Burse - Fonduri mutuale

Un grup de acţionari minoritari ai UniCredit Ţiriac Bank cere listarea pe sistemul alternativ al brokerilor

Un grup de acţionari minoritari ai UniCredit Ţiriac Bank cere listarea pe sistemul alternativ al brokerilor

Autor: Roxana Pricop

12.09.2010, 23:55 2924

Cele câteva mii de persoane care la începutul anilor nouăzeci ausubscris cu numerar la înfiinţarea băncii comerciale Ţiriac auajuns în prezent acţionari "captivi", având în vedere că de laachiziţia băncii în 2006 acţionarul majoritar al UniCredit Bank dinAustria nu le-a mai făcut o ofertă de preluare, iar vânzareaacţiunilor pe piaţa liberă este dificilă pentru că banca nu elistată.

O soluţie care ar putea rezolva această situaţie pe caleamiabilă, având în vedere că unii acţionari au ales să meargă îninstanţă pentru a-şi recupera prejudiciile, este listareapachetului de 4,5% din capitalul UniCredit Ţiriac aflat în mâinileacţionarilor minoritari pe sistemul alternativ de tranzacţionare albrokerilor (Romanian Over the Counter-ROTC), în opinia lui ManiuCostel Popescu, acţionar al băncii. Împreună cu alţi deţinători detitluri reprezentând 0,1% din capital, el a demarat discuţiile cuoficialii UniCredit Ţiriac Bank. Maniu Costel Popescu nu esteacţionar istoric ci a cumpărat acţiunile băncii.

"Pentru ca pachetul de 4,5% din capital să poată fitranzacţionat pe ROTC este necesar ca banca să îşi transfereregistrul acţionarilor la Depoiztarul Central şi să îşi deaacordul. Am purtat discuţii cu reprezentanţii băncii şi aceştiane-au răspuns că analizează cererile noastre", a spus Maniu CostelPopescu.

Sistemul alternativ de tranzacţionare ROTC este un proiect alAsociaţiei Brokerilor special înfiinţat pentru tranzacţionareaacţiunilor Fondului Proprietatea până la listarea la BVB, dar şipentru acţiunile celorlalte companii nelistate ai căror acţionaridoresc să îşi marcheze exitul. Conducerea Fondului Proprietate arefuzat tranzacţionarea acţiunilor pe ROTC.

Minoritarii au acţiuni de 40-50 mil. euro

Maniu Costel Popescu este de părere că pachetul de 4,5% aflat înmâinile unui număr de 4.000-5.000 de acţionari ar valora circa40-50 mil. euro, luând în calcul un preţ pe acţiune de circa 26 deeuro.

"Am calculat valoarea acţiunii UniCredit Ţiriac Bank princomparaţie cu alte bănci din sistem-BCR şi BRD. BCR, controlată totde un grup austriac-Erste, se află acum la a doua ofertă făcutăacţionarilor minoritari plătind un preţ de 14 lei/acţiunereprezentând de 1,9 ori valoarea contabilă, în timp ce BRD setranzacţionează la un multiplu de 1,8 ori valoarea contabilă.Valoarea contabilă a unei acţiuni UniCredit Ţiriac este de aproape14 euro, ceea ce ar rezulta, aplicând un multiplicator de 1,8, ovaloare a acţiunii de 26 euro", a mai spus Costel Popescu.

Deşi până în prezent nu a făcut o ofertă micilor acţionari ,banca le-a sugerat acţionarilor că preţul la care alte persoane auvândut este de 113 lei (26 euro)/acţiune.

"Am sunat de curând la bancă şi mi-au spus că pot vindeacţiunile doar unei persoane fizice şi că valoarea unei acţiunieste de 113 lei. Îmi aduc aminte că am primit o ofertă de la bancăîn 2006 când banca oferea 13,14 euro/acţiune. Am refuzat atunci săvând pentru că nu pot da acţiunile pe un preţ mic. Nu îmi mai aducînsă aminte când a fost ultima oară când am luat dividende", a spusMircea Balaban, în vârstă de 60 de ani şi deţinător a 150 deacţiuni la UniCredit Ţiriac Bank.

Printre acţionarii UniCredit se numără şi Bogdan Olteanu,vicepreşedinte al BNR, cu un număr de 163 de acţiuni, potrivitdeclaraţiei de avere a acestuia.

Cei care au fost cu Ţiriac de la început îşi cautădreptatea în instanţă

Avocatul Cristian Duţescu, care reprezintă în instanţă 900 deacţionari istorici ai Ţiriac Bank în procese deschise împotrivabăncii UniCredit Ţiriac, este de părere că acţionarii istorici nuvor fi de acord cu listarea pachetului de 4,5% din capital pe ROTC."Ei cer în instanţă plata unor prejudicii istorice şi nu cred căvor fi de acord să accepte un preţ stabilit de piaţă pentruacţiunile deţinute. Aceşti oameni au subscris şi 5.000 de dolari laînfiinţarea băncii în 1991, cât era valoarea unui apartament,sperând că banca se va lista şi crezând în începuturilecapitalismului românesc. Valoarea pe acţiune cerută de aceştia îninstanţă este de 200 de euro", a spus Cristian Duţescu, avocat lacasa de avocatură Duşescu şi Asociaţii.

Potrivit lui Duţescu, cei 900 de acţionari contestă în instanţăo decizie a AGA din 1993 prin care capitalul băncii a fost majoratşi nu le-a fost dată posibilitatea de a subscrie, fiindu-le diluateastfel participaţiile.

Banca Comercială Ţiriac a fost fondată în 1991 de omul deafaceri Ion Ţiriac, care a fuzionat în 2006 cu banca austriacă HVBcare a fost preluată pe plan extern de UniCredit Bank. În 2007, aavut loc fuziunea HVB Ţiriac cu UniCredit Bank, rezultând UniCreditŢiriac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO