Business Hi-Tech

Ce arată cifrele: de la anunţul vânzării fostului Romtelecom către Orange în noiembrie 2020, Telekom România Mobile a avut nevoie de investiţii de peste 40 mil. euro pe an în reţea, chiar şi cu servicii 5G lansate în doar câteva oraşe şi fără a participa la licitaţia de spectru radio a statului român din 2022

Dominique Leroy (în centru) - şeful operaţiunilor din Europa din cadrul Deutsche Telekom şi Tim Hottges (dreapta), CEO al Deutsche Telekom, alături de Michael Tsamaz - şeful OTE, la o vizită în teren la lucrările masive de extindere a reţelei de fibră optică din Grecia. În România, DT şi OTE au păstrat la un minim investiţiile în 5G şi nu au oferit subsidiarei locale buget pentru a participa la licitaţia 5G.

Autor: Adrian Seceleanu

30.11.2023, 00:07 16851

De la anunţul vânzării Romtelecom, în noiembrie 2020, DT şi OTE au dat undă verde pentru investiţii în reţeaua din România de 128,6 mil. euro. La această sumă se adaugă 25 mil. euro, achitaţi la final de 2021, pentru prelungirea unei licenţe de la ANCOM, în banda de 2.100 MHz.

Telekom România Mobile (TKRM), numărul patru pe piaţa locală de telefonie mobilă, a avut nevoie în ultimii ani de investiţii de peste 40 de milioane de euro pe an în reţeaua mobilă, deşi compania - scoasă la vânzare de proprietarii săi (Deutsche Telekom  din Germania şi OTE din Grecia) - a lansat la un nivel minim serviciile 5G în raport cu competitorii săi şi nu a participat nici la licitaţia pentru frecvenţe radio 5G organizată de statul român în 2022, unde cea mai mică sumă investită de un operator (Digi) a fost de 46 mil. euro, arată datele din rapoartele financiare ale acţionarilor.

Astfel, Telekom România Mobile a anunţat în iunie 2023 lansarea 5G în oraşe. Spre comparaţie, Orange - liderul pieţei oferă servicii 5G şi 5GĂ în 38 de oraşe. Conform unui raport publicat de compania americană Ookla, care deţine una dintre cele mai populare platforme globale de măsurare a performanţelor infra­structurilor de telecom, Speedtest, reţeaua 5G a Telekom Romania Mobile avea una dintre cele mai slabe 5 performanţe din regiune la nivelul trim. II/2023, cu o viteză medie de descărcare a datelor de 61,8 Mbps. Orange România se află pe locul 6 din top în acelaşi clasament, cu o viteză de 269 Mbps. Telekom România Mobile se afla mai exact pe locul 26 din 29 în clasamentul menţionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO