Burse - Fonduri mutuale

Zentiva si-a majorat profitul cu 73%, in ciuda scaderii vanzarilor

Zentiva si-a majorat profitul cu 73%, in ciuda scaderii vanzarilor

Dragos Damian, director general al Zentiva SA

05.08.2008, 18:54 16

Producatorul de medicamente Zentiva SA (fostul Sicomed), unul dintre principalii jucatori din industria de profil, a inregistrat in prima jumatate a acestui an un profit net de 22 mil. lei (6 mil. euro), in crestere cu 73% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
In acelasi intervalul de timp vanzarile fostei companii Sicomed au inregistrat un declin de 17%, pana la 106,7 mil. lei (29 mil. euro).
Profitul net al Zentiva a revenit pe crestere in primul semestru al anului dupa ce in 2007 a consemnat o scadere de 81%.
Pe de alta parte, cifra de afaceri a continuat decliul inceput la mijlocul anului trecut, astfel ca vanzarile cumulate ale grupului ceh pe piata locala (incluzand si importurile) au ajuns la 33 de milioane de euro (797,9 milioane de coroane cehe) in primele sase luni ale acestui an, in scadere cu 33% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Pe piata locala, cea de-a doua jumatate a anului trecut a marcat pentru Zentiva schimbarea atat a conducerii, cat si a politicii comerciale, care a avut in vedere o mai buna colectare a banilor din piata.
In lei, vanzarile nete ale Zentiva au scazut cu 16,1% in primul semestru si cu 0,6% in trimestrul al doilea.
"Rezultatele Zentiva in Romania din aceasta perioada, mai ales cele inregistrate in T2, reflecta in mod pozitiv schimbarile demarate in a doua jumatate a anului trecut si au vizat aspecte organizationale strategice, dar mai ales o noua abordare a pietei. Aceste schimbari au pus accentul pe optimizarea capitalului de lucru, iar rezultatele nu au incetat sa apara. Parametrii operationali si financiari sunt mult imbunatatiti.
Deja am inregistrat o reducere importanta a stocurilor si a creantelor comerciale, ca urmare a implementarii unui management eficient de colectare a creantelor", a spus Dragos Damian, director general al Zentiva SA.
Pe segmentul medicamentelor cu prescriptie, cele mai mari vanzari le-au avut Simvacard si Extraveral, iar pe piata de OTC-uri, Algocalmin si Antinevralgic. Echipa comerciala a Zentiva a scazut cu 27,3% in acest interval la 184 de oameni, fata de 253 in perioada similara din 2007.
"Reducerea echipei comerciale cumulata cu alte masuri operationale au permis eficientizarea activitatii in pofida scaderii vanzarilor", se arata in raportul trimestrial al Zentiva. In prima jumatate a anului, compania a primit 11 autorizatii de punere pe piata.
Actiunile Zentiva (SCD) au sarit ieri cu aproape 8% dupa anuntarea rezultatelor financiare pe primul semestru, pretul de inchidere fiind de 0,62 lei. Capitalizarea companiei se ridica astfel la 73,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO