Burse - Fonduri mutuale

Un ETF bazat pe indicele BET-BK al bursei de la Bucureşti este tranzacţionat în premieră pe o bursă externă, la Sofia

Un ETF bazat pe indicele BET-BK al bursei de la...

Autor: Roxana Rosu

22.02.2018, 16:45 350

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a încheiat un acord cu Expat Asset Management pentru licenţierea indicelui BET-BK, care include 25 de companii de la Bucureşti, creat şi administrat de BVB, care va fi folosit ca suport pentru ETF-ul Expat Romania BET-BK UCITS, tranzacţionat la Sofia.

ETF-ul (exchange traded fund) este tranzacţionat pe Bursa de Valori din Sofia şi face parte din familia de ETF-uri care urmăresc performanţa principalilor indici ai pieţelor de capital din Europa Centrală şi de Est.

„Vedem in România una dintre pieţele foarte atractive, cu potential puternic in ceea ce priveste posibilitatea de crestere atat a pretului actiunilor, cat si a numarului de companii listate. Am ales BET-BK ca indice principal pentru acest ETF deoarece include 25 de companii - nici prea multe (pentru a nu face ca un astfel de fond sa fie dificil de gestionat), nici prea putine (pentru ca atunci gradul de diversificare ar fi mai mic). Prin urmare, am creat Expat Romania BET-BK UCITS ETF - unul dintre primele cinci ETF-uri create de Expat Asset Management,” a declarat Nikolay Vassilev, director Expat AM..

ETF-ul Expat Romania BET-BK UCITS a fost lansat luna trecută si a atras interes în rândul investitorilor bulgari.

„Până acum, ETF-ul din Romania s-a bucurat de un interes mai mare decat ETF-urile similare cu expunere in Grecia, Polonia sau Republica Ceha. Cresterea de abia de aici incolo va incepe. Bazandu-ne pe experienta de 16 luni pe care o avem cu ETF-ul similar pentru Bulgaria, ne asteptam ca ETF-ul romanesc sa ajunga la 50-100 milioane de euro in urmatorii ani, mai ales daca va fi listat pe mai multe burse internationale, ceea ce este si intentia noastra,” a declarat directorul executiv al Expat AM.

 BET-BK (Bucharest Exchange Trading Benchmark index) este un indice lansat de BVB, conceput pentru a fi utilizat ca referinta si activ suport de catre administratorii de fonduri.

Acest indice include cele mai lichide 25 decompanii romanesti si straine listate pe piata principala a BVB, iar metodologia sa de calcul reflecta lichiditatea companiilor incluse.

 „Este o premiera pentru piata de capital din Romania faptul ca un ETF care are ca activ suport indicele BET-BK al BVB este lansat si tranzactionat pe o bursa straina. Ne bucura initiativa celor de la Expat Asset Management de a lansa acest tip de fond deschis care ofera investitorilor posibilitatea de a investi in societatile listate la Bursa de Valori Bucuresti si care sunt incluse in indicele BET-BK, un indice conceput in primul rand pentru a fi utilizat ca referinta si activ suport pentru fondurile de investitii,” a declarat Lucian Anghel, Presedintele Consiliului de Administratie BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO