Burse - Fonduri mutuale

Unde se face pretul actiunilor FP: la mica publicitate sau la Viena?

11.03.2010, 23:00 36

Pretul actiunilor Fondului Proprietatea (FP) din anunturile demica publicitate si cel rezultat din cotatia "warrant-ului" listatla Bursa din Viena sunt puternic conectate, ambele crescandputernic in ultimele doua luni. Opiniile brokerilor despre caredintre piete atarna mai greu in formarea pretului suntimpartite.

Pe piata locala, tranzactiile cu titluri FP se realizeaza prinintermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintrevanzatori si cumparatori. Oferta si cererea de titluri se intalnescprin intermediul anunturilor de mica publicitate. In prezent pretullocal de tranzactionare este de 0,4 lei/actiune, respectiv 40% dinvaloarea nominala de un leu.

Incepand de la mijlocul lunii decembrie, pe Bursa de la Viena setranzactioneaza un produs structurat de tip "warrant" care are caactiv suport pachete de 500.000 de actiuni FP, oferind astfel inpremiera un pret oficial al actiunilor. Pe 10 martie pretulwarrant-urilor era de 54.000 de euro, cotatie la care un titluvaloreaza 0,428 lei.

Intre pretul de la mica publicitate si cel de la Viena apare undiscount de aproximativ 6%.

"La pretul local de tranzactionare se face un discount fata decel de la Viena. Investitorii locali iau pretul de la Viena dreptreferinta pentru tranzactii si cred ca ceea ce se intampla la Vienainfluenteaza piata locala", spune un broker implicat in tranzactiicu actiuni FP.

Un alt broker este insa de alta parere: "Pretul de pe piatalocala il influenteaza pe cel de la Viena, pentru ca cei caretranzactioneaza la Viena stiu foarte bine ce se intampla inRomania. Actiunile FP disponibile sunt tot mai putine din cauzablocajului existent in procesul de conversie al titlurilor dedespagubire in actiuni si acest fapt se resimte in apreciereaactiunilor pe piata locala si indirect pe Bursa de la Viena", maispune el. In februarie, doar 41 de persoane au primit actiuni FP dela ANRP in schimbul titlurilor de despagubire detinute.

In februarie s-au tranzactionat 170 mil. actiuniFP

In 2010, actiunile FP au crescut cu aproape 60% pe piata locala.Pe Bursa de la Viena, aprecierea este de peste 54% pentruintervalul cuprins intre mijlocul lunii decembrie si 10 martie.

In februarie, la Depozitarul Central au fost inregistrate 157 detranzactii pentru un volum total de actiuni de 170 mil. actiuni,potrivit informatiilor furnizate de Fond. Mai exact, in februaries-a tranzactionat 1,2% din capitalul Fondului. Produsul structuratde tip "warrant" lansat de societatea de brokeraj Wood & Co. nueste la fel de lichid. Pentru acest produs exista un singurvanzator, respectiv firma de brokeraj Wood, in timp ce cumparatoriisunt in principal investitorii institutionali. Nicolae Ivan,reprezentantul fondului american de investitii Cartesian caredetine 2,85% din FP, spune ca pretul de la Viena nu este unul dereferinta si ca nu influenteaza pretul la care se tranzactioneazaactiunile pe piata locala.

"Evolutia contractului de administrare cu Franklin Templetoninfluenteaza pretul actiunilor si nu cotatia warrant-ului de laViena. Cotatia warrant-ului este un fals referential pentruvaloarea actiunilor FP. Vanzatorii mai mici se uita la pretul de laViena, insa cumparatorii mari, de talia fondurilor de investitii,se uita la managementul, la portofoliul si la activele Fonduluipentru a-si forma un pret de referinta", a conchis Ivan.

  • In februarie, prin Depozitarul Central s-au realizat 157 detranzactii prin care s-au transferat 170 de milioane de titluriFondul Proprietatea.
  • De la inceputul anului, pe Bursa din Viena s-au tranzactionatcirca 80 de certificate, echivalentul a 40 de milioane de titluriFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO