Business Hi-Tech

Cluj: Primul incubator digital din România va ajuta companii din domeniul IT să se dezvolte

Cluj: Primul incubator digital din România va ajuta...

Autor: Vasile Magradean

13.06.2017, 19:06 324

Directorul SC Tetarom, societatea care administrează parcurile industriale din judeţul Cluj, Viorel Găvrea, a declarat, marţi, că în cadrul Tetapolis funcţionează şi un laborator de fabricare, dotat cu utilaje în valoare de 500.000 de euro, care ajută companiile incubate să dezvolte prototipurile produselor pe care vor să le lanseze pe piaţă.

„Parcul ştiinţific şi tehnologic Tetapolis, proiect al Tetarom, a lansat oficial primul incubator digital din România, care are rolul de a ajuta la dezvoltarea, pe o perioadă limitată, a companiilor din IT şi inovare aflate la început. Realizat în parteneriat cu Asociaţia Internaţională a Parcurilor Ştiinţifice (IASP), UTCN şi Primăria Cluj-Napoca, incubatorul digital are deja 4 echipe care funcţionează aici, acestora urmând să li se adauge alte 30 de companii. Incubatorul digital ocupă o suprafaţă de 1.000 mp, în cadrul lui funcţionând şi un laborator de fabricare, dotat cu utilaje în valoare de 500.000 de euro, care ajută companiile incubate să dezvolte prototipurile produselor pe care vor să le lanseze pe piaţă”, a spus Găvrea.

Potrivit acestuia, printre companiile din cadrul incubatorului se numără Braintronix, o echipă de români care locuiau în Franţa şi au revenit în ţară pentru a fi incubaţi în parcul ştiinţific şi tehnologic, unde au intrat deja în producţie specializată în livrarea de roboţi programaţi cu inteligenţă artificială.

„O altă companie, Telios dezvoltă un proiect de telemedicină generală implementat iniţial pentru SUA şi care a reuşit să reducă cu 90% incidenţa apelurilor la urgenţă în statul California. Medicul neurolog Bogdan Florea, care a descoperit activitatea creierului când se credea că este în moarte cerebrală, vrea să realizeze în incubatorul digital prototipul unui aparat EEG care să poată citi această a şasea stare. Echipa Pony Car Sharing a produs şi a instalat pe maşinile lor o cutie neagră care colectează toate datele din trafic în cadrul unui proiect IoT (internet of things)”, explicat Găvrea.

Directorul Tetarom a subliniat că incubatorul digital va permite, ulterior, trecerea la incubatorul virtual, pentru susţinerea unor start-up-uri din lumea virtuală, unde costurile sunt reduse.

Tetapolis este primul parc ştiintific şi tehnologic din România, lansat în noiembrie 2016, în urma unei finanţări de 60 de milioane de euro din fonduri europene. Proiectul include birouri şi laboratoare de cercetare, structuri complete de incubare, săli de conferinţe, spaţii expoziţionale, parking şi construcţii dedicate activităţilor sportive şi de relaxare şi urmăreşte să devină un hotspot al regiunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO