Business Construct

Locuinţele din România s-au scumpit în medie cu 9,2% în T3, faţă de perioada similară din 2016; în Bucureşti, creşterea a fost de 7%

Locuinţele din România s-au scumpit în medie cu 9,2%...

Autor: Roxana Rosu

23.10.2017, 13:48 758

Preţul proprietăţilor rezidenţiale din România a înregistrat o creştere trimestrială de 1,1% în al treilea trimestru al anului 2017, continuând tendinţa ascendentă din ultima perioadă, iar creşterea generală de la an la an a fost de 9,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Eurobank Property Services.

Pe fondul evoluţiei pozitive din ultimii cinci ani, cu o medie anuală de 2,1%, creşterile trimestriale recente susţin tendinţa de revenire a pieţei româneşti. Această prognoză este confirmată şi de indicele preţurilor din Bucureşti, care şi-a continuat parcursul ascendent de la an la an, cu o valoare de 7%, respectiv de indicele Bucureşti-periferic, cu 6%, comparativ cu trimestrul al III-lea din 2016.

Preţul proprietăţilor noi din Bucureşti a continuat şi el creşterea de la an la an, cu peste 2,3%, contribuind la creşterea de 3,1%  a proprietăţilor noi la nivel naţional.

În concluzie, noul indice al preţurilor rezidenţiale EPS prefigurează o creştere a pieţei, mai pronunţată în oraşele mari. Evoluţiile din următoarele trimestre vor aduce confirmarea pe termen extins a acestor tendinţe.

La nivel regional, şase din cele opt diviziuni ale României şi-au continuat tendinţa de creştere trimestrială a preţurilor, în timp ce doar două au evoluat negativ. Astfel, regiunea Centru prezintă cea mai mare creştere, de 3,2%, fiind urmată de Moldova şi Vest cu 2,3%, respectiv 2%. Pe de altă parte, regiunea Nord a înregistrat cea mai mare scădere, de -1,1%.

Indicii celor mai mari 11 oraşe din România prezintă în general o performanţă trimestrială stabilă, cu fluctuaţii care par a constitui mai degrabă corecţii pe termen scurt. Galaţi, Constanţa, Brăila, Craiova şi Oradea prezintă în medie o tendinţă trimestrială ascendentă de 4%, în timp ce Ploieşti, Braşov, Timişoara şi Bucureşti au avut o creştere medie de sub 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO