Business Hi-Tech

Coadă pentru iPad 2 în România

Coadă pentru iPad 2 în România

Autor: Adrian Seceleanu

27.03.2011, 23:56 1068

eMag, cel mai mare retailer IT&C local, a epuizat vineri"aproape imediat" primul lot de 80 de tablete Apple iPad2 importat în ţară, iar compania se aşteaptă ca şi următoarelestocuri să fie vândute rapid, în condiţiile în care magazinul aveala finele săptămânii trecute precomenzi de la alte 720 depersoane.

Prima variantă a tabletei iPad, lansată de Apple în aprilie2010, s-a vândut anul trecut în aproximativ 10.000 de exemplare înRomânia, potrivit estimărilor făcute de cei mai mari retailerilocali.

"Al doilea stoc e programat pentru 4 aprilie şi următoarele artrebui să respecte acelaşi ritm. Facem eforturi să aducem cantităţimai mari. Pe lângă cererea extrem de mare se suprapun şi problemelede producţie din Japonia, deci e destul de probabil că stocurilefoarte limitate să fie o regulă în următoarele luni", a spus pentruZF Radu Apostolescu, cofondator şi director de marketing al eMag,adăugând că "bătălia pe stocuri" cu alte companii "eincredibilă".

"E primul produs care a generat un interes atât de mare,indiferent de nivelul de preţ la care ne raportăm", a mai spusApostolescu, făcând referire la cele 800 de precomenzi pentrutableta care ajunge în oferta companiei la preţuri pornind de la2.500 de lei (611 euro) pentru varianta de 16 GB fără conexiune lareţele mobile 3G.

Reprezentantul eMag a spus că retailerul a înregistrat comenzidin mai multe localităţi din ţară pentru iPad 2, fără a oferidetalii. "Sunt comenzi de la clienţi din toată ţara."

Pcfun.ro şi pcgarage.ro, doi dintre cei mai mariretaileri online locali - controlaţi de omul de afaceri MariusGhenea -, anunţau duminică pe site că vor avea în stoc tablete iPad2 peste 11 zile. Probleme cu stocurile de tablete Apple iPad 2 vorfi în continuare, în condiţiile în care tableta a câştigatinteresul unei noi categorii de utilizatori, spune RaduApostolescu: "Stocurile sunt foarte limitate pentru că lansareaglobală s-a făcut mult mai rapid faţă de iPad1 şi, pe de altăparte, interesul a fost mult mai mare, a se vedea şi primelevânzări care au depăşit orice aşteptări. Vorbim deja despre unprodus aflat la a doua generaţie care câştigă acum un nou val declienţi, cei care au urmărit feedbackul «early-adopters»-ilor şis-au decis să cumpere. Se pare că interesul acestui val doi declienţi confirmă din plin crearea sau, pentru cei mai riguroşiobservatori ai fenomenului, reinventarea categorieitabletelor."

După ce a fost adoptată rapid de mediul de business în anul2010, tableta Apple a devenit în scurt timp şi gadgetul cel maiprezent pe birourile de lucru din instituţii ca Preşedinţia,Guvernul şi Parlamentul, care în trecut erau dominate doar delaptop-uri. Atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul EmilBoc, spre exemplu, au început să apară la diferite întâlnirioficiale cu tableta Apple în locul obişnuitelor mape de lucru.

Piaţa de tablete PC din România ar putea ajunge în doi ani la200.000 de unităţi, potrivit estimărilor făcute de producătoriilocali Allview şi Evolio. Cele două firme au în vânzare tabletebazate pe sistemul de operare Google Android.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO