Business Construct

Geo Mărgescu, CEO şi cofondator, Forte Partners: Ne aşteaptă o perioadă seacă din punct de vedere al livrărilor, marile proiecte imobiliare sunt blocate şi pierdem din pacate business.

ZF Tendinţe în Piaţa de Birouri 2024

Geo Mărgescu, CEO şi cofondator, Forte Partners: Ne...

Autor: Mircea Nica

26.03.2024, 11:19 3187

Foarte important este să menţionăm că într-adevăr ne aşteaptă o perioadă seacă din punct de vedere al livrărilor, marile proiecte imobiliare sunt blocate şi pierdem din pacate business, a explicat Geo Mărgescu, CEO şi cofondator Forte Partners în cadrul Conferinţei ZF Tendinţe în Piaţa de Birouri 2024.

“Proiectele pe care noi le-am finalizat acum 2-3 ani le-am început acum 7 ani, dar au fost proiecte prin care am creat business în România. Am trei exemple, o companie care nu exista în România, avea doar un birou de reprezentare şi-a făcut un centru de excelenţă aici şi a închiriat trei sferturi din clădirea noastră. Produce business, produce bani, aduce taxe şi locuri de muncă. Deci de la 0 la 6.000 mp. Vorbim de Booking Holding, companie care a intrat pe piaţă şi a închiriat direct 8.000 mp angajând mai bine de 1.000 de oameni, vorbim de Adobe care şi-a dublat spaţiul într-o clădire modernă de birouri. Deci clădirile de birouri produc business, blocarea lor blochează businessul”, a mai adăugat Geo Mărgescu.

Ce a mai spus Geo Mărgescu, CEO şi cofondator, Forte Partners:

Eu mi-aş dori să văd o viziune de dezvoltare a Bucureştiului care poate fi implementată prin noul PUG. Este o iniţiativă începută de 10 ani, continuată de primarul de astăzi, dar ar trebui prioritizat. Este un process îndelungat, complex, dar de care depinde dezvoltarea oraşului nostru. Din acest lucru aş face o prioritate. De curând am făcut o conferinţă cu consorţiul care se ocupă de acest PUG şi vreau să spun că semnalele sunt foarte bune şi positive şi sunt şanse să avem un plan urmbanistic general coerent. Acum că se va realiza într-un an, doi, trei sau încă 13 ani rămâne de văzut. Ne-am dori să se întâmple cât mai repede.

De la noul primar general mi-aş dori să finalizeze acest PUG în linia în care estge astăzi. Este un PUG flexibil, care are grijă de funcţiuni, care dezvoltă în mod coerent oraşul. Investiţiile în infrastructură sunt foarte importante, lipsesc astăzi, trebuie începute, continuate şi definitivate însă se pot implementa şi prin alte metode. 8% din traficul din Bucureşti de astăzi este datorată dezvoltării haotice a oraşului în care toate şcollie sunt într-o parte, toate birourile sunt într-o parte, iar rezidenţialul este în cu totul altă zonă.

Nu am renunţat la proiectul sectorul zero, am consntruit două din cele trei clădiri pe care voiam să le construim în centrul oraşului. Încercăm să construim în continuare. Credem în revitalizarea centrului oraşului. Putem contribui la dezvoltarea lui armonioasă. Cred că este important să ţinem cont de valorile arhitecturale existente în Bucureşti şi cu arhitectura cu care noi şi colegii noştri, ceilalţi dezvoltatori, o propunem pentru clădirile centrale, cred că Bucureştiul va avea o altă faţă în următorii ani.

Am finalizat încheierea fazei doi de la U Center şi conform strategiei noastre de a dezvolta următoarea clădire când precedenta este închiriată vrem să ne apucăm de dezvoltare, va fi un proiect mixt birouri şi rezidenţial.

Sunt proiecte mixte extrem de interesante care pot cuprinde şi funcţiuni educaţionale. La noi la U Center nu avem o astfel de funcţiune, avem birouri retail şi rezidenţial dată fiind şi forma terenului. Îmi închipui că pentru astfel de funcţiuni educaţionale îţi trebuie terenuri foarte mari în care şcollie să îşi poată desfăşura şi activităţile sportive sau extracuriculare.

Cred că se va continua dezvoltarea actualilor poli de dezvoltare a Bucureştiului. Cred că zonele sunt deja definite. Bucureşti acum 15 ani era la început de drum din punctul acesta de vedere, dar este un oraş care a cunoscut o dezvoltare accelerată. Deci îmi închipui că nu vom mai vedea zone noi, complet virgine de dezvoltat, dar se vor dezvolta mai coordonat zonele existente.

Cred că este foarte important să ştim că în afara cerinţelor primare a unor chiriaşi, lucrurile sunt destul de clare. Chiriaşii vor confort, flexibilitate şi sustenabilitate. Sunt convins că toţi dezvoltatorii care fac clădiri de birouri astăzi în piaţă, pentru că în urma crizei din 2008 lucrurile s-au cernut destul de mult, clădirile sunt din ce în ce mai bune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO