Business Hi-Tech

Apple este în vizorul CE pentru tactici anticoncurenţiale

AFP/Mediafax Foto

Autor: Marius Oncu

27.05.2013, 20:38 217

Comisia Europeană (CE) investighează dacă Apple încearcă să scoată producători rivali de smartphone-uri de pe piaţa din Europa folosind tactici de vânzări anticoncurenţiale şi restricţii tehnice în privinţa iPhone, potrivit Financial Times (FT).

Apple se confruntă cu presiune în creştere din partea autorităţilor după ce săptămâna trecută senatorii americani l-au audiat pe directorul general Tim Cook privind folosind paradisurilor fiscale pentru reducerea taxelor .

Potrivit unor chestionare transmise săptămâna trecută de CE mai multor operatori de telefonie mobilă din UE şi văzute de FT, ancheta se concentrează pe termeni de distribuţie care ar putea favoriza Apple prin prevederea că niciun rival nu poate obţine condiţii mai bune de vânzare.

Investigaţia a fost declanşată în urma plângerilor unor operatori de telefonie mobilă şi se află încă într-o fază preliminară. Înainte de deschiderea unei anchete formale de abuz, Comisia trebuie să ajungă la concluzia că Apple are o poziţie dominantă pe piaţa smartphone din UE. Succesul Samsung în ultimii ani pe piaţa smartphone-urilor ar putea face însă dificilă o astfel de concluzie.

Apple afirmă că toate contractele companiei respectă legile UE.

Chestionarul de nouă pagini transmis operatorilor de telecom vizează în principal tacticile de vânzări, inclusiv da­că Apple impune achiziţia unui număr minim de iPhone-uri, restricţii în privinţa bugetelor de marketing şi clauze care stipulează ca Apple să nu primeas­că niciodată termeni de vânzare mai slabi decât alţi producători.

De asemenea, companiile de telecom au fost chestionate dacă Apple impune restricţii tehnice şi contractuale pentru iPhone 5 în urma cărora smartphone-ul nu poate fi folosit pe reţelele 4G din Europa.

Ancheta CE vine într-o perioadă în care piaţa smartphone-urilor din Euro­pa s-a deschis mult, iPhone-ul fiind puternic concurat de Sam­sung.

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 28.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO