Business Construct

Constructorul israelian Danya Cebus dezvoltă patru ansambluri de locuinţe în Bucureşti şi lângă Timişoara

Shlomi Mintzer, CEO Danya Cebus România: Creşterea costurilor este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria construcţiilor astăzi. Sunt situaţii când un proiect depăşeşte bugetul iniţial din cauza scumpirilor neprevăzute, a întârzierilor sau a altor circumstanţe neaşteptate.

Shlomi Mintzer, CEO Danya Cebus România: Creşterea costurilor este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria construcţiilor astăzi. Sunt situaţii când un proiect depăşeşte bugetul iniţial din cauza scumpirilor neprevăzute, a întârzierilor sau a altor circumstanţe neaşteptate.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

26.02.2024, 00:07 2633

Constructorul israelian Danya Cebus, care a ridicat mallul AFI Cotroceni din Bucureşti, are în di­ferite stadii de dezvoltare patru proiecte rezidenţiale proprii, locali­zate în Capitală şi lângă Timişoara.

Denya Forest din Timişoara, Denya Lake, Denya Pipera şi Denya Corbeanca din Bucureşti sunt cele patru ansambluri care adaugă câteva mii de locuinţe noi pe harta Capitalei şi a împrejurimilor oraşului de pe Bega. Compania activează în continuare şi ca antreprenor în construcţii.

„Creşterea costurilor este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria construcţiilor astăzi. Sunt situaţii când un proiect depăşeşte bugetul iniţial din cauza scumpirilor neprevăzute, a întârzierilor sau a altor circumstanţe neaşteptate. Se întâmplă din cauza situaţiilor internaţionale, care, în mod indirect, au impact asupra activităţii noastre, care pot duce la creşterea preţurilor materialelor sau care prelungesc timpul de livrare“, spune Shlomi Mintzer, CEO al Danya Cebus România.

Dincolo de proiectele în care este şi investitor, Danya Cebus se ocupă de construcţia AFI Loft, o clădire de birouri dezvoltată de AFI Europe. De altfel, Danya Cebus a construit şi mallul AFI Cotroceni şi birourile AFI Park din proximitatea acestuia.

„Denya Forest este un proiect rezidenţial aflat în vecinătatea parcului natural Pădurea Verde şi a zonei rezidenţiale din comuna Dumbrăviţa. Prima fază, constând în primele trei clădiri, a început în urmă cu trei ani, fiind vorba despre un total de 350 de apartamente. Două clădiri au fost deja predate şi ocupate integral, iar a treia va fi livrată până la sfârşitul anului 2024. În paralel, etapa a doua a acestui proiect a fost demarată în ianuarie 2024. Alte patru clădiri, cu un total de 420 de apartamente, vor fi gata pentru vânzare, pe măsură ce vor fi finalizate, în următorii doi-trei ani", spune Shlomi Mintzer, CEO-ul Danya Cebus România. El nu a precizat valoarea la care se ridică toate aceste investiţii.

În Bucureşti, compania investeşte în proiectul Denya Lake din zona de nord a oraşului, pe malul lacului Pipera, pe un teren de 26.000 de metri pătraţi. La începutul anului 2024, Danya Cebus a început demersurile şi pentru Denya Pipera, unde are deja un PUZ aprobat şi aşteaptă autorizaţia de construire. Proiectul se întinde pe o suprafaţă construită suprateran de 85.000 de metri pătraţi şi va avea 900 de apartamente, fiind situat în apropierea Şcolii Americane. Complexul va cuprinde 49 de clădiri cu un regim de înălţime de la P plus 4 la P plus 7. Un alt proiect - Denya Corbeanca - se află în etapele de avizare şi va include 350 de vile cotate în categoria de lux.

AFI Loft este cea mai aşteaptă livrare pe piaţa de birouri din Capitală în 2024, clădirea de 16.000 de metri pătraţi urmând a fi integrată în centrul comercial AFI Cotroceni.

„Clădirea de birouri tip boutique va avea două etaje şi va cuprinde şi o zonă de coworking. Primul etaj va avea şi o terasă exterioară cu vedere în interiorul mallului, iar atriumul principal va face legătura între primul şi cel de-al doilea etaj", explică Shlomi Mintzer.

El s-a aflat în fruntea operaţiunilor locale ale companiei israeliene de construcţii Danya Cebus în perioada 2012-2016, iar apoi a plecat să gestioneze activitatea grupului în Statele Unite ale Americii. În iunie 2018, Danya Cebus România l-a readus la conducere, după ce Igal Lerner a plecat din poziţia de CEO.

„Creşterea costurilor este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria construcţiilor astăzi. Sunt situaţii când un proiect depăşeşte bugetul iniţial din cauza scumpirilor neprevăzute, a întârzierilor sau a altor circumstanţe neaşteptate. Se întâmplă din cauza situaţiilor internaţionale, care, în mod indirect, au impact asupra activităţii noastre, care pot duce la creşterea preţurilor materialelor sau care prelungesc timpul de livrare", spune Shlomi Mintzer.

Problema lipsei forţei de muncă este o altă provocare majoră pentru industria construcţiilor, adaugă el. Este o adevărată provocare pentru companii să găsească şi să păstreze angajaţii calificaţi, fiind nevoie de oameni pe toate palierele - de la arhitecţi şi ingineri, până la muncitori şi operatori de utilaje.

Compania Danya Cebus a intrat pe piaţa din România în anul 2007, ca o filială a Danya Cebus LTD, grup de construcţii cu sediul în Israel. Grupul a finalizat şi continuă să implementeze proiecte în Israel, Statele Unite ale Americii şi Europa - mai exact, în România şi Polonia. Danya Cebus este specializată în construirea de clădiri de birouri, proiecte rezidenţiale, comerciale şi militare. Pe piaţa locală, compania a construit, pe lângă proiectele AFI, birourile dezvoltate de Vastint în zona Timpuri Noi din Bucureşti, proiecte rezidenţiale precum City Point, New Point sau GVTown, precum şi baza militară de la Deveselu, judeţul Olt.

Danya Cebus Rom, compania prin care israelienii operează pe piaţa locală, a realizat în 2022, cel mai recent an pentru care există date publice, o cifră de afaceri de 36,4 milioane de lei, în scădere cu 34% comparativ cu anul precedent, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe. Compania avea 18 angajaţi. Cu doar trei ani în urmă, în 2019, Danya Cebus Rom raporta venituri de pes

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO