Business Hi-Tech

Care sunt implicatiile tranzactiei dintre Oracle si Sun Microsystems?

21.04.2009, 21:47 38

Achizitia Sun Microsystems de catre Oracle, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de software de business, va da nastere unui competitor puternic pe piata corporate IT, in special pentru gigantul IBM, fostul licitant pentru Sun, scrie New York Times.
Oracle a incheiat un acord de cumparare a Sun Microsystems, unul dintre cei mai mari producatori americani de servere, pentru 7,4 mld. dolari (5,7 mld. euro). Tranzactia a aparut la doua saptamani dupa ce IBM a anulat discutiile cu Sun. Consiliul Sun a renuntat la negocieri, dupa ce IBM a scazut oferta de la 10 dolari la 9,4 dolari pe actiune. Oracle a oferit 9,5 dolari pe titlu, ceea ce inseamna costuri nete de 5,6 mld. dolari, dupa contabilizarea datoriilor si lichiditatilor detinute de Sun.
Directorul executiv al Oracle Larry J. Ellison a declarat ca limbajul de programare Java si sistemul de operare Solaris ale Sun reprezinta principalele atractii ale achizitiei. El a spus ca Java, o tehnologie utilizata de milioane de dezvoltatori software, este "cel mai important bun pe care Oracle l-a cumparat vreodata".

Rivalitatea se va intensifica
Cea mai mare parte a sistemelor de baze de date Oracle functioneaza pe sistemul de operare Solaris al Sun. Totusi, in ultimii ani Oracle a incercat sa se apropie de companii precum Hewlett-Packard (HP) si Dell, pe masura ce businessul Sun intra in declin.
Cu Sun, Oracle va intra intr-o competitie mult mai directa cu IBM, HP si alti giganti care vand produse si servicii utilizate in centre de date pentru corporatii. Achizitia subliniaza o tedinta a companiilor IT de a-si intregi portofoliul pe diverse segmente (hardware, software si servicii), adesea prin achizitii. Atat IBM, HP, Cisco, cat si Oracle au avut aceasta abordare in ultimii ani. De la preluarea ostila in valoare de 10,3 mld. dolari a companiei PeopleSoft in ianuarie 2005, Oracle a cheltuit peste 34,5 mld. $ achizitionand 52 de firme si ajungand a doua companie de software dupa gigantul Microsoft.
In 2008, Oracle a achizitionat sapte firme, inclusiv rivalul BEA Systems pentru 8,5 mld. $ (5,9 mld. euro). Presedintele Oracle Safra Catz a numit Sun o "companie tehnologica moderna" care "externalizeaza aproximativ toata productia, asamblarea si mentenanta hardwareului". "Vom fi capabili sa conducem compania Sun cu un profit mult mai mare", a declarat ea, estimand ca operatiunile Sun vor creste cu 1,5 mld. $ pe an profitul operational al Oracle, si vor adauga 15 centi pe actiune la profitul Oracle in primul an.

Oracle are 1.500 de angajati in Romania
Subsidiara locala a companiei Oracle este unul dintre cei mai activi angajatori pe piata centrelor de servicii si suport tehnic, pe care opereaza si alti giganti din industria IT, precum HP si IBM. In cele 13 centre de servicii ale Oracle lucreaza peste 1.500 de persoane. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, Oracle Romania a incheiat 2007 cu un profit net de 9,9 mil. euro, la afaceri de 59,9 mil. euro. Sun Microsystems a inregistrat in ultimii trei ani o crestere anuala medie de 26% a afacerilor din Romania, potrivit oficialilor subsidiarei locale, care nu au dorit sa ofere detalii despre rulaj. Compania avea sapte angajati la finele anului trecut si estima ca va deschide o reprezentanta oficiala in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO