Business Construct

Oresa creşte miza la Somaco

Cornel Marian, managing director al Oresa în România: Suntem de-abia la începutul jocului. Eu consider că am intrat la joc, am format echipa, suntem în teren, a început jocul. (...) Avem energia, avem banii, avem încrederea pe termen lung.

Oresa creşte miza la Somaco

Autor: Ioan Dornescu

30.06.2011, 00:07 649

Pentru "doar" patru milioane de euro, Somaco a achiziţionatfabrica de elemente prefabricate din beton G&D Teiuş, judeţulAlba, urmând să investească în extinderea gamei de produse altedouă milioane de euro.

Preţul achiziţiei nu este însă un chilipir, spune Cornel Marian,managing director al Oresa în România, companie prezentă pe piaţalocală încă din 1995, având în portofoliu şi producătorul de lacurişi vopsele Fabryo Corporation.

Reprezentantul Oresa spune despre noua achi­ziţie că din punctulde vedere al activelor şi poziţiei strategice a fabricii este unpreţ bun, dar raportat la banii generaţi de această afacere înactuala perioadă, s-ar putea să fie un preţ mare. În schimb, elrecu­noaşte că banii plătiţi în 2008, la intrarea în afacerea cuprefabricate şi BCA, pentru cele trei fabrici, au fost mulţi chiarşi dacă nu ar fi venit criza.

În aceste condiţii, concluzia e simplă: prin continuareainvestiţiilor, Oresa vrea să îşi asigure concurenţa şi clienţii cănu şi-a pierdut încrederea în piaţa românească, în ciuda scăderilordin ultimii ani. "Dacă am fi plătit un preţ mare, dar ne-am fipierdut încrederea, ne-am fi luat banii pe care putem să-i luăm şisă îi mutăm în altceva, pentru că noi suntem administratori de bani(...). N-am mai fi pus bani aici dacă n-am crede că putem să facembani. Noi punem bani să facem bani", a spus Marian.

Pe lângă achiziţia din Alba, Somaco a lansat la Roman o nouălinie de producţie, specializată în elemente prefabricate pentrusisteme de apă şi canalizare. Investiţia se ridică la aproximativtrei milioane de euro în prima fază şi a implicat modernizarea uneihale de producţie şi instalarea unei linii livrate de furnizori dinGermania.

"Echipa de management şi operatorii pentru echipamente au fostrecrutaţi încă din primul trimestru şi au trecut printr-un programde instruire. Fabrica a fost în teste până recent, producţia şiprimele livrări au început, iar lansarea oficială va avea locprobabil în luna iulie", spune directorul general executiv alSomaco Grup Prefabricate, Gabriel Colobaţiu.

Noua unitate de producţie va permite companiei să livreze cătremulţi dintre clienţii deja existenţi, respectiv firme deconstrucţii din zona Moldovei, care cumpără în mod tradiţional dela Somaco elemente pentru proiectele de infrastructură sau celeindustriale, dar lucrează şi pe proiecte municipale de canalizaresau aducţiuni de apă sau staţii de tratare. "Avem astfel asiguratăo parte din vânzarea producţiei de la noua fabrică din Roman cătreclienţii existenţi cu care avem relaţii bune de cooperare", acompletat managerul producătorului de materiale de construcţii.


Afaceri mai mari cu 15-20%.
Afacerile producătorului deBCA şi prefabricate din beton au crescut anul trecut de la 13milioane de euro la 15 milioane de euro, iar pentru 2011 companiaîşi propune un avans de 15-20% al vânzărilor, incluzând rulajulfabricii de la Teiuş.

"Aş dori să subliniez că achiziţia fabricii are o motivaţie petermen lung. Anul 2011 nu credem că va fi spectaculos pentru piaţade BCA sau cea a prefabricatelor. Nu este exclus chiar ca piaţa săscadă faţă de 2010. Achiziţia şi investiţiile pe care le facem sunto reacţie la faptul că există o capacitate instalată de 2-3 oripeste cererea de produse şi noi credem că această industrie poatesă rămână profitabilă şi sănătoasă

numai dacă se va consolida. Ne aşteptăm ca unii jucători slabisă iasă de pe piaţă în 2011 şi 2012, mai ales în prefabricate, ceicare nu reuşesc să investească în tehnologia nouă cerută acum declienţii serioşi, care au cereri tot mai sofisticate", spuneColobaţiu.

În condiţiile în care pentru infrastructura rutieră se va lucrape modelul "design-build", constructorii care au câştigat licitaţiivor avea libertatea să folosească soluţii din beton moderne şi maieficiente, iar unele firme care livrau, de exemplu, grinzi de podbazate pe unele proiecte învechite nu vor putea ţine pasul cucerinţele noi ale clienţilor, apreciază Colobaţiu.

Totodată, companiile de construcţii care au rezistat crizei nuvor mai accepta să lucreze cu firme de prefabricate "aventuriere",pe care nu te poţi baza că livrează produse conform cerinţelor decalitate şi siguranţă cerute în construcţii, în special având învedere riscurile seismice din România.

"Aş concluziona că achiziţia fabricii din Teiuş ne diferenţiazăclar de competiţie prin mărimea capacităţii de producţie acumulatăîn cele 3 fabrici de prefabricate. Nu aşteptăm să vedem maricreşteri în 2011, însă în viitor clienţii vor rămâne fideli celorcare investesc şi pe care se pot baza, aşa că ne aşteptăm carezultatele acestei achiziţii să se vadă în anii următori", a maispus Colobaţiu.

Gabriel Colobaţiu, directorul general executiv al Somaco Grup Prefabricate: Nu ştim exact când îşi vor reveni construcţiile, dar ştim precis că îşi vor reveni pentru că este enorm de mult de construit în România. Din păcate, înainte să fie mai bine credem că va fi mai greu, cel puţin în anul 2011 şi poate în prima parte din 2012.ReprezentanţiiSomaco Grup estimează piaţa de BCA la 2 milioane de metri cubi, iarpe cea de prefabricate, împărţită în mai multe categorii, laaproximativ 400.000 de metri cubi.

Pe segmentul BCA, compania este în competiţie cu producătoriiCelco, Elpreco, Macon, Prefab, Prefabricate Vest, Soceram şi XellaRo, iar printre concurenţii din domeniul prefabricatelor se numărăASA Cons, SW Umwelttechnik, Europrefabricate, Ergon şiBauelemente.

Cele mai importante contracte încheiate de companie în ultimaperioadă au presupus livrarea de soluţii complete sau elementeprefabricate pentru construcţia unor centre Kaufland, bauMax,Hornbach, Obi, real,- şi Metro, soluţii pentru consolidărihidrotehnice sau pentru modernizări de linii electrice de cătreEnel, potrivit lui Colobaţiu.


Previziuni rezervate.
"Nu ştim exact când îşi vor reveniconstrucţiile, dar ştim precis că îşi vor reveni pentru că esteenorm de mult de construit în România. Din păcate, înainte să fiemai bine credem că va fi mai greu, cel puţin în anul 2011 şi poateîn prima parte din 2012. (...) Piaţa construcţiilor este foarteimportantă pentru orice economie, iar guvernul areresponsabilitatea să se asigure că în momente de recesiuneinvesteşte în proiecte de infrastructură şi încurajează construcţiade locuinţe pentru a se asigura că firmele locale pot treceperioada mai grea fără a pierde mult din forţa de muncă binecalificată şi din capacitatea tehnică, care dacă nu este folosită,se deteriorează", apreciază Colobaţiu.

La rândul său, reprezentantul acţionarului spune că se aşteaptăla o revenire lentă a pieţei construcţiilor, dar are încredere înpotenţialul existent, pe segmente precum cel al lucrărilor deinfrastructură, structurilor de clădiri, de apă şi canalizare saupentru construcţia de locuinţe.

El afirmă că are încredere mai mare în iniţiativa privată, încondiţiile în care din partea autorităţilor nu vine decât "foartemult zgomot".

La întrebarea boardului din Suedia referitoare la situaţia dinRomânia, Cornel Marian nu şi-a schimbat răspunsul: "It's driftingin the right direction" (este purtată de curent în direcţia bună,n.r.). "N-avem lideri care ne trag şi ne dezvoltă controlat, şi cuţinte ambiţioase, nu suntem polonezi, dar mergem aşa, în zigzag, îndirecţia bună", adaugă el.


Pariul Oresa.
La Somaco Grup, pariul Oresa este că piaţade prefabricate ar putea creşte de zece ori în zece ani. Companiaeste în continuare interesată de extinderi, însă doar prinachiziţii sau fuziuni, în contextul în care piaţa acoperă 50% dincapacitatea existentă, iar investiţiile în fabrici noi deprefabricate nu sunt justificate. "Cred că în industria asta, încâţiva ani, dacă e să facem bani cei care am investit înprefabricate, va trebui să ajungem la 4-5 jucători mari în toatăţara, iar noi vrem să fim numărul unu sau doi, cu acoperirenaţională", a afirmat Marian.

Întrebat dacă a fost fixat un nivel al afacerii pentru ieşireadin acţionariatul Somaco, el a replicat că nu mărimea companiei vadeclanşa exitul. "Cred că va trebui să avem răbdarea să aşteptămmai mult până putem creşte firma şi în timpul ăsta să vedem ceoportunităţi sunt de achiziţii, de produse noi."

Tot la capitolul pariuri, vine şi ultima întrebare: a fost unpariu câştigat achiziţia primelor trei fabrici de materiale deconstrucţii la începutul crizei? "Suntem de-abia la începutuljocului. Eu consider că am intrat la joc, am format echipa, suntemîn teren, a început jocul. (...) Avem energia, avem banii, avemîncrederea pe termen lung", a răspuns Marian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO