Burse - Fonduri mutuale

Un furnizor al Alro cere daune cat o treime din profitul companiei de anul trecut

25.10.2009, 23:17 71

Firma Viewside Markets Inc, unul dintre furnizorii de alumina aiproducatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), a dat in judecatacombinatul la Curtea de Arbitraj International de la Londra si ceredaune de 31-34 mil. dolari, suma care echivaleaza cu o treime dinprofitul net al firmei pe anul precedent, care s-a cifrat la 247,2mil. lei (98,5 mil. dolari).

Litigiul vizeaza un contract incheiat in 2008 de cele doua partiprivind furnizarea de alumina calcinata, principala materie prima acombinatului din Slatina. Conducerea Alro spune ca a contestatdauna atat din punctul de vedere al raspunderii atribuitecombinatului, cat si al valorii pretinse de Viewside Markets.

Alro Slatina ar putea fi nevoita sa constituie provizioanepentru acoperirea eventualelor daune cu impact negativ asupraprofitabilitatii companiei.

Producatorul de aluminiu dispunea la data de 30 iunie delichiditati suficiente pentru acoperirea daunei, aceasta avandconstituite depozite la banci in valoare de 144,5 mil. lei (circa50,5 mil. dolari).

Rezilierea contractului vine in contextul in care conducereaAlro a decis sa reduca productia combinatului la circa 75% dincapacitate pe fondul crizei si ca urmare are nevoie de o cantitatemai mica de materii prime.

Grupul Vimetco, proprietarul Alro, a anuntat recent ca aredeschis producatorul de alumina Alum Tulcea (BBGA), dupa unprogram de retehnologizare in valoare de circa 50 mil. dolari cares-a intins pe o durata de 2 ani si jumatate. Anterior demarariiinvestitiei in modernizarea combinatului din Tulcea, acesta eraprincipalul furnizor de materie prima al Alro. Profitulproducatorului de aluminiu a scazut in primele sase luni de pestesase ori, la 35,3 mil. lei (circa 12,3 mil. dolari), pe fonduldiminuarii afacerilor cu 28%, la 718,7 mil. lei (251,3 mil.dolari).

Actiunile Alro au inchis ultima sedinta a saptamanii instagnare, la un pret de 2,9 lei, nivel la care capitalizareacompaniei este de 726 mil. dolari (482,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO