Burse - Fonduri mutuale

Ursache, ASF: Pragul la SIF-uri a intrat în sfera politicului şi nu înţeleg de ce

Mircea Ursache vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară:

Prin legislaţia primară pe care o prezentăm astăzi, România este din punct de vedere al reglementărilor o piaţă emergentă. Orice investitor găseşte în România acum o legislaţie similară celei din Uniunea Europeană şi are siguranţa că regulile de aici sunt similare celor din Uniunea Europeană.

Mircea Ursache vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară: Prin legislaţia primară pe care o prezentăm astăzi, România este din punct de vedere al reglementărilor o piaţă emergentă. Orice investitor găseşte în România acum o legislaţie similară celei din Uniunea Europeană şi are siguranţa că regulile de aici sunt similare celor din Uniunea Europeană.

Autor: Roxana Pricop

21.01.2015, 00:08 934

Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), susţine în continuare majorarea sau chiar eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri de 5% din capital, iniţiativă care a fost scoasă anul trecut din ordonanţa de modificare a legii pieţei de capital fără nicio explicaţie din partea Ministerului Finanţelor.

Cele cinci SIF-uri dispun de o avere cumulată de peste 6,5 miliarde de lei, plasată în acţiuni Banca Transil­vania, BRD, ale com­paniilor din energie, firme de turism, însă investitorii nu pot deţine mai mult de 5% din acţiunile SIF-urilor.

Speranţele investitorilor de ma­jo­rare a pragului de deţinere au crescut în octombrie anul trecut când Ministerul Finanţelor a supus dezbaterii publice un proiect  de lege prin care elimina pragul de deţinere la SIF-uri. Proiectul de lege a fost însă modificat de minister după doar câteva săptămâni. Din următoarele variante supuse dezbaterii publice a fost scoasă prevederea privind eliminarea pragului. Ministerul Finanţelor nu a comunicat care au fost motivele acestei excluderi. A fost însă păstrată propunerea de majorare de la 5% la 20% din capital a pragului de deţi­nere la operatorii bursieri, care a şi intrat în vigoare de la 9 ianuarie 2015 fiind aprobată prin Ordonanţa de Ur­genţă a Guvernului numărul 90/2014.

„Eu sunt un susţinător al majorării pra­gului la SIF-uri şi chiar al eliminării pra­gului. Cred că acţionarii SIF-urilor ar trebui să decidă singuri cât este pra­gul şi nu o lege. Însă pragul la SIF-uri a devenit o problemă care a intrat în sfera poli­ticului şi nu înţeleg de ce”, a spus vice­preşedintele ASF într-o conferinţă de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO