Business Construct

Editorial: Cu cine comparam Bucurestiul? Cu Atena sau cu Viena?

Editorial: Cu cine comparam Bucurestiul? Cu Atena sau cu Viena?
27.10.2009, 14:36 304

Bucurestiul este fara indoiala una dintre cele mai aglomeratecapitale din Europa si de cele mai multe ori asociatiile carerealizeaza studii se raporteaza doar la orasele din Vest - Berlin,Viena sau Budapesta - pentru a compara densitatea populatiei. Dar,daca ar fi sa-l comparam cu Parisul, orasul cu care Bucurestiulinterbelic semana foarte mult, ar iesi ca densitatea Capitalei estede doua ori mai mica.

In Atena densitatea populatiei este de circa 19.100 delocuitori/ km patrat, in timp ce Parisul in zona administrativa areo densitate de 24.900 de locuitori/km patrat. Spre comparatie,Bucurestiul are o densitate de 8.500 de locuitori pe km patrat,daca luam in considerare datele statistice care indica 2 milioanede rezidenti. In realitate, numarul acestora ajunge la circa 3,5milioane, luand in considerare studentii care vin din provincie saucei care locuiesc in Capitala fara sa aiba viza de flotant.

Totusi ce au facut orase ca Atena sau Paris ca sa rezolvedensitatea foarte mare? In Atena a fost inchisa circulatia in zonacentrala (istorica), spre deosebire de Bucuresti, unde centrulistoric este plin de masini parcate pe strazile care ar trebui safie pietonale. In Paris au fost construite foarte multe parcarisubterane/supraterane care au redus aglomeratia din trafic. NiciAtena, nici Paris nu sunt orase "aerisite", insa au investit foartemult in infrastructura de transport. Intre timp, in Bucuresti sefac doar planuri - pentru strazi pietonale, pentru parcarisubterane, pentru metrou, pentru benzi unice dedicate trensportuluiin comun, insa nimic concret.

Arhitectul-sef al Capitalei afirma ca in viitor densitatea nu vascadea in Bucuresti, mai ales in zonele periferice, insa va ramaneconstanta in centru.

In acest context, probabil ca singura varianta de reducere adensitatii Capitalei este mutarea la Brasov, care are o suprafataadministrativa egala cu a Bucurestiului, dar sunt doar 1.000locuitori pe km patrat si este inconjurat de dealuri pe care nu sepoate construi, asa cum sunt in Budapesta sau Viena!

www.businessconstruct.wordpress.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO