Business Construct

Analiza: Primii zece constructori, profit de 166 mil. euro

Analiza: Primii zece constructori, profit de 166 mil. euro
23.09.2008, 14:21 41

Cele mai profitabile zece companii de constructii de pe piata locala au realizat anul trecut profituri nete totale de 166 de milioane de euro, in principal datorita contractelor importante castigate pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii din Capitala, in conditiile in care lucrarile de constructie de autostrazi si drumuri nationale au fost lasate in stand-by.

Tehnologica Radion, Delta ACM 93, Euro Construct Trading 98 sau Eurovia Construct Intl. (toate din Bucuresti) si Romstrade din Giurgiu lucreaza in prezent cu o marja neta de profit cuprinsa intre 20% si 35%, datorita contractelor puternice castigate in Capitala. Spre comparatie, Spedition UMB din Bacau, companie controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, altadata unul dintre primii trei constructori de pe piata, a inregistrat o scadere de 61% a profitului net.
 
Una dintre cele mai rapide cresteri ale afacerilor a fost realizata de compania Delta ACM 93, detinuta de omul de afaceri Florea Diaconu. Compania a realizat anul trecut un profit net de 26,2 mil. euro, echivalentul unei marje nete de 17%. De altfel, profitul net al companiei din 2007 a crescut de sase ori fata de anul anterior. Printre cele mai importante contracte in care a fost implicata Delta ACM 93 se numara refacerea Pasajului Muncii (contract de 34 mil. lei), refacerea Pasajului Obor (contract in valoare de 35 mil. lei), realizarea strapungerii Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (74 mil. lei), reabilitarea drumurilor urbane - pachetul 5 (36 mil. lei).
In topul profiturilor nete din 2007, cu 34,2 milioane de euro, se afla compania Tehnologica Radion, detinuta de omul de afaceri Theodor Berna, inginer hidrotehnician, care a ponit afacerea in 1997 si a ajuns anul trecut la 4.000 de angajati.
 
"Anul acesta va fi mai slab in contracte fata de cel anterior, din cauza alegerilor care au scazut numarul de licitatii, insa cifra de afaceri a companiei va creste cu circa 15-20%. Marja de profit va scadea insa pentru ca au crescut costurile cu salariatii", a declarat Theodor Berna, proprietarul Tehnologica Radion. Chiar daca a primit mai multe oferte de achizitie din partea unor constructori straini sau fonduri de investitii, Berna nu considera "benefica" pentru companie vanzarea de actiuni.
Cifra de afaceri a Tehnnologica Radion s-a majorat cu circa 10 mil. euro in primul semestru al acestui an fata de aceeasi perioada din 2007, pana la 60 mil. euro. Compania vrea sa infiinteze filiale si sa participe la licitatii de lucrari in state precum Tadjikistan si Azerbaidjan, neexcluzand alte locatii externe, precum Bulgaria sau Republica Moldova. Tehnologica Radion are 4.000 de muncitori permanenti, din care 90% sunt localizati in zona Capitalei.
 
Un alt administrator de strazi din Capitala este Euro Construct Trading '98, care a intrat puternic pe piata constructiilor in 2005, cand a castigat mai multe contracte in Capitala, precum si modernizarea unui tronson din autostrada Bucuresti - Pitesti. Ulterior, Euro Construct Trading '98 s-a asociat cu Spedition UMB si cu PA & CO International pentru constructia tronsonului de autostrada Bucuresti-Ploiesti, intre kilometri 19 si 62, contract de peste 200 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO