauza numeroaselor procese prin care actionarii minoritari de la acea vreme, printre care se numara fondurile de investitii QVT si Broadhurst Investment, s-au opus delistarii.
Intre timp, Niculae a vandut compania austriecilor de la Viena Insurance Group, Broadhurst si QVT au iesit din actionariat, iar dispunerea de masuri a CNVM in baza careia s-a hotarat delistarea Asirom a fost abrogata.
"Conform deciziei Tribunalului Bucuresti, Asirom se delisteaza, iar actiunile vor fi retrase de la tranzactionare, in baza hotararii AGA din 2006. Acea hotarare a fost atacata de actionarii minoritari, printre care si QVT, care intre timp a iesit din companie si nu a mai avut interes sa continue procesul", a declarat pentru ZF Tiberiu Csaki, avocat la Salans, casa de avocatura care a reprezentat fondul QVT in procesul cu Asirom.
In urma deciziei Tribunalului Bucuresti, Bursa de Valori Bucuresti a suspendat de la tranzactionare actiunile Asirom.
 
Povestea delistarii Asirom, un lung sir de procese
In martie 2006, actionarul majoritar al Asirom, Ioan Niculae, care controla in acel moment circa 58% din actiuni prin intermediul Interagro si al Rafinariei Astra, a hotarat delistarea companiei de pe Bursa RASDAQ.
Operatiunea a fost posibila datorita unei dispuneri de masuri emisa de CNVM in februarie 2006, care permitea delistarea companiilor prin hotarare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Conform hotararii AGEA, Asirom urma sa plateasca un pret de 0,3409 lei/actiune actionarilor care doreau sa se retraga din companie, in conditiile in care pretul de pe Bursa era dublu, de 0,7 lei/actiune.
Fondurile de investitii QVT si Broadhurst, care erau in acel moment principalii actionari minoritari ai Asirom, au atacat in justitie hotararile luate in AGEA privind delistarea companiei, iar aplicarea hotararilor a fost suspendata de Tribunalul Bucuresti pana la solutionarea cererii. Fondurile au contestat in justitie si dispunerea de masuri a CNVM care permitea delistarea si care ulterior a fost abrogata printr-un regulament al Comisiei, publicat in aprilie 2006.
In prezent, este imposibil ca o societate de pe Bursa sa mai fie delistata in conditiile din 2006, insa Asirom indeplineste conditiile actuale de delistare, deoarece actionarul majoritar controleaza peste 99% din actiuni.
Printr-o sentinta din 28 mai 2009, Tribunalul Bucuresti respinge cererea din 2006 a QVT si Broadhurst privind anularea hotararii de delistare, invocand exceptia lipsei de interes. Atat QVT, cat si Broadhurst si-au vandut actiunile in 2007 unor vehicule de investitii din Cipru, astfel ca nu au mai avut interes sa continue actiunea in justitie.
 
Minoritarii au trei zile sa se retraga din companie
Unul dintre efectele sentintei Tribunalului Bucuresti consta in reluarea procedurii de retragere de la tranzactionare a actiunilor Asirom, in conformitate cu hotararea AGEA din martie 2006.
Potrivit raportului transmis Bursei de conducerea Asirom, va fi reluata procedura de retragere a actionarilor din companie. Astfel, actionarii care erau inregistrati la data de 12 aprilie 2006, care nu sunt de acord cu retragerea de la tranzactionare, pot solicita companiei sa le rascumpere actiunile la pretul stabilit atunci, de 0,3409 lei/actiune.
Pretul de retragere este cu 127% mai mare fata de ultimul pret din piata, de 0,15 lei/actiune.
Procedura de retragere a actionarilor dureaza trei zile si se va incheia vineri, 5 mai.
Investitorii care detin actiuni Asirom cumparate dupa 12 aprilie 2006 nu vor putea solicita rascumpararea acestora si ar urma sa ramana captivi in companie.
 
Austriecilor le convine delistarea Asirom
Reprezentantii Asirom nu au dorit sa ofere comentarii privind delistarea companiei, iar reprezentantii Vienna Insurance Group nu au raspuns pana la inchiderea editiei intrebarilor ZF.
Surse din piata sustin insa ca actionarii austrieci nu au interesul sa mentina compania pe Bursa, in conditiile in care ar fi putut anula hotararea de delistare din 2006. Delistarea presupune practic mai putina transparenta, Asirom nemaifiind obligata sa faca raportarile care sunt impuse in cazul companiilor listate.
Conform raportului anual pe 2008, compania a inregistrat anul trecut prime brute subscrise pe ambele segmente de activitate (viata si non-viata) de 203 milioane de euro, in crestere cu 8% fata de anul precedent si pierderi de 18,3 milioane de euro.
 
Principalele tranzactii pe Asirom
Mai 2007: Fondul de investitii Boradhurst vinde 14,3% din companie pentru 17,8 mil. euro. Cumparatorul este un off-shore, Waterwe Ventures.
Iunie 2007: Fondul de investitii QVT vinde 12,8% din Asirom pentru 21,5 mil. euro unui alt off-shore, Damrosch Trading
Iulie 2007: Vienna Insurance Group cumpara 30% din Asirom de la Interagro pentru 47 mil. euro.
Noiembrie 2007: VIG mai cumpara 20,2% din actiuni de la Interagro pentru 28,8 mil. euro.
Decembrie 2007: VIG mai ia 16% din Asirom pentru 23 mil. euro, in urma unei oferte publice de preluare obligatorie, printre vanzatori numarandu-se si AVAS.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO