Burse - Fonduri mutuale

Valoarea de piaţă a companiilor chinezeşti de tehnologie s-a apreciat şi cu peste 20% săptămâna trecută, pe fondul unor rezultate mai bune

Valoarea de piaţă a companiilor chinezeşti de...

Autor: Dan Grigore Ivan

21.11.2017, 00:04 330

Cinci mari companii chinezeşti de tehnologie au reuşit săptămâna trecută să raporteze rezultate financiare mai bune decât se aşteptau analiştii, fapt ce a împins în sus valoarea acţiunilor acestora şi cu peste 20% în câteva şedinţe de tranzacţionare, în condiţiile în care piaţa americană de capital, pe care sunt listate cele mai multe dintre ele, a scăzut cu 0,14% în acelaşi interval.

De altfel, companiile de tehnologie chi­nezeşti au reprezentat unele dintre cele mai mari creşteri bursiere înregistrate în acest an. Reţeaua socială YY, fondată în 2005 sub numele de duowan.com, ce are în prezent aproape 125 milioane de utilizatori activi (Snapchat are 178 milioane), este o platformă de live-streaming şi atinge o arie largă de domenii, de la concerte până la educaţie sau dating. O parte importantă din încasările companiei vine din vânzarea de cadouri, pe care le primesc creatorii de content de la spectatori.

Săptămâna trecută, acţiu­nile companiei au crescut cu 21%, pe fondul raportării unor încasări trimestriale de 464,8 milioane de dolari, cu aproape 10% mai mult decât se estimase. De la începutul acestui an, acţiunile YY au crescut cu 172%, până la o capitalizare bursieră de 6,76 miliarde dolari.

De asemenea, compania de jocuri video NetEase a raportat încasări de 1,9 miliarde dolari în trimestrul trei, cu peste 35% mai mari, în vreme ce acţiunile sale s-au apreciat cu 20%, până la o capitalizare bursieră de 48,5 miliarde dolari.

58.com, supranumit Craiglist-ul Chinei, a raportat o creştere a încasărilor de 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, echiva­lentul a 410,2 milioane lei, iar valoarea de piaţă a companiei a ajuns la 10,9 miliarde dolari, după o creştere de 167% în 2017, de peste zece ori mai mare decât media.

Acţiunile Tencent, singura dintre cele cinci companii amintite care nu este listată pe bursa americană, ci pe cea de la Hong Kong, au crescut în această săptămână cu 5%, iar aprecierea valorii de piaţă la nivelul întregului an 2017 a ajuns la 112,6%, atingând o capitalizare de 490 miliarde dolari, fiind cea mai scumpă companie chinezească, după ce a depăşit Alibaba (474 miliarde dolari). Tencet este deţinută în proporţie de 46,5% de sud-africanii de la Naspers, cei care contro­lează şi emag.ro.

Tencent are un portofoliu foarte diversificat, ce acoperă o gamă largă de sectoare din domeniul tehnologiei, respectiv de la sisteme de plăţi, jocuri, telecomunicaţii până la  advertising sau smartphone-uri.

Cele mai mari companii tehnologice chinezeşti, relativ nou apărute în peisajul financiar, ce formează aşa-numitul grup BAT (Baidu, Alibaba şi Tencent), valorează împreună 1.047 miliarde dolari (10,69% din PIB-ul Chinei), în vreme ce cvartetul american FAAG (Facebook, Amazon, Apple şi Google) valorează 2.651 miliarde dolari (14,31% din PIB-ul Statelor Unite ale Americii). Mai mult, niciunul dintre aceşti giganţi, fie unul fondat în China sau în America, nu a înregistrat în acest an o apreciere a valorii de piaţă sub 30%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO