Burse - Fonduri mutuale

Una dintre cele mai mari tranzacţii ale anului: un trader elveţian cumpără cel mai mare producător de îngrăşăminte din România

Anunţ surpriză pe bursă: Elveţienii de la Ameropa negociază cu turcii preluarea Azomureş

Autor: Andrei Chirileasa

31.10.2011, 09:55 4999

Azomureş Târgu Mureş (AZO), cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România, a anunţat că firmele Eurofert şi Azomureş Holding, care deţin 75,9% din acţiunile companiei, ar putea fi preluate de grupul elveţian Ameropa Holding.

UPDATE: Acţiunile Azomureş au crescut cu 35% în deschiderea şedinţei

Eurofert şi Azomureş Holding sunt deţinute în prezent de un grup de investitori turci. Grupul Ameropa, controlat de o bogată familie din Elveţia, a preluat în urmă cu câţiva ani şi Comcereal Constanţa (CCRL).

"Azomureş a luat cunoştinţă de faptul că acţionarii societăţilor Eurofert şi Azomureş Holding sunt în prezent angajaţi în negocieri cu grupul de companii Ameropa, negocieri aflate într-un stadiu relativ avansat, care s-ar putea finaliza sau nu prin preluarea de către Grupul Ameropa a controlului asupra Eurofert şi Azomureş Holding. În prezent, negocierile sunt în desfăşurare şi trebuie menţionat că o astfel de preluare este condiţionată de autorizarea corespunzătoare a "concentrării economice" (aceasta fiind o condiţie suspensivă pentru finalizarea tranzacţiei)", se arată într-un raport transmis de Azomureş Bursei de Valori Bucureşti.

Azomureş este una dintre cele mai mari şi mai profitabile companii de pe bursă, cu afaceri de 285 mil. euro în 2010, când a obţinut un profit net record de 36 mil. euro. Compania are o capitalizare de 102,6 mil. euro, în condiţiile în care acţiunile AZO au crescut cu circa 75% de la începutul anului.

Azomureş deţine şi pachetul majoritar de acţiuni al operatorului portuar Chimpex Constanţa (CHEM), specializat pe îngrăşăminte şi cereale. Ameropa îşi propune să devină unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din România, astfel că din punct de vedere strategic, preluarea Chimpex este foarte importantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO