Business Construct

Mobila: Recolta buna in toamna

Mobila: Recolta buna in toamna
23.09.2009, 15:43 36

Cifrele din primele luni facute publice de AsociatiaProducatorilor de Mobila din Romania (APMR) nu sunt nici eleimbucuratoare. Astfel in primul semestru vanzarile de mobila inRomania s-au contractat cu circa 25%, conform sursei citate.

Secontinua in acest fel o perioada inceputa in noiembrie-decembrie2008, cand firmele au inceput sa resimta puternic scadereacomenzilor atat la intern, cat si la export sau lipsalichiditatilor.

Toate acestea s-au reflectat atat in marjele de profit, inconditiile in care industria mobilei lucra deja cu profituriputernic comprimate, dar si in vanzari. Astfel, numai anul trecutspre exemplu piata de mobila a pierdut 53 de milioane de euro dinvaloare, adica 4,5%, conform celor mai recente date ale APMR.

Premise sumbre in retail. Printre oamenii de afaceri pesimistise numara si Dan Sucu, presedintele grupului de firme Mobexpert, cuafaceri de aproape 170 milioane de euro anul trecut.

"In euro, ma astept ca piata sa fie cu 25-30% mai mica . Nuexista premise ca lucrurile sa fie mai bune. In retailul de mobila,intr-un caz fericit, 2011 e cel mai rau an", spune Sucu.

El explica faptul ca industria inca beneficiaza de o inertiecare vine din piata constructiilor, multe proiecte inceputfinalizandu-se acum sau urmand sa se finalizeze. Intrebarea care seridica acum este ce se va intampla in anii urmatori, in care ar fitrebuit sa se finalizeze constructiile incepute in aceastaperioada?

Pe de alta parte, producatorii sunt mai optimisti, in conditiilein care targul de mobila desfasurat la inceputul lunii septembrie aadus vanzari de produse, dar si tatonari in vederea inchierii decontracte pentru export.

"Caderi au fost pe toate nivelurile pietei, insa suntem dupaBIFE (targul de mobila - n.red.). Toti cei care am fost acolosuntem un pic mai optimisti. Un numar foarte mare de vizitatoricare in mare parte au cumparat ori s-au interesat sa cumpere ne-aufacut sa intelegem ca urmeaza o perioada mai buna", spune IoanMarginean, director economic al Silvarom.

Targul de mobila din acest an a adus mai putini expozanti, darsi preturi mai mici cu 20%. Producatorii au remarcat ca se cautalemnul masiv, iar ca tendinta estetica, albul antichizat. O altanoutate au reprezentat-o mobilierul si accesoriile bio.

Si alte companii prezente la BIFE spun ca vanzarile au inceputsa creasca in ultima perioada. Reprezentantii FortisMob dinPloiesti, principalul furnizor al retelei Praktiker, care a rulatanul trecut aproape 7 milioane de euro, spun ca in ultimele lunicomenzile au fost la fel de mari ca si cele de anul trecut.Probelemele au fost in primele trei-patru luni cand vanzarile auscazut cu 25-30%.

Efectul "Prima casa". "Din august incoace, am simtit un usorurcus in ceea ce priveste vanzarile catre persoanele fizice.Probabil ca si locuintele vandute prin programul "Prima Casa" aucontribuit la acest lucru", spune Margineanu.

Piata este agitata, a continuat el, atat din punct de vedereeconomic, cat si politic sau social. "Majoritatea vanzarilor delocuinte s-au facut in Bucuresti, ceea ce pentru noi este foartebine", mai spune reprezentantul companiei care are unitatile deproductie in Capitala.

Silvarom a vandut toate produsele expuse la Targul de mobila,dar se asteapta sa apara si noi comenzi de la oameni care au fostacolo.

Cu toate acestea, Marginean este de parere ca piata va fi subnivelul din 2008, cu circa 15%. Chiar si cu acest declin la nivelanual, trimestrul patru ar putea fi, potrivit estimarilor lui, "unpic" mai bine comparativ cu perioada similara din 2008.

Sperantele Silvarom se indreapta acum si catre export, piata lacare au renuntat acum cativa ani.

"La targ, am avut tatonari si cu clienti din Vest, adica dinGermania si Statele Unite, dar si din Est, din Rusia. Pentru noieste important ca s-au interesat, insa vom vedea in ce masura sevor concretiza", mai spuneMarginean.

El se pregateste sa plece la un alt targ de profil la Moscova."Orice piata ne intereseaza, pentru ca avem capacitate deproductie", mai spune el.

Prognozele Silvarom se opresc insa anul acesta, pentru 2010compania evitand sa faca estimari.

Minus 26% la Sase luni. In primele sase luni ale acestui an,piata interna de mobila a atins valoarea de 431,2 mil. euro, cu26,2% mai putin comparativ cu intervalul similar din 2008.

Dintre indicatorii comertului cu mobila, cea mai mare scadere,de 35,6%, au avut-o importurile. Acestea s-au situat in primulsemestru la 155,7 mil. euro. De cealalta parte, exporturile au avutun minus de 17,4% pana la 492,3 mil. euro.

In industria mobilei, la finalul primelor sase luni lucrau56.800 de persoane, cu 22% mai putin raportat la perioada similaradin 2008.

"Am parcurs multe etape dificile de-a lungul anilor, darnicicand nu ne-am confruntat cu o asemenea situatie iesita dincomun", spuneau reprezentantii APMR cu ocazia inceperii targului demobila.

Cei mai mari jucatori din industrie sunt, potrivit Anuarului deBusiness al Romaniei, Mobexpert, Elvila, IKEA, Italsofa, Sortilemn,Staer, Lemet, Plimob, Silvarom si Alprom.

Firme precum Mobexpert, Elvila sau Silvarom au anuntat dejascaderi de doua cifre ale vanzarilor in primele luni ale anului.Dintre acestia singura companie care isi mentine prognoza decrestere este IKEA, care si-a bugetat un plus de 11-12% pentru anulfinanciar septembrie 2008-august 2009 (in lei).

In ceea ce priveste piata de mobilier de birou, unul dintre celemai efervescente segmente din industrie in anii premergatoricrizei, s-a intors la nivelul din 2005, scazand cu 50% in primelesase luni, conform datelor jucatorilor din domeniu.

Pana la sfarsitul anului, mobilierul de birou ar putea atingevaloarea de 40-60 milioane de euro. Corporate Office Solutions,unul dintre principalii jucatori pe aceasta piata, a raportat inprima jumatate a acestui an vanzari sub estimari, in scadere cupana la 5% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand laun volum de vanzari de 6,8 milioane de euro. Compania estimainitial vanzari de opt milioane de euro in primele sase luni din2009.

Piata de amenajari de birouri a fost afectata de anularea saudecalarea livrarilor cladirilor de birouri, dar si din cauzacererilor reduse din partea companiilor care amana sau refuza sa-sirelocheze sau sa-si reamenajeze sediul.

Si vanzarile companiei Antares Romania, membra a grupuluiAntares, producator de scaune ergonomice de birou si fotoliimanageriale, au scazut cu 20% in primul trimestru din 2009 fata deperioada similara a anului trecut, potrivit informatiilor furnizatede companie.

Jucatorii din industrie estimeaza ca tendinta de scadere se vamentine si in anii urmatori, pana in momentul in care se vor demaranoi proiecte de constructii de locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO