Business Construct

Turnuri noi pentru bancheri

Raiffeisen Bank şi-ar putea muta în următorii ani sediul central în turnul SkyTower din zona Aurel Vlaicu, la care Raiffeisen Evolution a reînceput cu Strabag construcţiile în acest an

Turnuri noi pentru bancheri

Autor: Cristi Moga

30.06.2011, 00:08 2179

Primele bănci care şi-au instalat managementul în clădiri înaltede birouri din Bucureşti sunt chiar primii doi jucători din sistem,BCR şi BRD, care ocupă încă dinainte de înce­perea boom-uluiimobiliar clădirile Bucharest Financial Plazza (Calea Victoriei) şiBRD Tower (Piaţa Victoriei), de 19, respectiv 17 etaje.

După modelul din New York sau Londra, unde giganţii financiariocupă de regulă cele mai înalte clădiri din oraş, la o scară mairedusă "aerul rarefiat" al înălţimilor le-a făcut astfel cu ochiulbancherilor încă de la construcţia primelor turnuri de oţel şisticlă din oraş.

Dacă BCR şi BRD stau în clădiri care fac parte din portofoliullor, unul dintre primii chiriaşi ai unui imobil de birouri pestemedia de înălţime a Capitalei a fost Alpha Bank, grecii ocupândzece din cele 12 etaje ale Neocity Tower, imobil de pe CaleaDorobanţilor.

Această "modă" a continuat în următorii ani, dar pare să seperpetueze de-abia în prezent, în condiţiile în care numărul declădiri înalte a crescut. Grecii de la Piraeus şi-au construitpropriul turn, de 15 etaje, în Piaţa Victoriei, în timp ceUniCredit speră să finalizeze un proiect care va avea de asemenea15 etaje în primăvara anului viitor, construcţie situată peBulevardul Expoziţiei din nordul Capitalei.

Ing Bank s-ar putea muta în toamna aceasta în turnul de 14 etaje Crystal Tower de pe b-dul Iancu de HunedoaraPezona de închiriere însă, strada Barbu Văcărescu pare a deveni oarteră a banche­rilor. Astfel, după ce anul trecut Royal Bank ofScotland s-a mutat în imo­bilul Lakeview (14 etaje), austriecii dela Volksbank şi grecii de la Banca Românească vor ocupa în acest anspaţii importante în alte două clădiri din zonă - Nusco Tower (19etaje) şi Euro Tower (18 etaje).

În ultimele săptămâni au apărut însă informaţii şi despreolandezii de la ING că ar fi pe punctul de a renunţa la sediile depe şoseaua Kiseleff şi din S-Park pentru a închiria o bună partedin turnul Crystal Tower de pe Iancu de Hunedoara, un imobil de 14etaje ce va fi livrat în vara acestui an.


Cine închiriază?
O bună parte dintre clădirile în carebancherii îşi mută sediile au fost finanţate chiar de către băncilepe care le conduc, astfel de contracte fiind reciproc avantajoase:dezvoltatorul îşi asigură un chiriaş solid, care poate semna chiarşi pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce banca îşiacoperă riscul ca imobilul pe care l-a finanţat să rămână neocupat,iar astfel dezvoltatorul să nu-şi poată plăti ratele.

Acest gen de tranzacţii nu reprezintă însă o regulă, astfel căVolksbank se va muta într-o clădire a cărei construcţie a fostfinanţată de UniCredit (Nusco Tower), în timp ce Crystal Tower(care poate deveni noul sediu al ING) a fost finanţat de BCR. NuscoTower este deţinut de familia oamenilor de afaceri italieni Nusco,în timp ce Crystal Tower este controlat de către Michael Stanciu,proprietarul Search Corporation cu afaceri în proiectarea deautostrăzi şi alte investiţii în infrastructură.

Germanii de la Accession Fund, proprietarii Charles de GaullePlaza, au deocamdată în clădire birourile centrale ale Raiffeisenşi UniCredit Ţiriac, dar ambele bănci ar putea elibera spaţiile înurmătorii ani: Raiffeisen pentru turnul SkyTower din zona AurelVlaicu, la care Raiffeisen Evolution a reînceput cu Strabagconstrucţiile în acest an, iar UniCredit pentru sediul de peBulevardul Expoziţiei, construit de Bog'Art.

Pe de altă parte, actualul sediu al Royal Bank of Scot­land estedeţinut de Dinu Patriciu şi AIG Lincoln, în timp ce turnul EuroTower este în portofoliul grupului Cascade şi al fondului deinvestiţii ECDC.


Patru conservatori
. La nivel de top 15, doar patru băncipar a prefera în continuare imobilele de mici înălţimi. BancaTransilvania, Bancpost şi Garanti Bank, deşi şi-au mutat sediiledin Bucureşti în ultimii trei ani, au ales clădiri cu un regimscăzut de înălţime. Banca Transilvania a construit un sediu propriude patru etaje în Băneasa, Bancpost a ales un sediu din Piperaaflat în proprietatea diviziei imobiliare a grupului EFG, din careface parte, în timp ce Garanti a mers recent în parcul de afaceriNovo Park deţinut de Liviu Tudor.

A patra bancă ce poate fi considerată conservatoare este CEC, alcărei sediu central va rămâne deocamdată în Palatul CEC de pe CaleaVictoriei, care este însă destul de degradat, astfel că ar puteaintra într-un proces de consolidare în următorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO