Business Hi-Tech

Apple a lansat iPhone 5. Cum arată, cât costă şi ce caracteristici are noul model - GALERIE FOTO

Autor: Claudiu Ilioiu

12.09.2012, 20:12 15049

Update 21.41 În premieră, compania a încheiat seara lansării cu un concert Foo Fighters.

Update 21:24 Apple lansează şi cea de-a cincea generaţia de iPod Touch de 4 inch care are 88 grame, grosime de 6,1 mm, spatele construit din aluminiu.

► iPhone 5 vs. iPhone 4S: Care sunt diferenţele

Update 21:20 Tim Cook prezintă noul iPod nano, mai subţire şi mai rapid, disponibil în şapte culori şi care va avea un buton de Home, la fel ca iPhone şi iPad.

Update 21.09 Tim Cook a anunţat lansarea unei noi versiuni de iTunes.

Update 21:03 Preţul iPhone 5 pentru SUA - 16 GB (199 dolari), 32 GB (299 dolari), 64 GB (399 dolari). Precomenzile se pot face pe data de 14 septembrie, iar vânzarea în magazine, noul model va fi disponibil pe 21 septembrie.

Update 20.57 Phil Schiller anunţă că iPhone 5 va fi disponibil în 2 culori: negru şi alb.


Update 20:51 Programul de recunoaştere vocală Siri a fost şi el îmbunătăţit, "ştie" mult mai multe: nu răspunde la întrebări "subiective", cum ar fi "Zi-mi un film bun", dar dă imediat curs comenzii "Zi-mi un restaurant cu specific japonez la 10 minute de aici".


Update 20:47 Scott Forsall, vicepreşedintele diviziei software iOS descrie sistemul de operare iOS 6 cu care este dotat iPhone 5.Utilizatorii noului model vor folosi funcţia de navigare GPS turn-by-turn.

Update 20:43 Aşa arată noul conector

Update 20:40 Compania a schimbat conectorul care este cu 80% mai mic decât precedentul. Apple va scoate la vânzare adaptoare pentru noile conectoare iPhone 5.

Update 20:35 Noul iPhone are o cameră de 8MP, cu o rezoluţie de 3264x2448, iluminare LED, filtru hybrid IR, 5 puncte de focalizare şi o funcţie care ajută la fotografierea în condiţii de iluminare scăzută. O funcţie nouă o reprezintă "Panorama".

Update 20:33 iPhone 5 dispune conectivitate 4G LTE. Autonomia este de 8 ore în timpul convorbirilor 3G.


Update 20:31 iPhone 5 are un procesor A6 care este de două ori mai rapid decât precedentul, viteza conexiunii wireless este mai mare, iar toate programele au fost îmbunătăţite.

Update 20.16 Caracteristici noului model iPhone: 7,6 mm grosime, cu 18% mai subţire şi cu 20% mai uşor decât iPhone 4S, ecran de 4 inci (10,16 cm) cu retina display, rezoluţie de 1136x640 pixeli. iPhone 5 este realizat exclusiv din aluminiu şi sticlă.

Update 20.14 Acesta estenoul iPhone 5

Update 20:12: Phil Schiller de la Apple vorbeşte despre istoria iPhone. "Astăzi vorbim despre iPhone 5", anunţă Schiller.



Apple a lansat miercuri în San Francisco noua versiune a iPhone. Numele noului model este iPhone 5. Directorul Apple, Tim Cook, a fost cel care a început evenimentul de lansare.

Modelul iPhone 5 va intra pe piaţă la timp pentru sezonul cumpărăturilor de iarnă şi ar trebui să fie mai mult decât un simplu smartphone întrucât de el depinde viitorul companiei Apple Inc, potrivit Reuters.

Smartphone-ul este compatibil cu reţelele de mare viteză 4G LTE din America de Nord, Asia, Australia si Europa.

În Europa, iPhone 5 va fi disponibil pe reţelele 4G ale Deutsche Telekom şi Everything Everywhere (Marea Britanie), un joint-venture intre Orange si T-Mobile.

Schiller susţine că telefonul este de aproape două ori mai performant decat modelul anterior, 4S.

Modelul prezentat miercuri de Apple este negru metalic, carcasa fiind fabricată integral din sticlă şi aluminiu. Butoanele se regăsesc în aceleaşi poziţii ca la modelul anterior.

IPhone 5 cântăreşte 112 grame, cu 20% mai puţin faţă de iPhone 4S, şi are grosimea de 7,6 milimetri, fiind cu 18% mai subţire.

Ecranul "retina" are diagonala de 4 inci, cu o densitate de pixeli similară cu cea de pe iPhone 4S, datorită rezoluţiei de 1136x640, cu raport de aspect 16:9.

Senzorii touchscreen sunt integraţi în display, tehnologie datorită careia ecranul este cu 30% mai subţire.

Aplicaţiile dezvoltate pentru modele anterioare, cu ecran mai mic, nu vor fi afişate deformat, ci cu benzi negre în zonele din afara imaginii. IPhone 5 este echipat cu sistemul de operare iOS 6 al Apple, care aduce numeroase îmbunătăţiri faţă de versiunea anterioară.

Toate aplicaţiile de pe modelele anterioare funcţionează fără probleme, precizează compania.

Schiller a mai arătat ca bateria asigura 8 ore de convorbire în reţele 3G sau 8 ore de navigare pe internet pe reţele 4G LTE, 10 ore de navigare pe WiFi, 10 ore de video playback, 40 de ore de muzică sau 225 de ore de standby.

Camera are senzor de 8 megapixeli şi tehnologie care permite realizarea de fotografii de calitate superioară modelelor mai vechi în condiţii de luminozitate redusă.

De asemenea, iPhone 5 face poze cu 40% mai repede decat 4S, sustine Schiller in prezentare, iar utilizatorul poate opta acum si pentru modul panorama, prin care pot fi capturate imagini de pana la 28 megapixeli.

De asemenea, noul iPhone poate înregistra clipuri video în rezoluţie full HD 1080p, cu o mai bună stabilizare a imaginii, iar utilizatorul poate captura şi instantanee în timp ce filmează.

Camera de pe partea din faţă a telefonului, destinată videochatului, poate filma la rezoluţie 720p.

Conectorul prin care telefonul se poate ataşa unui cablu USB şi altor dispozitive compatibile este complet nou. Apple a renunţat la conectorul tradiţional cu 30 de pini, folosit de aproape 10 ani, optând pentru unul mai îngust, cu 8 pini, iar compania va oferi un adaptor pentru utilizarea gadget-urilor şi dispozitivelor echipate cu vechea mufă.

Lansările de produse ale Apple sunt unele dintre cele mai aşteptate evenimente în sectorul tehnologic, fiind urmărite de fani, investitori, presă şi jucătorii din sectorul de profil.

La cinci ani după lansarea primului iPhone, care a revoluţionat industria IT&C, specialiştii spun că Apple este pus în umbră pe măsură ce competitori ca Samsung au lansat mai devreme modele de telefoane cu ecrane mai mari sau cu o viteză mai mare de acces la reţele wireless.

Apple va încerca să recâştige lumina reflectoarelor prin lansarea noului model de iPhone.

Lansarea noului iPhone vine la scurt timp după ce Nokia a prezentat primul telefon, care foloseşte ultima versiune a sistemului de operare Microsoft Windows. Nokia intenţionează să creeze o nouă gamă de dispozitive ce folosesc acest sistem.

Cu toate că puţini specialişti din IT&C se aşteaptă ca noul iPhone să aibă un impact semnificativ pe piaţa smartphonelor, analiştii de pe Wall Street estimează vânzări de la 10 la 12 milioane de dispozitive doar pentru luna septembrie.

Deşi nicio altă companie nu a reuşit să echivaleze combinaţia unică de software şi hardware a celor de la Apple, Androidul celor de la Google a devenit cel mai utilizat sistem de operare pentru telefoane mobile la nivel mondial. Samsung, companie ce utilizează platforma Android pentru dispozitivele sale smartphone, este lider pe pia]a de smartphone-uri..

Ceea ce aduce Apple în plus faţă de Android este un "ecosistem" complex de software, servicii, aplicaţii de muzică, jocuri şi alte facilităţi media. Acest sistem nu este disponibil şi transferabil în rândul dispozitivelor companiilor rivale.

Vânzările smartphone-ului iPhone 5 s-ar putea situa la 6-10 milioane de unităţi în prima săptămână, analiştii considerând că cererea acumulată din trimestrul al doilea, când rezultatele au dezamăgit, va permite o revenire spectaculoasă a companiei.

Wall Street se aşteaptă ca Apple să raporteze vânzări de 22-23 milioane de iPhone-uri în trimestrul care se încheie la sfârşitul lunii septembrie, potrivit AllThingsDigital.

Sursa fotografiilor: www.engadget.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO