Burse - Fonduri mutuale

Zi verde la Bursa din Bucuresti, in plina corectie internationala

08.02.2008, 17:18 12

Bursa a inregistrat ieri cresteri usoare, mai semnificative pe societatile de investitii financiare, in conditiile in care cotatiile burselor europene s-au mentinut pe minus pe mai tot parcursul sedintei.
Brokerii sunt de parere ca piata noastra mai recupereaza din scaderile zilelor precedente, dupa ce actiunile romanesti au fost printre cele mai afectate de corectiile internationale luna trecuta. "Corectia de la noi a fost si mai brutala decat ceea ce s-a intamplat pe pietele internationale. Am mai recuperat, dar tot este o perioada de incertitudine pe piata", spune Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securities.
Indicii europeni erau usor pe scadere ieri, corectiile intensificandu-se dupa ce Banca Centrala Europeana a anuntat ca mentine rata de politica monetara la nivelul la 4%, ca urmare a ingrijorarilor privind accelerarea inflatiei. In schimb, Banca Angliei a redus ieri dobanda de referinta pentru a doua oara in ultimele trei luni, pana la 5,25%.
Principalul indice al pietei germane inregistra spre finalul sedintei de ieri o scadere de 2,3%, cel englez FTSE 100 cobora cu 2,4%, iar indicele francez CAC 40 piedea 2,7%. "Politica monetara va influenta clar evolutia de pe pietele financiare, dar impactul va fi unul de scurta durata", considera Nilas.
Principalele titluri lichide au urcat in medie cu 0,3%, avansul acestora diminuandu-se spre finalul sedintei.
SIF-urile s-au aflat ieri in topul rulajelor, acestea urcand in medie cu 2,3%.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, in urcare cu 2,6%, pe un rulaj de 1,57 mil. euro (5,7 mil. lei).
BRD s-a numarat printre putinele titluri care au inregistrat scaderi ieri, acestea pierzand 1,6%, in timp ce actiunile Bancii Transilvania au castigat 1,4%.
Titlurile Petrom au adaugat 1,6%, iar cele ale Rompetrol Rafinare au inchis la acelasi nivel din sedinta precedenta.
Unii brokeri sunt de parere ca odata cu publicarea rezultatelor si a planurilor companiilor incepand cu luna martie analiza fundamentala o sa joace un rol mai important in deciziile investitorilor de la Bursa. "Ma astept la un reviriment incepand cu luna viitoare, perioada cand incep sa se anunte rezultatele companiilor si companiile incep sa-si faca publice planurile si politicile de dividende, care ne-ar putea desprinde de evolutia cotatiilor internationale", spune Rares Nilas.

Actiunile SIF Muntenia (SIF 4) au inregistrat ieri o crestere de 4,4%, pe fondul unora dintre cele mai ridicate tranzactii din piata, ce au cumulat aproape 4,4 milioane de lei (1,2 milioane de euro). Societatea de investitii financiare a consemnat anul trecut un profit net de 87,18 milioane de lei (26,12 milioane de euro), cu 21,15% mai ridicat comparativ cu castigul obtinut in anul precedent. Veniturile SIF Muntenia au urcat in 2007 cu 5%, pana la nivelul de 40 milioane de euro (133,68 milioane de lei). La inchiderea sedintei de ieri, actiunile SIF Mutenia au fost tranzactionate la pretul de 1,9 lei/actiune, nivel cu 21% sub cel de la finele anului trecut.

Titlurile BRD au inchis ieri pe minus, cu 1,6%, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni insumand 3,6 mil. lei (0,94 mil. euro). Ministerul Public a anuntat ca o angajata a sucursalei BRD din Craiova a fost arestata preventiv marti pentru ca a incercat sa sustraga din fondurile bancii suma de 8 milioane de lei (peste 2,2 milioane de euro). Dupa incident, BRD mai are de recuperat circa 300.000 de euro, suma pentru care a fost impus sechestru asigurator asupra bunurilor persoanelor respective. Titlurile BRD au coborat pana la un nou minim in sedinta de ieri, neatins de la inceputul lunii ianuarie a anului trecut. Ultima tranzactie cu aceste titluri
s-a derulat la pretul de 18,4 lei/actiune.

Titlurile Turbomecanica Bucuresti (TBM) au coborat si ieri cu 1,9%, fiind printre putinele actiuni care au inregistrat ieri corectii. Tranzactiile cu actiuni Turbomecanica s-au ridicat la 75.700 de euro (276.000 de lei). Luna trecuta, membrii din conducerea societatii au realizat primele achizitii de actiuni la producatorul de motoare pentru aeronave dupa ce acestia au vandut masiv anul trecut pe fondul desfiintarii Asociatiei Salariatilor PAS. Astfel, Radu Viehman, directorul general si principalul actionar al companiei a cumparat titluri Turbomecanica de 84.000 de lei (22.800 de euro) la preturi cuprinse intre 0,569 lei si 0,57 lei/actiune.

Actiunile Prodlacta Brasov (PRAE) au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de circa 898.000 de lei (246.000 de euro), pe fondul carora aceste titluri s-au apreciat cu peste 4%. Transferurile cu actiuni Prodlacta au cumulat circa 2% din capitalul societatii. Producatorul de lactate si branzeturi a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 37,9 milioane lei (circa 11 milioane euro), in crestere cu 12% fata de perioada similara din 2006, si un profit de peste doua ori mai mare, de circa 640.000 lei (191.000 de euro). Ultima tranzactie cu actiunile Prodlacta s-a derulat la pretul de 3,85 lei/actiune.

Actiunile Avicola Brasov au castigat ieri 10%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de circa 95.400 de lei (26.100 de euro). Conducerea companiei a anuntat recent ca a majorat salariile angajatilor de la Brasov cu peste 50% incepand cu luna ianuarie a acestui an. Cei peste 400 de angajati ai producatorului de carne de pasare erau platiti pana acum cu salariul minim pe economie, iar din ianuarie salariul mediu al unui muncitor este de 800 euro, in timp ce un muncitor calificat castiga in prezent circa 1.500 euro. Ultimul pret la care actiunile Avicola Brasov s-au tranzactionat ieri a fost de 11 lei/actiune, cu 45% peste cel de la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO