Burse - Fonduri mutuale

Una dintre marile bănci spaniole a fost zdrobită pe burse

Una dintre marile bănci spaniole a fost zdrobită pe burse
29.05.2016, 18:55 4134

O majorare de capital anunţată de o mare bancă spaniolă a tulburat bursele euro­pene, atrăgând atenţia că sistemul bancar al zonei euro „încă produce îngrijorări majore“.

Titlurile băncilor spaniole au înregistrat ieri pe burse scăderi de până la 25% după ce Banco Popular Espanol, a şaptea instituţie de credit din Spania în funcţie de cota de piaţă, a anunţat o emi­siune de acţiuni de 2,5 mld. euro. Acţiu­nile Banco Popular au plonjat la cel mai scă­zut nivel din ultimii 26 de ani, po­trivit Bloomberg.

Scopul ma­jorării de ca­pital este de a atenua temerile in­ves­titorilor legate de efectele toxice ale cre­di­telor neper­for­mante din porto­fo­liul băncii. Banco Popular este una dintre cele mai slabe dintre băncile mari spaniole, scrie The Wall Street Journal.

Creditorul intenţionează să vândă acţiunile la un preţ mai mic decât cel nominal (discounted shares) către investitorii deja existenţi. Banca va emite aproximativ două miliarde de acţiuni la preţul de 1,25 de euro pe unitate.

Cele mai periculoase forţe speciale din lume

Miercuri, ac­ţiu­nile Banco Popular au închis şedinţa de tran­zac­ţio­nare la 2,36 de euro pe unitate.

Lui Atif Latif, director de tranzacţionări la Guardian Stockbrokers, majorarea de ca­pi­tal îi su­gerează că băncile din zona euro „încă produc îngrijorări majore“, scrie Reuters.

„Îngrijorări privind riscurile creditelor, lipsa de active cu o calitate credibilă, pro­bleme legate de randament şi lipsa rezervelor, toate acestea sunt de natură să-i deprime pe cei cu expunere la bănci“, a spus analistul.

Una dintre cele mai frumoase cetăţi din România, deschisă publicului după cinci ani de restaurare

Banco Popular încearcă să-şi revină de când s-a prăbuşit piaţa imobiliară spaniolă. Banca a acu­mulat milioane de locuinţe ob­ţinute prin exe­cu­tare silită şi proprietăţi imo­biliare dez­voltate doar pe jumătate după ce a oferit în tim­pul fre­ne­ziei construirii credite dezvoltatorilor şi cum­pă­rătorilor de locuinţe. Banco Popular este una dintre băncile spa­niole cu cea mai mare expunere la piaţa imo­bi­liară.

Unul dintre scopurile majorării de capital, spune Banco Popular, este de a creşte rezervele necesare acoperirii creditelor neper­for­mante.

Banca a indicat că anul acesta ar putea avea nevoie de provizioane pentru pier­deri cauzate de credite şi de executări silite de până la 4,7 miliarde de euro. Din cauza provizioanelor, Banco Popular ar putea înregistra anul acesta pierderi şi ar putea renunţa la plata dividendelor.

Cele mai frumoase sate din lume. Destinaţii pitoreşti îngheţate în timp

Firma germană de investiţii Allianz, care deţine 3,3% din acţiunile Banco Popular, s-a angajat să participe la majorarea de capital pentru a-şi menţine participaţia.

În 2011, Banco Popular a cumpărat banca regională spaniolă Banco Pastor, care nu a reuşit să treacă testele de stres europene. Achiziţia a pus presiuni pe situaţia financiară a Banco Popular, care a trebuit să strângă capital de 2,5 miliarde de euro pentru a evita un bailout finanţat de stat.

Ieri, odată cu acţiunile Banco Popular au scăzut şi titlurile băncilor spaniole Banco de Sabadell, Bankia şi Caixabank. Pe traiectorii negative au intrat şi acţiunile băncilor italiene UBI şi Banco Popolare.

Cele mai impresionante fotografii cu armata Coreei de Nord

Joi nu a fost o zi bună nici pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole, care au scăzut în condiţiile în care investitorii au pus sub semnul îndoielii sustenabilitatea unui avans care a împins yieldul titlurilor cu scadenţa la zece ani la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni. Investitorii sunt mai prudenţi doare ce luna viitoare va aduce referendumul privind Brexitul, alegeri spaniole şi o posibilă majorare a dobânzilor de politică monetară în SUA.

Ţăndărei, oraşul din România cu vile ca în Beverly Hill

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO