Business Hi-Tech

CeBIT 2005: Recesiunea a trecut, sa vina boom-ul

10.03.2005, 00:00 25

CeBIT 2005, cel mai mare targ la nivel mondial din industria IT si a telecomunicatiilor isi deschide astazi portile la Hanovra, in Germania.


Evenimentul, care se bucura de atentia publicului si a oamenilor din industrie, va consfinti iesirea industriei telecom din recesiune si va sublinia optimismul general din domeniul IT&C, sustin organizatorii, Deutsche Messe. Ei asteapta anul acesta, in cele 27 de hale ale expozitiei, cel putin 510.000 de vizitatori, in cele sapte zile de spectacol adevarat.


Companiile din domeniu, mai mari sau mai mici, s-au pregatit cu tot ceea ce aveau mai bun, tehnologii noi, servicii mai bune, produse demne de invidie, chiar si pentru cei care sunt la zi cu ultimele tehnologii. In fond, este o industrie de peste 2 mii de miliarde de euro pe an la nivel mondial.


Oricum, CeBIT ramane un punct de referinta pentru companiile din domeniu.


"Acum doi ani, Intel prezenta un concept la CeBIT - Centrino. In prezent aproape ca nu mai poti cumpara un laptop fara Centrino", a explicat un analist. Dar sa vedem pe scurt cele mai noi tehnologii care vor fi demonstrate anul acesta la Hanovra.



Telefoanele fac orice altceva decat comunicare


Samsung va prezenta la CeBIT 2005 telefonul mobil care dispune de o camera foto digitala de 7 megapixeli, suficienta pentru a realiza afise de pus pe perete sau poze pentru a fi publicate in revistele pretentioase. Sony Ericsson aduce la Hanovra telefonul mobil cu Walkman incorporat, din care vrea sa faca produsul anului 2005.


Televiziunea pe telefonul mobil devine din ce mai populara. Exista deja doua standarde concurente pe acest segment, primul care permite receptia de televiziune prin antena, dupa modelul clasic al televizorului si altul care implica transpunerea emisiei TV in format digital si accesarea continutului multimedia ca pe Internet.


Motorola, pe langa noul model de RAZR - cel mai subtire celular cu clapa, va prezenta un telefon care functioneaza precum statiile de emisie-receptie (push to talk). Iar liderul pietei, Nokia, va prezenta de asemenea, propriile telefoane walkie-talkie. Sud-coreenii au mers chiar mai departe, dezvoltand un serviciu "push to view", care le permite utilizatorilor sa faca schimb de poze prin simpla apasare a unui buton.



Acces Internet fara fir,la viteze tot mai mari


Anul acesta, factorul cheie in cresterea industriei telecomunicatiilor este accesul de mare viteza la Internet, apreciaza Bitkom, asociatia IT&C germana care participa la organizarea evenimentului. Industria IT si a comunicatiilor va creste anul acesta cu 4,3% apreciaza Observatorul European pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii (EITO).


Nivelul total al incasarilor in domeniu vor urca in 2005 la 2,04 mii de miliarde de euro. Companiile IT&C din Germania vor incasa anul acesta 136 de miliarde de euro, spune EITO.


"Criza din perioada 2001-2003 a fost depasita cu succes", a apreciat presedintele organizatiei, Bruno Lamborghini.


Factorii care vor duce la cresterea industriei sunt serviciile de telefonie de generatia a treia, serviciile de acces la Internet de mare viteza si cele fara fir, spun specialistii in domeniu. Modelele de telefoane 3G au devenit tot mai sofisticate, dar mai accesibile, iar videotelefonia continua sa fie principalul serviciu cautat de cei care au renuntat la vechile celulare.



Periferice pentru succesele de piata


Tot mai multe companii isi construiesc succesul realizand accesorii si periferice special pentru cele mai cautate produse de pe piata. De exemplu, Logitech, lider mondial in periferice fara fir pentru PC-uri si console de joc, a prezentat ieri o serie de noi produse destinate entertainmentului si comunicatiile online si a anuntat totodata extinderea colaborarii cu portalul Microsoft, MSN.


La categoria "mobilitate", directorul executiv Guerrino De Luca a prezentat primele echipamente care sa insoteasca mult asteptata consola de jocuri PSP de la Sony: carcasa Logitech PlayGear Pocket, o armura rezistenta si eleganta pentru PSP; castile Logitech PlayGear Stealth, care ofera calitate audio superioara; boxele portabile Logitech PlayGear Amp.


Logitech a dezvaluit si prima linie de produse pentru celebrul Apple iPod si alte playere MP3: boxele portabile Logitech m22. Logitech mm22 completeaza designul iPod, functionand, insa, cu orice player portabil sau notebook PC, a explicat De Luca.



Prezenta romaneasca peste asteptari


Anul acesta Romania va avea stand special, unde vor expune produse si vor prezenta tehnologii si servicii peste 30 de companii. Cinci firme din IT&C au mers cu stand propriu, iar doua au fost din nou sustinute de o organizatie neguvernamentala din Elvetia, care promoveaza companiile inovatoare din acest sector. In total 37 de firme romanesti cauta gloria si succesul la CeBIT, iar multi oficiali ai altor firme sunt acolo fara a beneficia de stand, pentru a pune mana pe contracte grase. Cu ajutorul organizatiilor din domeniu ANIS, ARIES, Camera de comert si industrie romano-germana si altele, urmeaza sa fie organizata "ziua Romaniei la CeBIT", pe 12 martie.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO