Burse - Fonduri mutuale

„Va fi la fel ca în primăvară, când s-au mişcat doar câteva acţiuni“

„Va fi la fel ca în primăvară, când s-au mişcat doar câteva acţiuni“

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

24.06.2011, 00:05 1141

Bursa a scăzut cu 1,66%, în linie cu marile pieţe euro­pene, iartitlurile Transgaz (TGN) au căzut cu 10%, întrucât începând de joi,când este ziua ex-dividend, cum­părătorii acestor titluri nu mai audreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut. Piaţaa fost pe scădere încă de la deschidere, in­vestitoriiorientându-se la tran­zac­ţionare după linia descendentă a burselorexterne.

Jucătorii de pe pieţele externe au reacţionat negativ laştirile privind reducerea prognozei de creştere economică a SUApentru 2011 şi 2012, de către Fed, care nu a dat însă semnale că arputea continua programul de stimulare.

În aceste condiţii, investitorii de la BVB au fost prudenţi latranzacţionare şi au introdus ordine pentru volume reduse deacţiuni şi la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de miercuri.

Directorul de tranzacţionare al Carpatica Invest Adrian Ciudincon­sideră că rulajele reduse sunt deter­minate atât de intrarea învacanţă a celor mai mulţi investitori, cât şi de situaţia incertăde pe plan extern, care îi pune pe jucători pe poziţii deaşteptare.

"În perioada asta nu mă aştept să vedem volume mari, poate din adoua jumătate a lunii august să mai vedem ceva mişcare, pentru căde atunci începe lumea să revină din vacanţă şi încep să sepregătească portofoliile pentru final de an. Corecţia pieţei esteinfluenţată în cea mai mare parte de contextul extern, dar şi dedimensiunea redusă a pieţei noastre", a declarat Ciudin.

Totodată, el nu crede că investitorii vor reacţiona larezultatele financiare semestriale pe care companiile listate laBVB vor începe să le publice spre finalul lunii iulie.

"Va fi la fel ca în primăvară, când s-au mişcat doar câtevaacţiuni, deci nu vom avea o reacţie vizibilă. Piaţa va reacţionamai degrabă la publicarea rezultatelor companiilor de pe extern,pentru că în funcţie de acele date se vor mişca şi bursele", aexplicat Ciudin.

La închiderea şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, era în scădere cu 1,35%, iar titlurile celor cinci SIF-urişi ale Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,39%sub nivelul de miercuri.

Titlurile companiei naţionale de transport al gazelor naturaleau coborât cu 26 lei, valoare apropiată de divi­dendul net pe careTransgaz îl va acorda acţionarilor, de 24,17 lei/acţiune. Lafinalul şedinţei, acţiunile Transgaz erau cotate pe piaţaprincipală la 234 lei.

Reculul titlurilor Transgaz a venit pe un rulaj de 500.000 delei, însă cu aceste acţiuni a fost realizat şi un deal în va­loarede 1,1 mil. lei. Pe de altă parte, ac­ţiunile Oltchim (OLT) aucontinuat să urce semnificativ, cu 8,4%, şi au ajuns la preţul de1,446 lei. Evoluţia a venit pe un rulaj de 1,3 mil. lei. TitlurileFondului Pro­prietatea au fost în continuare cele mai lichide dinpiaţă, cu transferuri de 14,6 mil. lei şi au închis în scădere cu1,85%. Un rulaj important, de 7,8 mil. lei, a fost consemnat şi deacţiunile Car­bo­chim (CBC).

"Ofertele de la Petrom şi de la Alro sunt evenimente importanteşi vor aduce un oarecare interes pentru piaţă, însă banii noi vorintra doar pe aceste ofete, nu cred că vom vedea o deblocare debani de pe unele acţiuni şi mutarea pe altele", considerăCiudin.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au adăugat ieri8,4%, una dintre cele mai mari creşteri de pe Bursă. Volatilitateaacestor titluri a fost una extremă în ultimele săptămâni deşirulajele s-au menţinut ridicate. Ieri s-au transferat pe Bursă933.000 de acţiuni Oltchim în valoare de 1,36 mil. lei.

  • Titlurile Carbochim Cluj (CBC), după ce un pachet de circa 23%din acţiuni s-a transferat pe Bursă pentru suma de 7,3 mil. lei. Cuacest pachet, cei şase principali acţionari ai companiei care deţinfiecare peste 10% din capital pot ajunge la un pachet de control de33%.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschisşedinţa de ieri cu corecţii importante, de 1,5% pe indicele DowJones. Bursele europene cădeau cu circa 2% la aceeaşi oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO