Business Hi-Tech

Care a fost una dintre cele mai mari calităţi ale lui Steve Jobs? Să spună nu!

O lume întreagă i-a adus omagiu lui Jobs

Autor: Adrian Seceleanu

10.10.2011, 00:06 4844

Moartea lui Steve Jobs, co-fondator şi lider autoritar al companiei americane Apple, a dat startul unui business de zeci de milioane de dolari: cine va scrie cea mai de succes biografie a celui supranumit "cel mai iubit miliardar al lumii".

Pe locul al doilea s-a clasat "I, Steve: Steve Jobs in his Own Words", o biografie de George Beahm - care se afla pe locul al 47.563-lea înainte de decesul lui Jobs. Cartea va intra în librării pe 8 noiembrie.

După vestea şoc a morţii liderilui Apple la vârsta de doar 56 de ani, foşti colegi şi lideri ai altor companii hi-tech au început să dezvăluie puţin câte puţin cum era omul şi managerul Steve Jobs.

Steve ne-a văzut pe geam în parcare şi a venit să se mai certe un pic cu noi

Şeful Apple Steve Jobs era capabil să te facă să aprobi lucruri în care nu credeai sau despre care ştiai că sunt tehnic imposibile, îşi aminteşte Eric Schmidt, preşedintele Google.

"Steve era atât de pasionat de programarea orien­tată pe obiecte. Avea o profunzime extraordinară în acest domeniu. Eu am un doctorat în programare, dar el era atât de charismatic, încât m-a convins să cred în lucruri cu care nu eram de acord. Îmi aduc aminte că după o întâlnire cu el pe când lucra la Next, vor­beam cu un coleg al meu în parcarea companiei şi căutam explicaţia pentru care el nu avea dreptate, era evident că el nu avusese dreptate în ceea ce ne spusese în discuţia abia încheiată. Steve ne-a văzut pe geam în parcare şi a venit să se mai certe un pic cu noi, să ne convingă că are dreptate. Era un detaliu tehnic, legat de un limbaj de programare. Nu ştiu de ce îi păsa de un asemenea lucru, nu am văzut niciodată o asemenea pasiune", a spus şeful Google.

Schmidt, care a făcut parte mai târziu şi din boardul Apple, îşi aduce aminte şi că atunci când subiectul iPad a fost discutat, el s-a opus, afirmând că nimănui nu îi place acest gen de produse. "Dar Steve a spus nu noi putem face una care să placă. Steve a fost mereu înaintea mea."

Liderul Google a povestit, pe de altă parte, şi că fostul şef al Apple avea "un nivel de percepţie al sentimentelor şi emoţiilor care depăşea orice am văzut eu în întreaga mea viaţă. Când vorbea despre copii el spunea că «problema» cu ei este că poartă inima ta cu tine. «Este vorba de inima ta alergând în afara corpului tău», aşa a spus el despre copii".

Despre cât de dur era Steve Jobs ca lider de companie există nenumărate mărturii. "Era un tip care gândea foarte repede şi avea răbdarea foarte scurtă", îşi aminteşte Kevin Lynch, directorul tehnic al Adobe, care a făcut o prezentare alături de Steve Jobs.

Randall Stross, profesor la Universitatea din San Jose şi autor al unor cărţi despre Steve Jobs şi Thomas Edison, crede că între cei doi există unele asemănări. "Ambii au avut o educaţie formală în raport cu colegii lor. Ambii aveau abilitatea de a vizualiza proiecte la o scară grandioasă. Ambii îşi urmau vocile interioare când luau o decizie. Şi amândoi aveau nişte toane teribile care îi puteau face pe angajaţii lor să tremure."

De ce totuşi a devenit Steve Jobs "cel mai iubit miliardar din lume"? Antreprenorul Richard Branson crede că istoria personală a liderului Apple a jucat un rol important. "Mulţi oameni au prins curaj de la Steve şi s-au identificat în viaţa lui. Sunt cei care au fost adoptaţi, care au renunţat la facultate, antreprenorii care aveau dificultăţi cu afacerile lor, lideri de business concediaţi, oameni care se luptau să-şi învingă bolile. Cu toţii am fost acolo într-un fel şi atunci ne-am regăsit puţin în succesul şi eşecurile lui."

Bussines Magazin scrie în numărul din această săptămână despre Steve jobs aşa cum era dincolo de luminile rampei. A fost un vizionar, dar şi un tiran care cerea totul de la cei care lucrau pentru el. probabil că multe din produsele lansate nu ar fi fost aşa cum sunt, aspiraţionale, dacă nu ar fi fost Jobs.Jurnalistul Walt Mossberg de la Wall Street Journal, a cărui specialitate o reprezintă scrierea de recenzii pentru diferite gadgeturi IT&C şi unul dintre puţinii reprezentanţi ai media cu care Jobs a avut o relaţie mai strânsă, scrie că Jobs a fost tot timpul obsedat de calitatea produselor Apple şi că se purta sau vorbea despre ele ca şi cum ar fi fost copiii lui. Mossberg spune de asemenea că Jobs era un specialist desăvârşit în arta vânzării. "ştia să vândă. Doamne, cum mai ştia să vândă". Jurnalistul a dezvăluit în premieră şi că atunci când liderul Apple îl invita să îi arate în exclusivitate, înainte de lansare, unele produse, prezentarea avea loc ca şi cum în sala uriaşă de şedinţe a Apple ar fi fost câteva sute de oameni, iar evenimentul era transmis live la televizor. "El insista, chiar şi într-un asemenea mediu privat, ca produsele să fie acoperite şi să le dezvăluie - ca un showman ce era - cu pasiune în voce şi strălucire în ochi."

Care a fost una dintre cele mai mari calităţi ale lui Jobs? Să spună nu, crede Daniel Cooperman, care a lucrat ca avocat pentru Apple. "Avea abilitatea de a pune punct, în mintea sa, oricăror lucruri şi să se concentreze foarte puternic pe un singur lucru. Adesea spun că marea lui calitate era că avea abilitatea de a spune nu. Pentru că, vă imaginaţi, a primit multe propuneri în atâţia ani."

Cooperman adaugă că "adevărata artă" a lui Jobs a fost să conducă o organizaţie foarte complexă, formată şi din programatori şi din inhiberi hardware - oameni cu o structură complet diferită, dar pe care i-a condus ca un dirijor de orchestră în a crea o serie de produse fantastice. Cooperman îşi aduce aminte că atunci când a primit oferta de a lucra la Apple de la Jobs, chiar şi şeful lui de atunci Larry Ellison de la Oracle a avut cuvinte bune despre el.

"Ellison mi-a spus: Steve Jobs este unul dintre puţinii dacă nu singurul om din Sillicon Valley care a pus o amprentă pe generaţia sa şi care va fi văzut peste 100 de ani ca unul dintre vizionarii adevăraţi ai vremurilor noastre. Larry nu spune asta despre mulţi oameni."

"Nu sunt bucuros că a murit, dar sunt fericit că s-a dus"

Dar nu întreaga lume suferă după Steve Jobs. Un exemplu: Richard M. Stallman, programator şi fondator al unei mişcări care promovează softul gratuit. "Steve Jobs, pionierul computerelor gândite ca o închisoare cool şi proiectate să-i îndepărteze pe nătărăi de la libertatea lor, a murit", a scris el, adăugând, spre furia fanilor Apple: "Aşa cum primarul din Chicago Harold Washington spunea despre coruptul său predecesor Daley, aşa spun şi eu că «nu sunt bucuros că a murit, dar sunt fericit că s-a dus». Nimeni nu merită să moară - nici Jobs, nici dl Bill (Gates - n. red.), nici măcar oameni care sunt vinovaţi de rele mai mari. Dar cu toţii merităm un sfârşit al influenţei maligne a lui Jobs asupra felului în care oamenii interacţionează cu calculatoarele".

Dezbatere ZF. Aţi fi lucrat pentru "dictatorul" Jobs?

Steve Jobs a fost un vizionar, un lider, dar un dictator veşnic nemulţumit. Aţi fi lucrat pentru/cu el?, şi-a întrebat ZF cititorii la finalul săptămânii, după moartea lui Steve Jobs.

"A fost un adevărat lider. Dacă aş fi iubit acest domeniu, cu siguranţă mi-ar fi plăcut să lucrez pentru/cu el", a scris Radu Nastas. "N-am auzit niciodată ca oameni «nice», disperaţi să se înţeleagă bine cu tot poporul, şi să împace permanent şi capra şi varza, să fi creat lucruri mari. Toţi oamenii care au realizat lucruri mari în viaţă s-au remarcat prin pragmatism, spirit practic, şi inteligenţă, nu prin a fi toleranţi, mironosiţe, şi simpaticii satului :). Tocmai din veşnica lui nemultumire i s-au născut produsele", a scris pe pagina ZF de pe Facebook Lavinia Ior. "În România sunt companii care sunt mai restrictive cu personalul decât a fost Jobs vreodată şi asta doar pentru că facem parte din lumea a doua. Ce să mai zic de pretenţiile profesionale şi nivelul salarial?", a comentat Sorin Sorinache. "Da, prefer să lucrez pentru un lider vizionar, creativ, care cere mult de la oameni, care valorizează creativitatea şi inteligenţa decât cu un ... «manager»", a scris şi Lăcrimioara Cosma.

Puteţi citi toate comentariile pe pagina ZF de pe Facebook cât şi pe www.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO