Business Hi-Tech

Bitdefender a mutat din China în Satu Mare producţia echipamentului Bitdefender Box. Florin Talpeş: A fost un vis, o ambiţie personală să putem demonstra că putem face în România lucruri de calitate. Cum arată noua fabrică. FOTO, VIDEO

Autor: Adrian Seceleanu

22.11.2017, 03:00 61212

Bitdefender, compania românească de tehnologie cu cea mai puternică expansiune internaţională, a transferat din China la o fabrică din Satu Mare producţia celei de-a doua generaţii a Bitdefender BOX, un dispozitiv care odată integrat în reţeaua de comunicaţii dintr-o gospodărie oferă protecţie împotriva aplicaţiilor periculoase ce vizează dispozitivele conectate la internet, a declarat Florin Talpeş, CEO al producătorului de soluţii de securitate IT în cadrul unei întâlniri cu media.

“Am visat la acest lucru, de ce să nu putem face în România acest lucru. Este şi o ambiţie personală să arătăm că putem face lucruri de top aici”, a spus Florin Talpeş.

El a insistat asupra faptului că echipamentul este integral proiectat de Bitdefender şi că nu este vorba de un kit de componente care sunt asamblate sub sigla firmei.”Bitdefender Box este un echipament proiectat în România, nu asamblăm un kit noname luat de pe piaţă. Acum doi ani, când am demarat producţia primei variante Bitdefender Box nu erau condiţii în România pentru producţie, dar între timp acestea s-au schimbat masiv. Costurile sunt puţin mai mari în România faţă de China, pentru că vorbim totuşi de Uniunea Europeană”.

Compania locală de soluţii de securitate IT nu anticipa că businessul său va ajunge în situaţia de a face producţie hardware în ţara sa de origine. “Acum 10 ani nu ne-am imaginat că putem face hardware în România. Acum 10 ani era crimă şi pedeapsă să încerci să produci hardware în România. Acum au început să apară inclusiv în România fabrici tehnologizate, robotizate.”

De ce a fost ales Satu Mare? “Producţia la Satu Mare înseamnă să avem fabrica aproape,să putem interacţiona încontinuu. La producţia primei variante a Bitdefender Box o echipă de la Bitdefender trebuia să meargă în China, să stea câte o lună acolo. Când produci la o asemenea distanţă dacă nu stai cu ochii pe fabrică îţi iese altceva decât ai cerut. Noi vrem un product glossy, de calitate. Producând în România câştigăm şi pentru că avem lucrurile sub control, putem face repede lucruri.”

Bitdefender BOX este produs de subsidiara din Satu Mare a multinaţionalei germane ZES Zollner Electronic.

Echipamentul va fi lansat pe piaţa din România, dar nu tocmai din raţiuni de business. “Dacă România nu ar fi sediul central al Bitdefender ar fi puţin probabil să lansăm pe piaţa locală Bitdefender Box. România este o piaţă mică, nu este una de atacat pentru Box. Dar totuşi Box va fi lansat în România în al doilea val, după America de Nord. Facem acest lucru pentru că România este sediul nostru central, pentru că avem aici echipele noastre de cercetare & dezvolare şi pentru că ne interesează felul în care este privit Bitdfender în România, cum este privit la Politehnică. Vrem să vină la noi cei mai talentaţi oameni”.

Care este ideea din spatele Bitdefender Box? “Acum câţiva ani am constatat că numărul de echipamente inteligente a crescut şi am văzut această oportunitate pentru Bitdefender Box, pentru ideea că utilizatorii îşi vor dori la un moment dat să se simtă confortabil având atâtea echipamente conectate la internet. Acum pe pieţele mari media de echipamente inteligente conectate dintr-o gospodărie este de 20 / 25, dar avem clienţi avansaţi în SUA şi cu 50 de echipamente conectate. Bitdefender Box are o “cutie” virtuală în spate, ea este cea mai importantă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO