Business Construct

Mai mulţi oameni pe şantiere

Mai mulţi oameni pe şantiere

Mai mulţi oameni pe şantiere

Autor: Adelina Mihai

30.06.2011, 00:06 307

Consultanţii apreciază că şi în cel de-al treilea trimestru alacestui an va avea loc o creştere moderată a numărului de angajaţiîn sectorul construcţiilor, după ce companiile au raportat opreviziune netă de angajare (diferenţa dintre procentul deangajatori care fac angajări în următoarea perioadă şi procentulcelor care îşi vor reduce efectivul de salariaţi) de plus 27%.

Astfel, intenţiile de angajare ale constructorilor sunt cele maioptimiste din 2008 până în prezent. Creşteri considerabile aleacestui indicator, de 21%, respectiv 30%, sunt raportate atâtcomparativ cu trimestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadăa anului trecut.

"Începutul de an a fost modest din perspectiva dinamiciisectorului construcţiilor, cifra de afaceri s-a comprimat cu 4-5%faţă de anul anterior, iar în cei doi ani de criză declinul cumulatal afacerilor din construcţii a fost de 37%. Însă este probabil caîn următoarea perioadă să existe o dinamică pozitivă a angajărilordin construcţii", este de părere Laurenţiu Plosceanu, preşedinteleAsociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO). El seaşteaptă ca în acest an volumul afacerilor constructorilor şinumărul de angajaţi din domeniu să nu depăşească totuşi valoareamedie înregistrată pe parcursul anului trecut.

Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO): Cu siguranţă există în continuare companii care fac disponibilizări din cauza neîncasării creanţelor, însă vor fi alte firme care vor face noi angajări pe fondul lucrărilor câştigate în acest an. (...) Este probabil ca în următoarea perioadă să existe o dinamică pozitivă a angajărilor din construcţii.StudiulManpower, realizat pe un eşantion de 765 de angajatori români dintoată ţara, include date statistice privind previziunile deangajare din zece sectoare de activitate.

Angajatorii din toate sectoarele analizate prognozează ocreştere a activităţii de angajare pe parcursul trimestrului treial acestui an, în special cei din industria extractivă (cu opreviziune netă de angajare de plus 34%). De asemenea, perspectiveputernice de angajare sunt anticipate şi în sectorul industrieiprelucrătoare, cu o previziune de angajare de plus 27%. Prognozapentru sectorul hoteluri şi restaurante se situează la nivelul deplus 25%, iar angajatorii din retail raportează o previziune deplus 22%. Deşi previziunile de angajare sunt cele mai optimiste dinultimii trei ani, majoritatea angajatorilor români (63%) spun că nuanticipează vreo schimbare în structura lor de salariaţi, adică nuvor face concedieri, dar nici angajări masive.

"Cu siguranţă există în continuare companii care facdisponibilizări din cauza neîncasării creanţelor, însă vor fi altefirme care vor face noi angajări pe fondul lucrărilor câştigate înacest an. Estimăm că cifra de afaceri din sector va fi la fineleacestui an de 9,7 - 9,8 miliarde de euro, iar media numărului deangajaţi va fi de 320.000 - 330.000 pe timpul anului, iar la fineleanului vom încheia cu un efectiv de 285.000 - 290.000 de angajaţi",adaugă preşedintele ARACO.


Unu din trei.
Numărul de angajaţi din sectorulconstrucţiilor a scăzut la 289.100 de persoane la nivelul luniifebruarie din acest an (aceasta fiind luna cu cele mai recente datedisponibile), cu peste 134.000 de angajaţi mai puţini decât în mai2008, când s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al personaluluidin acest sector, potrivit datelor publicate de Institutul Naţionalde Statistică.

"Faţă de anul trecut, simţim o cerere mai mare cu 15 -18% anumărului de joburi disponibile în sectorul construcţiilor, dar înaceastă perioadă este normal să se facă mai multe angajări, pentrucă începe sezonul pentru lucrări. Companiile cer de la poziţiispecializate, pentru proiecte de fezabilitate, până la personalcalificat sau necalificat", spune Minola Jac, PR & MarketingManager în cadrul firmei de recrutare Gi Group.

Companiile au scos la concurs câteva sute şi chiar mii de joburiîn domeniu pe site-urile de recrutare, iar cei care vor să seangajeze în construcţii au o plajă largă de oportunităţi, de lapoziţii de reprezentanţi de vânzări până la funcţii de inginer, şefde atelier sau business unit manager.

Numai pe site-ul de recrutare E-jobs oferta de locuri de muncăîn sectorul construcţiilor este de peste 1.200 de joburi, în timpce pe site-ul Bestjobs oferta de joburi în construcţii este de 900de locuri de muncă. Arabesque, Symmetrica, Yazaki, Lider CMC sauLafarge sunt doar câţiva din angajatorii care au scoase joburi laconcurs.

Pentru candidaţii care vor poziţii de management în domeniulconstrucţiilor se găsesc joburi disponibile pe site-urilehead-hunterilor sau pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.Spre exemplu, firma de construcţii Quarry Cats îşi caută managerpentru fabrica din Tulcea, potrivit unui anunţ postat peLinkedIn.



Salarii sub medie.
Universităţile scot anual 1.800 deabsolvenţi de facultăţi cu specializare în domeniul construcţiilor,iar anii de criză i-au făcut pe tinerii care visau să fie ingineriîn construcţii să accepte să facă pentru o perioadă şi muncăvoluntară într-o firmă de construcţii.

De altfel, nici ofertele salariale nu sunt cele mai tentante înacest sector. Salariul mediu net în construcţii a fost în lunaaprilie a acestui an de 296 de euro net, cu aproape 18% mai micdecât salariul mediu net înregistrat la nivel naţional, potrivitdatelor Institutului Naţional de Statistică.

Deşi o mare parte dintre angajaţii din construcţii care au fostconcediaţi din cauza crizei au preferat

să-şi schimbe domeniul de activitate şi au ales să meargă lacursuri de recalificare, unii au găsit modalităţi prin care să sereprofileze, rămânând în continuare activi pe piaţa deconstrucţii.

Bogdan Matei, 28 de ani, a absolvit în 2006 Facultatea deConstrucţii din Bucureşti, însă s-a angajat în 2009 ca inginer încadrul unei firme de construcţii. Recent, el şi-a schimbat jobul,fiind inginer în cadrul unei firme care vinde softuri de proiectarepentru industria construcţiilor. "Mă ocup în special de partea depresales, fac prezentări tehnice ale softurilor respective şitraininguri de implemenatre în cadrul companiilor - client. Din cevăd în prezent, prin prisma celui care vinde softuri pentruproiectare în construcţii, încep să vină lucrări, pentru că am totmai multe prezentări de oferte. Însă nu ştiu cum e situaţia în ceeace priveşte execuţia acestora."

O serie de proiecte de infrastructură şi chiar lu­crăriimobiliare, precum centre comerciale sau clă­diri de birouri, dauînsă semnalul că ce a fost mai greu a trecut. Iar România încă esteo ţară în care piaţa construcţiilor va fi un motor de creşterepentru câteva zeci de ani, astfel că absolvirea unei şcoli deprofil poa­te fi un pariu câştigător pe termen mediu şi lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO