Business Construct

Dezvoltare: Clujul are nevoie de 130.000 mp de locuinte

Dezvoltare: Clujul are nevoie de 130.000 mp de locuinte

In 2007, segmentul rezidential a atras majorari de preturi de 10-15% pentru ofertele situate in Cluj-Napoca si 10-25% pentru oferte din localitatile situate langa oras

26.06.2008, 21:01 42

La nivelul judetului Cluj, suprafata totala a spatiilor de locuit pentru care exista cerere este de aproximativ 184.000 de metri patrati, potrivit reprezentantilor companiei clujene STK Financial, administrator al fondului inchis de investitii STK Emergent. Conform unui studiu al companiei, pana in 2010 cererea anuala se va pastra la un nivel similar, ajungandu-se in urmatorii doi ani la o valoare a pietei imobiliare clujene de aproximativ 240 de milioane de euro, din aceasta valoare aproximativ 70% fiind reprezentata de municipiul Cluj-Napoca.
In acest context compania intentioneaza ca in urmatorii doi ani sa deruleze proiecte imobiliare in valoare de aproximativ 150 de milioane de euro in Cluj-Napoca. Investitiile vor fi derulate prin intermediul STK Properties, unul dintre activele STK Emergent, si vor fi orientate doar pe sectorul rezidential.
Compania intentioneaza sa listeze anul viitor pe bursa si STK Properties, firma care se va ocupa de partea imobiliara. STK Properties detine in prezent un teren cu suprafata de 13.600 mp in zona rezidentiala Buna Ziua din Cluj-Napoca, locatie care va fi folosita pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. STK Properties a demarat luna trecuta constructia primului ansamblu rezidential, investitia fiind estimata la aproximativ 3 milioane de euro.
Proiectul fondului de investitii STK Properties prevede realizarea unui ansamblu de locuinte, spatii comerciale si birouri pe strada Buna Ziua, ansamblul urmeaza sa se intinda pe o suprafata de 19.000 de metri patrati si va avea o suprafata construita de 5.250 de metri patrati. Investitia necesara pentru realizarea cartierului este, conform specialistilor, de aproximativ
3 milioane de euro.
Tot in zona Buna Ziua compania intentioneaza sa dezvolte un alt proiect imobiliar, acesta urmand sa cuprinda aproximativ 40.000 mp construiti si aproximativ 500 de apartamente, valoarea de piata a proiectului fiind estimata la 50 de milioane de euro.
"Ne orientam doar inspre investitiile in domeniul rezidential, deoarece pe acest segment se obtin cele mai importante randamente. Nu vom investi nici in proiecte de birouri, nici de spatii comerciale deoarece consideram ca pe acest segment piata clujeana este deja suficient de bine dezvoltata", a declarat Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial. Acesta a mai spus ca firma intentioneaza sa deruleze trei proiecte rezidentiale in Cluj, iar in aceasta perioada STK Properties va achizitiona terenuri in Cluj-Napoca pentru celelalte dora proiecte.

Urmeaza listarea STK Properties
Conducerea STK Financial intentioneaza, de asemenea, ca la sfarsitul lui 2009 sa listeze la bursa compania STK Properties, pana in acel moment ponderea firmei in structura fondului STK Emergent urmand sa creasca pana la aproximativ 46%. La sfarsitul anului trecut, vehiculul de investitii imobiliare STK Properties avea o pondere de 17,1% in activele STK Emergent.
Fondul inchis de investitii mai detine participatii la cele cinci SIF-uri, care reprezinta cumulat 37,9% din portofoliu, si la firma Constructii Bihor, unde participatia e de 15,8%. O alta pondere de 8,1% era reprezentata la sfarsitul anului trecut de detinerile in depozite bancare.
In perioada 19 februarie - 10 martie, fondul inchis de investitii STK Emergent, administrat de societatea STK Financial, a desfasurat o oferta publica initiala (IPO) in valoare de circa 50 de milioane de lei (13,6 mil. euro) prin care au fost alocate 177.877 de titluri, la un pret de 281 lei/actiune. Administratorii fondului inchis isi propun sa directioneze 60% din resursele atrase spre actiunile subevaluate si cu potential de crestere, in timp ce restul de 40% din resurse vor fi alocate investitiilor imobiliare.
La finalul lui 2007, STK Emergent avea active administrate de 121,5 milioane de lei si aproximativ 300 de investitori. De la infiintare, in 2006, si pana la sfarsitul anului trecut randamentul STK Emergent s-a ridicat la 82%, in timp ce indicele BET a crescut cu 31,5%, BET-FI
s-a apreciat cu 69,5%, iar BET-C a urcat cu 47%. Potrivit administratorilor, fondul STK Emergent detine 66,7% din piata fondurilor inchise, 22% din piata fondurilor de actiuni si 10,7% din totalul pietei fondurilor din Romania.
Profitul net al fondului STK Emergent a fost de 14,8 milioane de lei (4,5 mil. euro) in 2007, iar pentru 2008 societatea de administrare estimeaza un profit de 27 de milioane de lei 7,7 mil. euro), in timp ce in 2009 acest indicator este preconizat sa ajunga la 55 mil. lei.
Anul 2005 a adus prima crestere importanta a ratei constructiilor in Cluj-Napoca, atunci fiind lansate pe piata circa 1.000 de locuinte noi, ceea ce insemna o crestere de 400% fata de 2001. In 2007, segmentul rezidential a atras majorari de preturi de 10-15% pentru ofertele situate in Cluj-Napoca si 10-25% pentru oferte din localitatile situate langa oras. Pentru acest an expertii imobiliari estimeaza un pret cuprins intre 1.400 si 1.500 euro pe metrul patrat util pentru imobile aflate in stadiul semifinisat si 1.500-1.650 euro pe metrul patrat pentru ofertele predate in stadiul finisat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO