Business Construct

Dan Tudose, directorul general şi fondatorul E-acumulatori.ro: Sistemele fotovoltaice, dar şi alte surse de energie verde, se pot instala uşor în ansambluri rezidenţiale, iar amortizarea investiţiei este de 3-4 ani

ZF Tendinţe în Piaţa Rezidenţială

Dan Tudose, directorul general şi fondatorul...

Autor: Roxana Rosu

03.04.2023, 13:34 1260

Sistemele fotovoltaice, dar şi alte surse de energie verde, se pot instala uşor în ansambluri rezidenţiale, inclusiv la blocuri, iar amortizarea investiţiei este de 3-4 ani, a spus Dan Tudose, directorul general şi fondatorul E-acumulatori.ro în cadrul conferinţei ZF Tendinţe în Piaţa Rezidenţială.

”Avem mai multe oportunităţi în 2023. Avem o cotă de TVA de 5% care se aplică la dezvoltatori, dar şi utilizatorii individuali. Avem un nou program de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu, şi 80.000 de sisteme se vor putea subvenţiona în grad de 90% , în 12 luni. Alt program prin Ministerul Fondurilor Europene, cu trei componente care se pot finanţa: sistemele fotovoltaice, pope de căldură şi sisteme de stocare a energiei, prin care putem să mai stabilizăm reţeaua”.

Dan Tudose crede că singurele restricţii ar fi legate de  capacitatea distribuitorilor de a conecta la reţea toate aceste sisteme, fiind vorba de peste  100.000 de unităţi.  ”Estimăm că va dura cel puţin doi ani până vor putea fi finalizate şi implementate toate aceste sisteme fotovoltaice”

În plus, este vorba de forţa de muncă necesară pentru a le implementa.

Ce a mai declarat Dan Tudose:

Prin startupul pe care l-a lansat, vreau să implementăm bune practici pentru dezvoltatori, cât şi arhitecţi, proiectanţi.  Orice faţadă  sau acoperis poate deveni o sursă de energie.

Putem face ca suprafeţele comune, consumul comun să fie produs pe acoperişul blocurilor. Avem deja câteva blocuri cu sisteme fotovoltaice instalat, în Piaţa Victoriei de exemplu.

Vrem ca reabilitările de clădiri să include o parte de energie verde, regenerabilă. Sistemele fotovoltaice, pompele de căldură şi sistemele de stocare a energie pot fi incluse într-un program de reabilitare a unei clădiri.

Prosumatorii trebuie să beneficieze de normativele europene care susţin un impozit mai mic pe clădirile eficiente energetic, pentru a amortiza aceste investiţii. Dacă avem o locuinţă într-un bloc eficient energetic să avem un impozit mai mic.

Durează mai mult de 11 luni de când se lansează un proiect până când se amplasează primul panou pe o clădire. Sunt sute de milioane de lei care se pot folosi prin acest programe guvernamentale de eficienţă energetică.

Şi la persoane juridice avem cel puţin 12 luni.

Nu avem la Primăria Capitalei posibilitatea de a obţine documentele necesare online. Deşi avem un sector IT dezvoltat.

Sistemele fotovoltaice din locuinţe au un cost de maxim 5% din valoarea unei locuinţe. Mai puţin decât amenajarea cu electrocasnice şi alte sisteme. Cu cât suprafaţa e mai mare, cu atât consumul e mai mare. Iluminatul natural, acoperişul cu puţine lucarne, inclinaţia acoperişului  spresud, terase circulabile, toate ajută la montarea sistemelor fotovoltaice şi astfel reduc costurile.

La bloc, cel puţin 3 panouri fotovoltaice asigură cel puţin jumătate din necesarul de energie .

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO