Business Hi-Tech

Americanii de la Amazon concurează cu Continental şi BitDefender pentru softiştii din Iaşi

Americanii de la Amazon concurează cu Continental şi BitDefender pentru softiştii din Iaşi
29.08.2010, 23:47 263

Amazon, cel mai mare retailer online din lume, angajează 12softişti la Iaşi, unde compania îşi va deschide în luna septembrieun nou centru de dezvoltare.
Retailerul online intenţionează să-şi dubleze în următorii doi-treiani numărul de angajaţi din Iaşi, unde se dezvoltă exclusivaplicaţii pentru companie.
Potrivit site-ului companiei, două dintre posturile disponibilesunt pentru testare de software, restul fiind de dezvoltare desoft. Retailerul online a închiriat 1.400 de metri pătraţi despaţii de birouri în cadrul ansamblului urbanistic Palas din Iaşidezvoltat de compania Iulius Grup, unde îşi va dezvolta noulsediu.
"Centrul de software al Amazon în România a fost deschis acum cinciani în Iaşi, contând pe talentul forţei de muncă specializate. Laacest moment, vom extinde operaţiunile din ţară şi vom angaja înIaşi şi mai mult personal bine pregătit", a declarat LucianVornicu, directorul Amazon Development Centre România. Compania aobţinut anul trecut în România un profit brut de 94.000 de euro, laafaceri de 1 milion de euro, în creştere cu 17% comparativ cu anultrecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. De asemenea,numărul angajaţilor era în 2009 de 29, faţă de 25 cu un anînainte.
Conform oficialului companiei, Ama­zon nu are în plan deocamdată sădeschidă un magazin online în România. "La acest moment, nu existăplanuri imediate pentru a deschide o prezenţă retail în România.Dar România este una dintre ţările din care, începând cu acest an,se pot comanda foarte multe produse de pe site-urile europene aleAmazon. Costurile de transport au fost reduse, iar selecţia a fostmult extinsă astfel încât tot mai multi clienţi din România săpoată cumpăra cu uşurinţă de pe Amazon.co.uk, Amazon.de sauAmazon.fr", a mai spus Vornicu.
Pe de altă parte, Mihai Postolache, prodecan al Facul­tăţii deAuto­matică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice"Gheorghe Asachi" din Iaşi, susţine că principalul angajator dinoraş, mai ales în rândul studenţilor, este producătorul decomponente auto Continental Automo­tive. "Foarte mulţi studenţimerg după absolvire să muncească la Continental Automotive sau laalte companii precum Delphi (producător de componente auto -n.red.). Mai sunt şi alte companii care angajează, precum Pentalog(furnizor de servicii de consultanţă şi dezvoltare software)", adeclarat Postolache pentru ZF. "Uneori şi unele dintre cadrelenoastre didactice tinere au optat să lucreze în cadrulContinental", a adăugat Postolache.
De asemenea, producătorul local de soluţii de securitateBitDefender este un alt jucător important din domeniul IT în Iaşi,unde are circa 70 de angajaţi.
Postolache a mai spus că peste jumătate dintre studenţii facultăţiidin ani terminali lucrează, la fel ca majoritatea celor înscrişi lastudii masterale. Potrivit lui Postolache, la Facultatea deAutomatică şi Calculatoare din Iaşi s-au înscris în acest an lastudii universitare de licenţă un număr de 486 de candidaţi care auconcurat pe locurile de la buget şi cu taxă şi alţi 10 candidaţicare au concurat numai pe locurile cu taxă. Numărul de locuridisponibile a fost în acest an de 251 la buget şi 80 cu taxă.Pentru masterat sunt disponibile 165 de locuri la buget, înscriereaurmând să înceapă din 1 septembrie. Prodecanul Facultăţii deAutomatică şi Calculatoare din Iaşi a adăugat că anul acesta aufost 200 de absolvenţi ai studiilor de licenţă şi 100 lamaster.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO