Business Construct

Crahul de pe burse trimite investitorii înspre imobiliare? Nu neapărat

Crahul de pe burse trimite investitorii înspre imobiliare? Nu neapărat

Crahul de pe burse trimite investitorii înspre imobiliare? Nu neapărat

Autor: Cristi Moga

25.08.2011, 00:05 653

"Fundamentele rămân puternice în multe pieţe emergente. Partners Group continuă să se concentreze pe pieţe unde creşterea consumului şi a PIB-ului este puternică şi unde actualele proiecte aflate în pipeline sunt considerate insuficiente pentru a acoperi cererea în creştere pentru active imobiliare de calitate", spuneau pe 10 august, în focul evenimentelor de pe bursele internaţionale provocat de retrogradarea ratingului de ţară al Statelor Unite, reprezentanţii Partners Group, o companie cu sediul în Elveţia şi investiţii de peste 20 de miliarde de euro în private equity, imobiliare, infrastructură şi finanţări.

De altfel, pe fondul aprecierii fără precedent a francului elveţian, dobânda de referinţă stabilită în ţara ceasurilor şi a băncilor a fost redusă spre nivelul de 0%, astfel încât investitorii să fie motivaţi să plaseze banii în active, după ce în urma prăbuşirii burselor Elveţia a fost căutată ca un refugiu sigur pentru bani.

Teoria conform căreia pieţele imobiliare vor reac­ţiona pozitiv la noul val al crizei este susţinută şi de către directorul de cercetare al celei mai mari firme de consultanţă imobiliară, CB Richard Ellis, care apreciază însă că imobiliarele ar trebui să facă parte dintr-un portofoliu investiţional mai larg.Gigantul american Blackstone a cumpărat unul dintre cele mai mari malluri din Polonia, Magnolia Park din Wroclaw, proiect evaluat la circa 110 mili­oane de dolari

"În timp ce pe pieţele de capital anticipăm că volatilitatea va continua, real estate-ul comercial (clădiri de birouri şi centre comerciale - n.red.) nu va avea rezultate la fel de slabe deoarece rămâne o clasă de active preferată, în cadrul unui portofoliu instituţional bine diversificat", spunea Asieh Mansour, directorul de cercetare al diviziei americane a companiei de con­­sultanţă imobiliară CB Richard Ellis, în aceeaşi perioadă de turbulenţe pe burse.

Pentru investiţii în aceas­tă perioadă însă ai nevoie de "stomac" puternic, spun aceiaşi consultanţi, în condiţiile în care reacţiile la o situaţie de criză diferă de la caz la caz.

Consultanţii de la Jones Lang LaSalle consideră că în acest an Moscova se va poziţiona între primele pieţe europene în ceea ce priveşte nu­mărul şi valoarea tranzacţiilorAstfel, potrivit unui studiu realizat de reprezentanţii CB Richard Ellis, "investitorii imobiliari vor reacţiona diferit la actualele condiţii, în funcţie de profilul de risc. Investitorii cu o toleranţă mai mare la risc se vor uita după oportunităţi pe pieţele volatile, în timp ce investitorii cu o aversitate mai mare faţă de risc vor întârzia noile tranzacţii".

Polonia şi Rusia atrag. În ultimele săptămâni au fost semnate o serie de tranzacţii în regiune. Austriecii de la Immofinanz au cumpărat trei hectare de teren în centrul oraşului Lublin din Polonia pentru realizarea unui centru comercial, în timp ce gigantul american Blackstone, cu active de circa 124 de miliarde de dolari, a cumpărat unul dintre cele mai mari malluri din Polonia, Magnolia Park din Wroclaw, proiect evaluat la circa 110 milioane de dolari.

Cu toate acestea, consultanţii de la Jones Lang LaSalle consideră că în acest an Moscova se va poziţiona între primele pieţe europene în ceea ce priveşte nu­mărul şi valoarea tranzacţiilor, după ce piaţa de inves­tiţii din Londra a încetinit din lipsă de active dispo­nibi­le pentru achiziţii, în timp ce pe alte pieţe europene tranzacţiile durează mai mult din cauza crizei datoriilor suverane. În Polonia şi Rusia au fost de altfel semnate în prima jumătate a aces­tui an cele mai mari cinci tranzacţii din Europa Centrală şi de Est cu clădiri de birouri, cu o valoare cumulată de 500 de milioane de euro, în timp ce pe plan local cele mai importante afaceri consemnate au fost cu portofoliile companiilor Europolis şi Adama, preluate de cei mai mari investitori imobiliari din Austria: Immofinanz şi CA Immo.

În ciuda optimismului arătat de reprezentanţii CB Richard Ellis, piaţa nu va rămâne imună la turbu­lenţele de pe pieţele de capital, care afectează un număr ridicat de companii, potenţiali clienţi ai clădirilor de birouri care au la nivel global un grad de neocupare de circa 14%, încă destul de ridicat.

"Turbulenţele economice conduc spre o atitudine mai prudentă în rândul investitorilor imobiliari şi al corporaţiilor în căutare de spaţii spre închiriere. Cererea în creştere din partea investitorilor din ultimele luni a fost temperată de preocupările legate de crizele datoriilor suverane din Europa şi Statele Unite, precum şi de creşterea dubiilor cu privire la evoluţia expansiunii economice globale", consideră consultanţii firmei Jones Lang LaSalle.

Pieţele de închiriere cu cele mai bune rezultate sunt China şi India, dar şi Brazilia demonstrează fundamente puternice pe piaţa de birouri.

În ceea ce priveşte atractivitatea pieţei locale, investitorii din Grecia, Spania sau Irlanda, care în urmă cu trei-patru ani erau extrem de activi în special pe zona achiziţiilor de terenuri şi dezvoltarea de proiecte rezidenţiale, cel mai probabil vor rămâne în continuare "discreţi" în ceea ce priveşte continuarea proiectelor.

Pe de altă parte, în ultimii trei ani nu au fost consemnate noi intrări de jucători importanţi pe segmentul imobiliar, România fiind în afara radarului pe care au avut loc puţinele tranzacţii importante.

Consultanţii vorbesc despre o revenire a interesului din primăvara acestui an, în sensul în care în avioanele care aterizează în Bucureşti mai pot fi observaţi şi directorii de achiziţii ai unor mari investitori imobiliari, dar paşii până la semnarea unei tranzacţii sunt în continuare mulţi.

În acelaşi timp, cele două criterii esenţiale în funcţie de care elveţienii de la Partners Group spuneau că îşi aleg ţintele de investiţii, şi anume creşteri puternice în consum şi PIB, nu se văd deocamdată în economia românească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO