Business Hi-Tech

Afacerile din Romania sunt inca amenintate de scurgeri de informatii, conform unui sondaj al Check Point

26.08.2009, 00:00 35

Desi investitiile in securitatea informatiilor au crescut fata de anul trecut pentru aproape o treime dintre companiile romanesti, aceasta nu reprezinta inca o prioritate, sustin oficialii Check Point, producatorul de solutii de securitate online.

O mare parte dintre companiile din Romania prezinta inca riscuri in ceea ce priveste scurgerile si pierderile de informatii deoarece nu folosesc solutii de criptare a datelor pentru a securiza informatiile pe calculatoare, laptopuri si dispozitive portabile de stocare, sustine studiul cu privire la securitatea datelor in Romania realizat de Check Point Software Technologies.

Studiul Check Point, realizat in iunie 2009 in randul managerilor si responsabililor IT din companii romanesti, releva faptul ca 56% dintre respondenti nu au instalate solutii de criptare a datelor, in vreme ce doar 38% au raspuns ca folosesc deja o astfel de masura de securitate.

Dintre companiile care isi protejeaza informatiile, o treime au achizitionat solutia de criptare in decursul anului trecut. 33% dintre companiile care nu au folosit pana acum astfel de masuri de securitate, intentioneaza sa achizitioneze una in viitorul apropiat, in vreme ce jumatate dintre acestea nu au in plan o astfel de investitie.

Conform studiului Check Point, contextul economic actual poate influenta comportamentul companiilor in aceasta privinta: 38% dintre companii considera ca scaderea activitatii economice duce la micsorarea cheltuielilor pentru securitatea IT, pe cand 25% dintre acestea considera ca bugetul pentru protectia IT a crescut. Pentru 38% dintre companiile care au participat la studiu, criza economica nu a influentat inca acest aspect.

Studiul a aratat, de asemenea, ca scurgerile de date relatate in presa in 2008 nu au determinat cresterea bugetelor pentru securitatea IT ale majoritatii companiilor chestionate. Doar 31% dintre companii au inceput sa investeasca mai mult in securitate. 6% dintre respondenti au afirmat ca reflectarea acestor evenimente de catre presa a dus la reducerea cheltuielilor alocate securitatii IT, in timp ce jumatate dintre companii nu au fost influentate de acest aspect in niciun fel. In legatura cu prioritatile de achizitie pentru securitatea IT in 2009, studiul evidentiaza faptul ca 24% dintre companii sunt interesate in principal de prevenirea accesului neautorizat. In topul domeniilor de interes urmeaza VPN-ul/accesul securizat de la distanta si virtualizarea (17%), urmate de securitatea perimetrului si criptarea datelor (14%). Doar 7% dintre respondensi iau in calcul investitiile in controlul/securitatea punctului final de lucru.

Cand vine vorba de provocarile pe care le au in vedere in 2009, principalele patru arii catre care companiile isi indreapta atentia sunt consolidarea (19%), protejarea impotriva scurgerii de informatii (17%), controlul costurilor pentru securitatea IT (17%), raportarea si monitorizarea (17%). 14% dintre companii privesc regulile de protejare a datelor ca pe o provocare, in vreme ce 6% dintre acestea iau in calcul probleme legate de mediu si spatiul verde, precum si planificarea capacitatii sau conformitatea PCI.

Studiul Check Point a relevat faptul ca 69% dintre companiile in cadrul carora au fost aplicate chestionarele detin intre 0 si 15 laptopuri, iar 19% dintre acestea folosesc intre 51 si 100 de unitati; 6% intre 501 si 1.000, iar alte 6% intre 1.001 si 2.500 de laptopuri. Dintre companiile care au raspuns la intrebarile Check Point, 81% utilizeaza intre 1 si 25 de PDA-uri si smartphone-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO