Business Construct

Se îngroaşă gluma. În august şi septembrie cădere de 30% a vânzărilor de locuinţe în toată ţara. În Bucureşti vânzările s-au înjumătăţit luna trecută

Se îngroaşă gluma. În august şi septembrie cădere...

Autor: Bogdan Alecu

17.10.2018, 00:08 70362

♦ În septembrie 2018, la nivelul întregii ţări, 42.522 de imobile au fost vândute, în scădere cu 26% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

La nivelul Bucureş­tiu­lui, luând în calcul numai lo­cuinţele indivi­dua­le, nu­mă­rul tranzacţiilor a scăzut luna trecută la 2.205 uni­tăţi, valoare cu aproape 50% mai mică faţă de septembrie anul trecut.

Este pentru a doua lună consecutiv când vânzările de locuinţe scad considerabil. Dacă în august scăderea putea fi pusă pe seama concediilor şi a tichetelor de vacanţă acordate de guvern, în septembrie, când dezvoltatorii se aşteptau la o reluare a vânzărilor, piaţa a con­ti­nuat să scadă puternic. Mai mult, o scădere pu­ternică a avut loc şi în Cluj, de la aproape 1.300 de imobile tranzacţionate anul trecut în septembrie, la sub 600 anul acesta.            

În luna august 2018, la nivelul întregii ţări, 40.576 de imobile au fost vândute, o scădere de 29% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Mai exact, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contrac­te­lor de vânzare-cumpărare la nivel naţional în cea de-a opta lună a acestui an este cu 16.410 mai mic faţă de luna august 2017.

În luna octombrie a acestui an o analiză a Asociaţiei Evaluatorilor (ANEVAR), făcută pe baza evaluărilor de apartamente necesare pentru finanţare bancară, piaţa imobiliară din Cluj-Napoca dădea primele semne de slăbi­ciu­ne după ce a avut o viteză dublă de creştere a preţurilor faţă de Bucureşti în ultimii trei ani.

Astfel, valoarea medie de piaţă a unui me­tru pătrat de apartament din Cluj a înregistrat în trimestru doi din 2018 prima scăderea de 0,1%, după creşteri consecutive din 2016 încoace.

Dana Ababei, preşedinte ANEVAR, spu­nea că indicele imobiliar a înregistrat o foarte uşoa­ră scădere în ultimele trimestru a valorii de piaţă a apartamentelor din Cluj. „Nimeni nu s-ar fi aşteptat. Am crezut că este o eroare de calcul, dar piaţa de la Cluj a ajuns la un maxim şi nici IT-iştii nu-şi mai pot permite preţurile so­licitate. Să nu uităm că în România şi în Cluj trăiesc şi alte persoane decât IT-işti.“

Preţurile apartamentelor din Cluj au cres­cut cu 35% din 2015 până în prezent, de când ANEVAR raportează agregat preţurile de eva­luare ale apartamentelor evaluate şi urmă­reşte evoluţiile în fiecare trimestru, pe când în Bucureşti cu doar 17% în aceeaşi perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO