ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Adrian Codirlaşu, CFA: Pieţele globale, afectate de menţinerea dobânzilor din SUA la niveluri istorice şi conflictul din Orientul Mijlociu. Aurul, la maxim istoric

Autor: Eduard Ivanovici

18.04.2024, 00:06 878

Investitorii care se orientează zilele acestea către metalul preţios pot înregistra scăderi considerabile în cazul unei detensionări a situaţiei din Orient, spune analistul.

Scăderile înregistrate în ultima perioadă de Bursa de Valori Bucureşti, apărute pe un grad mai ridicat de volatilitate, vin în contextul în care pieţele internaţionale de capital reacţionează în urma semnalelor că Rezerva Federală (Fed – banca centrală americană) nu îşi va relaxa prea curând politica monetară, la care se adaugă, mai nou, tensiunile din Orientul Mijlociu, reflectate şi ele în dinamica burselor internaţionale, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte, CFA România.

„Este o piaţă volatilă, în concordanţă cu ce se întâmplă şi pe pieţele externe. Consumul din Statele Unite a crescut mult peste aşteptări, iar acum mulţi analişti văd riscul de supraîncălzire a economiei americane. Ca urmare, s-au redus substanţial aşteptările de tăiere de către Fed a ratei de dobândă de politică monetară. De aici un impact negativ asupra pieţei globale, dobânda la dolar rămânând sus mult mai mult timp decât se aştepta“, explică analistul.

Zilele trecute, acţiunile europene au înregistrat cea mai slabă evoluţie zilnică din ultimele nouă luni, în vreme ce pesimismul generat de păstrarea dobânzilor din Statele Unite la niveluri istorice s-a răspândit în întreaga lume. 

În plus, datele privind vânzările de retail din SUA de luna trecută au depăşit estimările analiştilor, subliniind rezilienţa economiei americane şi reducând din nou şansele ca Fed-ul să coboare dobânda de referinţă în următoarea şedinţă.

„Al doilea factor este acela neeconomic, anume războiul. Vedem ce se întâmplă în Orient cu atacul Iranului asupra Israelului, deci un risc ridicat de război. Ca urmare, lucrul acesta se vede şi în pieţe. Pe de-o parte avem scăderea burselor şi, pe de altă parte, creşterea preţului aurului.“

Aurul este considerat un activ de refugiu în perioade cu inflaţie sau incertitudine ridicată, însă deja este la maxim istoric şi, în acest context, investitorii pot înregistra pierderi semnificative, adaugă vicepreşedintele asociaţiei, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 17 aprilie.

„În cazul în care se detensionează situaţia din Orient, s-ar putea ca preţul aurului să coboare brusc. Cine anticipează lucrul acesta, poate face un profit frumos, însă acum mi se pare sus preţul aurului“, mai spune Adrian Codirlaşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO