Companii

Omilos a atras doi investitori ca să continue parcurile din Iaşi şi Oradea

Autor: Cristi Moga

15.09.2010, 23:47 38

Compania cipriotă de dezvoltare imobiliară Omilos a atras patrumilioane de euro de la două fonduri britanice administrate deCharlemagne Capital şi de la Argo Capital Partners pentrucontinuarea investiţiilor în dezvoltarea parcurilor comerciale ERAShopping Park din Oradea şi Iaşi, potrivit unui anunţ al fonduluide investiţii European Convergence Development Company (ECDC),administrat de Charlemagne.

Ciprioţii de la Omilos au nevoie de bani pentru realizarea celordouă malluri din cadrul parcurilor comerciale, jumătate din fondurifiind puse la dispoziţie de către acţionarii firmei, în timp cepentru restul au fost atrase în acţionariatul firmelor companiilecare au dezvoltat pe piaţa locală ansamblul rezidenţial AsmitaGardens (ECDC) şi centrele comerciale Suceava Shopping City şiSibiu Shopping City (Argo).

"Grosul" banilor ar urma să vină însă tot de la bănci,dezvoltarea celor două proiecte comerciale fiind realizată princredite atrase din perioada 2007-2008 de la băncile Eurobank şiBancpost, Banca Românească şi NBG, precum şi Bank of Cyprus.

Din fondurile proprii ale investitorilor în cele două proiecte,4,5 milioane de euro vor fi alocaţi proiectului din Iaşi, unde vafi construit un centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de28.500 mp, a cărui finalizare este programată pentru cea de-a douajumătate a anului viitor.

Pentru proiectul de la Oradea vor fi alocate fonduri de 3,5 mil.euro în vederea construirii unui mall cu o suprafaţă închiriabilăde de 23.100 de metri pătraţi, a cărui finalizare este programatăpentru primul trimestru al anului viitor.

La cele două investiţii Omilos va avea o contribuţie de patrumilioane de euro, restul urmând a fi obţinuţi de la ceilalţiparteneri atraşi în proiecte.

Dacă în urmă cu doi-trei ani dezvoltatorii imobiliari nu aveauprobleme în a se finanţa pentru investiţii de zeci sau chiar sutede milioane de euro, în prezent procesul este mult mai dificil, iarcondiţiile impuse de bănci mai stricte.

Parcurile comerciale ERA din Oradea şi Iaşi, controlate deOmilos, sunt printre cele mai mari de pe piaţa locală, avândprintre retaileri companii precum Carrefour, Praktiker, Altex,Bricostore sau Mobexpert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO