Business Construct

Bucureştiul a doborât recordul ultimilor 20 de ani ca număr de locuinţe construite: „Dobânzile mici i-au făcut pe oameni să investească în imobiliare“

Bucureştiul a doborât recordul ultimilor 20 de ani ca...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.08.2016, 00:08 2382

În Bucureşti s-au construit anul trecut aproape 4.500 de locuinţe, cu 34% mai mult decât anul anterior, un record al ultimilor 20 de ani care a dus Capitala la o cotă de 9% din tot ce s-a construit în România, potrivit datelor de la INS. La nivel naţional, recordul a fost atins în 2008, când contribuţia Capitalei era de doar 4%.

La nivel naţional, creşterea a fost de 5%, astfel că totalul a ajuns la peste 45.000 de locuinţe. Casele construite în Bucureşti reprezintă astfel 9% din totalul din ţară, nivel de ase­me­nea record din 1996 până în prezent.

„Acum doi-trei ani lucrările de construcţii au mers foarte bine, aşa că dezvoltatorii şi-au planificat fazele ulterioare din proiectele lor re­zidenţiale, de aceea anul trecut a fost un număr mare de livrări. Factorii care au ge­ne­rat acest boom au fost programul Prima casă, de care au profitat mulţi cumpărători, dar şi dobânzile mici, care au făcut ca încrederea oamenilor în depozite bancare să scadă, iar ei să aleagă să-şi investească ba­nii în imobiliare“, spune Andreea Comşa, managing director în cadrul companiei de con­sultanţă imobiliară Premier Estate Management. Compania a intermediat anul tre­cut vânzări de peste 24 mil. euro şi a vândut în total circa 450 de apartamente, de trei ori mai multe decât în 2014.

Andreea Comşa este de părere că pro­gra­mul Prima casă a fost esenţial în dez­vol­tarea pieţei imobiliare şi a ajutat mulţi tineri să-şi cumpere o locuinţă.

În luna iunie, preţurile medii ale aparta­men­telor vechi au ajuns la maximul ulti­milor cinci ani, adică 79.650 de euro, însă con­sultanţii explicau atunci că preţurile de tran­zacţionare efectivă sunt mai mici decât cele cerute iniţial. Acesta a fost cel mai mare preţ al apartamentelor din Capitală din septembrie 2011 până acum, când me­dia a fost de 80.200 de euro.

„Multe locuinţe s-au construit către marginea Bucureştiului şi mare parte sunt con­strucţii în segmentul low-cost, iar piaţa de calitate este mai puţin satisfăcută. In­ves­titorii au dezvoltat în anii anteriori, au vân­dut tot şi de aceea au fost motivaţi să con­struiască în continuare. În plus, multe lu­cruri s-au aşezat după criză, oamenii au prins curaj să cumpere locuinţe pentru ei, pen­tru copiii lor“, spune şi Sorin Răducu, spe­cialist în negociere şi management în cadrul agenţiei imobiliare Renet Real Estate, care are 25 de specialişti de pe piaţa imobiliară românească.

La nivel naţional, consultanţii spuneau la începutul anului că vor fi finalizate în 2016 peste 30.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale noi amplasate în marile oraşe, potrivit datelor transmise de compania Coldwell Banker Affiliates of Romania, activă pe piaţa de consultanţă imobiliară.

Până acum, anul de boom la nivel naţional a fost 2008, cu 67.255 de locuinţe noi finalizate.

„Numărul mare de locuinţe livrate în 2015 pe piaţa din Bucureşti a fost determinat de criza acută privind spaţiile locative. Nu numai că este nevoie de locuinţe noi, dar mai mult, nivelul de echipare al celor de dinainte de ’90 este atât de scăzut încât nu satisface cerinţele clienţilor – mai ales ale celor tineri. În ceea ce priveşte anul în curs, estimăm că va avea loc o creştere cu circa 10% a livrărilor faţă de 2015. În acest moment, există un interes foarte ridicat pentru terenuri destinate noilor construcţii, urmând ca acestea să fie lansate în piaţă undeva în următoarele 1-2 semestre“, spune Răzvan Cuc, preşedintele companiei imobiliare Re/Max România. Re/Max România a intermediat anul trecut circa 300 de tranzacţii în valoare totală de 19 milioane de euro şi a încasat comisioane de aproximativ un milion de euro.

În ceea ce priveşte viitoarele zone care ar putea atrage proiecte rezidenţiale, consultanţii din piaţă spun că interesul se va concentra în jurul mijloacelor de transport.

„Şi anul acesta va fi unul cu multe construcţii rezidenţiale, însă nu vor fi gata toate cele planificate, ci un număr ceva mai mic, de 8.000-9.000 de locuinţe, ca urmare a modificărilor care se fac cu Legea dării în plată şi cu programul Prima casă“, a adăugat Andreea Comşa.

Ca nivel al chiriilor, dacă anul trecut media era de circa 950 de euro pe metru pătrat, acum a ajuns la circa 1.000 euro pe metru pătrat, practic o creştere de aproximativ 5%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO