Business Hi-Tech

CD-urile cu muzica pirat inseamna 4,5 mld. dolari pe an

02.08.2004, 00:00 24

Taraba cu CD-uri cu muzica piratata de la coltul strazii reprezinta de fapt o piata nearga de 4,5 miliarde de dolari pe an la nivel mondial, se arata intr-un strudiu realizat de Federatia Internationala a Indutriei Fonografice (IFPI).
Vanzatorii de ocazie, care copiaza albumele originale pentru a le vinde la preturi mult mai mici, au reusit in ultimul an sa vanda mai bine de un miliard de discuri in toata lumea. Cu alte cuvinte, ei au inghitit cam 15% din incasarile totale ale industriei muzicale, iar o treime din totalul discurilor vandute au fost CD-uri pirat.
Industria muzicii a fost cea mai afectata, avand deja probleme din cauza multitudinii de site-uri de pe Internet care permit utilizatorilor sa faca schimb de melodii. Oficialii marilor case de discuri spun ca in Europa de Est, America Latina si Asia de sud-est exista adevarate ?fabrici fantoma? de CD-uri piratate, care ajung chiar si pe strazile din Occident. ?Acest comert ilegal finanteaza de fapt retelele de crima organizata si aduce pierderi de sute de milioane de dolari guvernelor tarilor respective?, a apreciat un oficial al IFPI.
Pirateria este citata de asemenea ca principala cauza a scaderii continue a vanzarilor de muzica pe discuri originale (CD sau DVD) in ultimii patru ani.
Eforturile mai-marilor industriei de a reduce nivelul de piraterie au inceput sa dea roade: numarul de CD-uri vandute ilegal a crescut anul trecut fata de 2002 cu numai 4%, unde pana acum existau procente de crestere anuale de peste 10%. ?Vor trebui in continuare extinse masurile legale de combatere a pirateriei si mecanismele internationale de combatere a acestui flagel?, a spus oficialul.
Principalele zece tari unde se produc astfel de discuri sunt Rusia, China, Brazilia, Ucraina, Taiwan, Tailanda, Mexic, Paraguay, Pakistan si, suprinzator, Spania, singura tara Occidentala criticata aspru in acest raport. ?In aceste tari lipsa conexiunilor de mare viteza la Internet face ca pirateria sa fie mult mai raspandita pe CD-uri?, a explicat oficialul IFPI. In Brazilia vanzarile de muzica piratata au crescut cu noua procente fata de anul anterior, au estimat responsabilii din industrie, in timp ce vanzarile de muzica legale au scazut ca volum cu 25 de procente anul trecut.
IFPI reprezinta la nivel international interesele celor mai mari case de discuri, Universal, Sony, Warner, BMG, in total peste 1.450 de case de discuri in 70 de tari. Studiul a fost realizat in colaborare cu autoritatile din aceste state, iar cifrele citate sunt estimative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO