Business Hi-Tech

Aplicaţia de mesagerie Kik a atras o investiţie de 38 mil. dolari

Aplicaţia de mesagerie Kik a atras o investiţie de 38...

Autor: Ioana Nita

21.11.2014, 17:40 437

Start-ul-ul canadian Kik, care a dezvoltat aplicaţia de mesagerie pentru smartphone-uri cu acelaşi nume, a reuşit să obţină o finanţare de 38,3 milioane de dolari în urma unei runde de finanţare organizată de fondul de investiţii  Valiant Capital Partners, scrie publicaţia americană The Wall Street Journal. Printre noii investitori se numără Millenium Technology Value Partners şi SV Angel.

Kik, care intră în competiţie cu aplicaţii precum Snapchat sau Tango, va folosi banii pentru a dezvolta modelul de business astfel încât compania să devină profitabilă. La începutul acestui an, Kik a început să intermedieze interacţiunea dintre companii şi clienţii acestora pin intermediul unor “chat-uri de promovare”. Agenţiile de publicitate folosesc tehnologia Kik pentru a crea roboţi creaţi special pentru un anumit brand care să interacţioneze cu utilizatorii, spunându-le glume sau dându-le indicii pentru a desluşi anumite mistere. Pentru fiecare utilizator care interacţionează cu roboţii creaţi pentru diferite branduri, Kik solicită o taxă de 20 de cenţi de la companii. Primii clienţi au fost Seventeen Magazine şi producătorului de căşti audio Skullcandy.

Kik este în prezent foarte populară în rândul adolescenţilor din SUA, aplicaţia având circa 185 de milioane de utilizatori.

Spre deosebire de celelalte aplicaţii de mesagie, precum Whatsapp, Viber sau Tango, Kik nu solicită utilizatorilor numărulul de telefon pentru înregistrare, această caracteristică fiind foarte apreciată în rândul adolescenţilor cărora nu le place să îşi distribuie numere de telefon.

Compania a început discuţiile cu investitorii în primele luni ale acestui an, după ce reţeua de socializare Facebook a plătit 19 miliarde de dolari pentru achiziţia aplicaţiei de mesagerie Whatsapp. Tranzacţia a atras atenţia giganţilor de tehnologie din SUA şi Asia, care văd acum aplicaţiile mobile de mesagerie ca o nişă strategică de investiţii, potrivit lui Ted Livingston, fondatorul Kik. 

În loc să vândă afacerea, el a preferat să obţină finanţare pentru a dezvolta start-up-ul. Compania are în plan să dubleze numărul de angajaţi la 120 în decursul anului viitor.

Livingston a refuzat să ofere detalii despre actuala evalure a companiei. În runda de finanţare care a avut loc în aprilie 2013, Kik a fost evaluată la circa 250 de milioane de dolari. Până în prezent, start-up-ul canadian a atras în total fonduri de 70 de milioane de dolari de la diferite companii de investiţii, precum Foundation Capital, RRE Ventures, Spark Capital şi Union Square Ventures.

Kik a fost fondată de Ted Livingston în 2009, iar iniţial a fost creată pentru a distribui muzică în cadrul serviciului de mesagerie al BlackBerry. Însă, un an mai târziu, Livingston a decis să dezvolte doar aplicaţia de chat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO