Business Hi-Tech

Cine sunt castigatorii si cine sunt victimele crizei in IT&C

Cine sunt castigatorii, dar si victimele crizei in IT&C
22.12.2009, 23:30 65

Veniturile din serviciile de comunicatii ale operatorilortelecom au scazut in acest an cu aproximativ 20%, potrivit datelorfinanciare ale companiilor si estimarilor facute de autoritatea dereglementare. 2009 este anul in care companiile si-au redus drasticcheltuielile telecom si au cerut renegocierea contractelor, chiarsi daca acestea fusesera semnate cu putin timp in urma - o situatiede neimaginat cu doar un an si jumatate in urma. piata localatelecom va ajunge, probabil, la o valoare de aproximativ 4 mld.euro, fata de 4,6 mld. euro in 2008.
Reglementarile impuse companiilor telecom au jucat de asemenea unrol important in evolutia pietei locale de comunicatii in 2009,deciziile Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatiisporind in multe cazuri puterea clientilor si intensificandcompetitia.
Evenimentul anului pe piata telecom este insa preluarea Telemobil(Zapp) de catre Cosmote, o tranzactie cu o valoare totala de 207milioane de euro si anuntata la sfarsitul lui iunie 2009. Dincolode usa deschisa Cosmote spre internet mobil si clientii business,preluarea Zapp conturareaza patru mari poli de putere telecom inRomania: grupul de companii controlat de OTE si Deutsche TelekomOrange, Vodafone si compania locala RCS&RDS, controlata de omulde afaceri oradean Zoltan Teszari. Dupa preluarea Zapp companiilemultinationale telecom controleaza peste 80% din banii cheltuiti deromani pe servicii de comunicatii.
Insolvente, achizitii si fuziuni pe retail si distributie
Prabusirea cu aproape 50% a vanzarilor de echipamente IT&C alovit in plin retailerii si distribuitorii, acest segment fiindafectat de ajustari dramatice ale companiilor implicate.
Ultra Pro, fostul lider al retailului IT&C clasic din Romania,un business detinut de familia Fughina, a intrat in insolventa siva intra cel mai probabil in faliment, lasand in urma datorii de 28de milioane de euro. Declinul retailerului a fost fulgerator: de lanoi magazine in noiembrie 2008 pana la insolventa si inchidereatuturor unitatilor si concedierea angajatilor au trecut mai putinde noua luni.
Nici eMag, numarul unu pe retailul online IT&C, nu a fostdeparte de o situatie dificila, insa compania s-a salvat prinpreluarea pachetului majoritar de actiuni de catre AsesoftDistribution, un distribuitor controlat de oamenii de afaceriSebastian Ghita si Iulian Stanciu. Pe segmentul de distributiecriza a impins la masa negocierilor de fuziune doi dintre cei maimari jucatori locali: RHS si Tornado. Cele doua firme romanestisi-au infrant orgoliile si spera ca impreuna nu doar vor traversacu bine recesiunea, dar vor si reusi sa depaseasca, in timp,liderul pietei - compania Scop Computers.

Fara proiecte publice, piata de soft si servicii s-a dusin jos
Piata locala de software de gestionare a resurselor intreprinderii(ERP - Enterprise Resource Planning) va scadea in acest an cu 20%,la 97,9 milioane euro, in conditiile in care firmele mijlocii simari si-au redus cheltuielile, iar proiectele publice sunt amanatesau blocate. Potrivit unui studiu al companiei Pierre AudoinConsultants (PAC), vanzarile de noi licente de solutii ERP se vorreduce in Romania cu 25%, la 27 milioane euro, cu mult sub nivelulde
33 milioane euro atins in 2007. In acelasi timp, serviciile deimplementare si pregatire vor avea un declin de 20%, la sub 55milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO