Business Hi-Tech

Apple: Profitul in crestere cu 73%, 270.000 de iPhone vandute in 2 zile

27.07.2007, 18:44 17

Actiunile Apple au crescut cu pana la 11% la bursa, dupa ce rezultatele financiare anuntate de companie au depasit estimarile analistilor, scrie Bloomberg.
Titlurile Apple au crescut cu pana la 14,72 dolari la 151,98 dolari (109,97 euro) dupa inchiderea bursei, cand pretul unei actiuni a fost de 137,26 dolari (99,31 euro).
Profitul net al companiei a crescut cu 73% la 818 mil. dolari (606,9 mil. euro), sau 92 de centi pe actiune, in al treilea trimestru fiscal, comparativ cu nivelul de 472 mil. dolari (375,9 mil. euro), sau 54 de centi pe actiune, inregistrat in perioada similara a anului trecut. Vanzarile au urcat cu 24% la 5,41 mld. dolari (4,01 mld. euro), depasind estimarea de 5,32 mld. dolari (3,95 mld. euro) propusa de analisti.
Vanzarile de computere personale Macintosh au generat aproximativ jumatate din profitul si 60% din totalul veniturilor Apple in T3, crescand cu 33% fata de perioada similara a anului trecut. Noile modele de laptopuri MacBook si MacBook Pro au acoperit doua treimi din totalul vanzarilor, in crestere cu 79% fata de T3 2006, iar vanzarile playerelor iPod au depasit asteptarile analistilor.
Cu toate acestea, atentia investitorilor a fost indreptata catre iPhone, mult anticipatul smartphone lansat pe 29 iunie pe piata din Statele Unite.
Steve Jobs, directorul executiv Apple, a prezentat dispozitivul in luna ianuarie a acestui an, promitand ca va deveni al treilea mare business al companiei, dupa Mac si iPod, care au determinat cresterea de peste trei ori a veniturilor Apple in ultimii patru ani.
Apple a comercializat aproximativ 270.000 de dispozitive iPhone in primele doua zile de la lansare, cu 30 de ore inainte de inchiderea trimestrului fiscal, au precizat oficialii companiei. Acest numar se situeaza in jurul primelor estimari propuse de analisti, insa multi se asteptau la un numar mai mic, dupa ce AT&T, operatorul exclusiv Apple pentru Statele Unite, a anuntat ca doar 146.000 de dispozitive au fost activate in aceeasi perioada de timp.
Numarul de activari (ale cartelelor SIM aferente dispozitivelor) nu reprezinta si cifra vanzarilor. Potrivit analistilor, multe iPhone-uri au fost fie vandute pe eBay, fie activate ulterior. In plus, in primele doua zile de la lansare, mai multi clienti s-au plans ca nu au putut activa imediat telefonul.
Oficialii Apple si AT&T au declarat ca un numar restrans de clienti au intampinat probleme la activare, insa aceasta nu justifica numarul de 124.000 de iPhone-uri care au fost vandute, dar nu activate.
"Noi am activat 146.000 de iPhone-uri pana la sfarsitul trimestrului. Rezultatele Apple sunt exact cum sunt", a declarat Mark Siegel, purtator de cuvant al operatorului american. El a justificat aceasta discrepanta prin faptul ca Apple ar fi numarat si vanzarile de accesorii odata cu telefoanele, insa un purtator de cuvant al companiei a infirmat aceasta ipoteza.
A doua justificare AT&T precizeaza ca au fost numarate si vanzarile de telefoane prin magazinul online Apple, care nu au putut fi activate in primele doua zile deoarece lista de asteptare pentru un produs comandat online era de minimum doua saptamani. Insa Peter Oppenheimer, directorul financiar Apple, a precizat ca numarul de 270.000 de unitati se refera doar la aparatele livrate catre AT&T si magazinele retail Apple.
Cea mai probabila ipoteza agreata de analisti este ca mai multi clienti au ales sa-si activeze mai tarziu dispozitivul.
Pentru trimestrul fiscal curent, Apple se asteapta la un profit de 65 de centi pe actiune, in timp ce vanzarile vor totaliza 5,7 mld. dolari (4,12 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO