Business Hi-Tech

Arobs Cluj-Napoca si-a bugetat afaceri in stagnare, de 8-10 milioane de euro anul viitor

07.12.2008, 18:05 44

Producatorul de aplicatii informatice clujean Arobs Transilvania Software anticipeaza atingerea unei cifre de afaceri de 8-10 milioane de euro in 2009, nivel apropiat de cel din acest an, cand incasarile vor totaliza circa 8 milioane de euro.

"Criza financiara determina tot mai multe companii sa investeasca in solutii care reduc costurile si eficientizeaza activitatea. Noi producem si comercializam astfel de solutii", a declarat Voicu Oprean, directorul general al companiei, citat de Mediafax.
El a precizat ca cifrele nu includ rezultatele financaire ale distribuitorului de GPS-uri Televoice, pe care Arobs l-a achizitionat in luna noiembrie a acestui an de la Liviu Nistoran, presedintele ANC (Autoritatea Nationala pentru Comunicatii).
Oficialii Arobs apreciaza ca cea mai mare parte a veniturilor companiei, respectiv cinci milioane de euro, va fi generata de distributia de echipamente de navigare GPS, in timp ce serviciile outsourcing vor aduce doua milioane de euro.
Dezvoltarea propriilor aplicatii software va avea o contributie de circa un milion de euro la cifra de afaceri totala.
Compania intentioneaza sa lanseze anul viitor doua noi aplicatii software - una pentru monitorizarea autovehiculelor din companiile de taxi si un soft pentru rezolvarea blocajelor in trafic - "Infotrafic".
"Solutia pentru companiile de taxi este testata in prezent de o companie din Cluj-Napoca, iar pentru Infotrafic vor incepe in curand testele. Ambele vor fi introduse pe piata in prima parte a anului 2009", a precizat Oprean.
"In viitor, vom dezvolta solutii informatice care vor lucra pe sistemul de operare Symbian (Nokia). Solutiile vor fi extinse si pe alte sisteme de operare pentru telefoanele mobile, cum ar fi Windows CE sau cele pentru terminalele BlackBerry si iPhone", a adaugat directorul Arobs.
El a mai spus ca ia in considerare deschiderea unor filiale in afara Romaniei, in tari precum Ucraina, Rusia si Ungaria. "Speram si sa ajungem sa cumparam o firma din strainatate", a spus Orpean, precizand ca a primit la randul lui oferte de achizitie. Arobs a vandut anul acesta propriile dispozitive GPS Smailo in afara Romaniei, in Finlanda.
Compania are sediul principal in Cluj-Napoca si birouri regionale operationale in Bucuresti si Iasi. Numarul de angajati va creste de la 170 in prezent la 200 de salariati la sfarsitul anului viitor.
"La inceputul anului viitor vom deschide un centru in Timisoara si vom acoperi principalele zone ale Romaniei", a mai spus Oprean.
Majoritatea clientilor companiei provin din strainatate, cei mai multi din tarile din nordul Europei, Germania, Marea Britanie si SUA.
"Anul viitor, cred ca numarul clientilor se va majora cu 20%. Criza este, intr-un fel, benefica, multe companii fiind fortate sa externalizeze IT-ul", a mentionat Oprean.
Arobs este unul dintre cei mai mari distribuitori de sisteme de navigatie GPS si dezvoltator de solutii software pentru aplicatii mobile, localizare flote auto si monitorizare auto/persoane prin GPS, cat si solutii software in regim de outsourcing. Actionarul principal al firmei este directorul general, Voicu Oprean, cu 90% din titluri. Anul trecut, grupul finlandez Hotelzon, producator de aplicatii software pentru industria hoteliera, a achizitionat 10% din actiunile Arobs.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO