Business Hi-Tech

Apple ar putea castiga venituri de 1,2 mld. dolari din lansarea unui computer de mici dimensiuni

Apple ar putea castiga venituri de 1,2 mld. dolari din lansarea unui computer de mici dimensiuni
10.08.2009, 00:00 22

Apple, producatorul dispozitivelor iPhone si iPod, ar putea adauga 1,2 mld. de dolari la vanzarile de anul viitor daca va lansa un tablet computer care reprezinta o versiune mai mare a iPod Touch, au declarat oficialii firmei de cercetare Piper Jaffray.

Compania Apple ar fi capabila sa vanda astfel doua milioane de "tablet computer" la un pret de 600 de dolari, astfel adaugand 3% la venituri, a afirmat Gene Munster, analist al firmei Piper Jaffray. El se asteapta ca Apple sa lanseze dispozitivul la inceputul anului viitor.

Un tablet ar putea ajuta firma Apple sa concureze cu netbook-urile, oferind un dispozitiv care poate naviga pe Web si rula filme, a spus Munster. Vanzarile de netbook-uri se vor dubla in acest an, comparativ cu o scadere de 12% a pietei de PC-uri la nivel global, conform cercetarilor firmei Gartner. "Noi consideram ca tablet-ul lui Apple ar putea concura in categoria netbook-urilor chiar daca nu ar fi un netbook", a afirmat Munster intr-un raport. Dispozitivul ar putea costa cu peste 50% mai putin decat cel mai ieftin MacBook, care se vinde pentru 999 de dolari, a adaugat el.

Steve Dowling, un purtator de cuvant al companiei Apple, a refuzat sa ofere orice comentariu.

Valoarea actiunilor Apple a crescut cu 1,60 de dolari, sau 1%, la 165,51 dolari pe bursa Nasdaq.

De la inceputul anului si pana in prezent, valoarea actiunilor aproape s-a dublat.

Tablet-ul ar putea utiliza o versiune a sistemului de operare al iPhone-ului, care ar permite utilizatorilor sa acceseze aplicatiile mobile Apple, a zis Munster. Clientii au descarcat peste 1,5 miliarde de aplicatii prin intermediul magazinului online Apple, care ofera peste 65.000 de programe.

Sistemul de operare al iPhone-ului ar trebui modificat pentru a concorda cu necesitatile unui ecran mai mare si pentru a face tablet-ul mai atragator, a afirmat Munster. Software-ul ar trebui, de asemenea, sa poata rula mai multe aplicatii in acelasi timp, lucru care nu este posibil pe iPhone in prezent, a adaugat el.

Noul dispozitiv ar putea fi utilizat si ca un cititor de carti electronice, ajutand compania Apple sa vanda carti digitale prin intermediul magazinului iTunes, iar acest lucru ar intari concurenta cu Amazon.com, a mai spus Munster.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO