Business Hi-Tech

Cine a câştigat prima ediţie a The Bucharest Hackathon: o echipă care a creat o soluţie prin care aplicaţii ce au nevoie de o putere mare de procesare pot rula pe hardware mai puţin performant

Cine a câştigat prima ediţie a The Bucharest...

Autor: Alexandra Cepăreanu

13.03.2023, 15:32 442

Peste 130 de programatori seniori au participat la prima ediţie a The Bucharest Hackathon, un eveniment care îşi propune să creeze cea mai mare comunitate de programatori din România, potrivit unui comunicat de presă.

”Ne aşteptam la cel mult 100 de participanţi, însă am fost nevoiţi să oprim înscrierile, pentru că nu aveam suficient loc pentru toţi cei interesaţi. Am reuşit să aducem laolaltă peste 130 de programatori cu experienţă care, timp de două zile, au lucrat cu noile tehnologii precum blockchain, inteligenţă artificială sau cloud programming şi care s-au distrat prin rezolvarea unor probleme care, în final, fac oamenilor viaţa mai uşoară. Interesul mare pentru acest eveniment ne-a depăşit cu mult aşteptările şi probabil că vom organiza un nou hackathon în lunile ce urmează. Obiectivul pe termen mediu este să atragem şi programatori din alte ţări, iar Bucureştiul să devină un hub internaţional pentru competiţii de tip hackathon”, a spus Andrei Pitiş, co-fondator al The Bucharest Hackathon şi CEO & fondator al vehiculului de investiţii Simple Capital şi al companiei software genezio.

În cadrul evenimentului The Bucharest Hackathon au fost acordate premii sub formă de cash cu o valoare totală de 12.000 de dolari, potrivit sursei citate. Astfel, premiul de 5.000 de dolari pentru locul I a fost obţinut de echipa Deadlock, formată din trei programatori: Laurenţiu Ciobanu, Marian Stoica şi Mihaela Negoiţă. Aceştia au dezvoltat o soluţie prin care aplicaţii ce au nevoie de o putere mare de procesare pot rula pe suport hardware mai puţin performant, folosind tehnologii precum GitHub, Rust, Scala, SpinalHDL.

„Locul II, cu un premiu de 3.000 de dolari, a fost câştigat de echipa Awesome Hackers, formată din Silvia Maria Lupşa, Răzvan Gheorghe, Răzvan Puiu şi Lucas Manea. Cei patru participanţi s-au cunoscut la hackathon şi au dezvoltat un joc educaţional 2D pe bază de text dezvoltat cu ajutorul tehnologiilor de tip inteligenţă artificială şi blockchain. Scopul jocului este ca jucătorii să îşi îmbunătăţească cunoştinţele în diverse domenii, răspunzând la întrebări generate de inteligenţa artificială. Câştigătorii sunt recompensaţi cu NFT-uri create cu ajutorul platformei blockchain MultiversX.”

Pentru locul III, juriul The Bucharest Hackathon a decis acordarea a două premii. Astfel, echipele  ExRap (formată din Gheorghiţă Caulea, Andrei Gogonea, Dragoş Manolea şi Florin Andrei Georgescu) şi The Polytechs (formată din Matei Ceauşu, Iulia Dumitru, Matei Hriscu şi Radu Nichita) au primit premii în valoare de câte 2.000 de dolari fiecare.

„Echipa ExRap a dezvoltat o extensie pentru programatorii care folosesc VS Code, un soft de scris cod, folosind tehnologii precum genezio, Chat GPT şi o serie de microservicii personalizate stocate în cloud (Azure Kubernetes Services). Soluţia este destinată programatorilor care vor să înveţe să programeze mai repede folosind cele mai noi practici şi standarde în materie de programare. Echipa The Polytechs a dezvoltat o extensie pentru VS Code care oferă sugestii şi feedback privind calitatea codului scris, folosind servicii precum GitHub şi ChatGPT.”

De asemenea, o parte dintre participanţi au primit premii speciale oferite din partea partenerilor The Bucharest Hackathon. Astfel, participanţii care au folosit tehnologia MultiversX au mai obţinut premii speciale în valoare totală de 4.000 de dolari în criptomoneda EGLD. Amazon a înmânat 3 vouchere în valoare totală de 15.000 de dolari.

„Experienţa acestui hackathon ne-a demonstrat premiza de la care am pornit: aceea că programatorii din România pot genera idei şi soluţii noi pentru rezolvarea unor probleme la care noi, cei cu experienţă în business, nu ne-am fi gândit. Această libertate oferită de un hackathon, care nu este un eveniment de generare de idei pentru start-up-uri, va conduce la idei care cu siguranţă vor putea fi monetizate în viitor”, a spus Flavian Manea, co-fondator şi CEO al Bware Labs, de asemenea co-fondator The Bucharest Hackathon.

Juriul competiţiei The Bucharest Hackathon a fost format din antreprenori din IT şi executivi de top cu roluri în departamentele tehnice din companiile: genezio, Bware Labs, Aptos, MultiversX, Amazon Web Services, Microsoft, GitHub, Google, Softbinator, Uipath, LeaseBlocks, au mai transmis reprezentanţii companiei.

Partenerii principali ai evenimentului au fost companiile genezio şi Bware Labs, iar printre partenerii primei ediţii a The Bucharest Hackathon se află companiile MultiversX, Runtime Verification, Aptos, Axelar, Amazon Web Services, GitHub şi Stripe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO