Business Hi-Tech

Comisia Europeana: Proiectul NetCity ramane sub supraveghere pentru ca poate distorsiona competitia

12.09.2008, 22:26 24

Primaria Capitalei si administratorii NetCity au pus la dispozitia CE toate documentele solicitate pana la sfarsitul lunii iunie, insa Comisia va urmari cu atentie evolutia proiectului, posibilitatea de acces la retea a celorlalti provideri si tarifele, a precizat CE la solicitarea Mediafax.
"Au existat preocupari din partea Comisiei Europene legate de proiectul NetCity, in special in ceea ce priveste distorsionarea concurentei pe piata, care s-ar produce daca ceilalti provideri ar fi impiedicati sa isi stabileasca propriile retele. Bucurestiul pare a avea o multime de retele telecom supraterane neautorizate, practic cabluri care nu sunt ingropate in pamant, iar reteaua NetCity, prin faptul ca ofera o alternativa subterana, este considerata o solutie", a precizat Martin Selmayr, purtator de cuvant al CE pe probleme de societate informationala si media.
Potrivit sursei citate, Comisia Europeana a atras atentia autoritatilor romane ca sunt obligate sa garanteze faptul ca oferirea de retele si servicii de retea nu distorsioneaza competitia pe piata. CE le-a cerut de asemenea actorilor de pe piata afectati de crearea retelei NetCity sa transmita orice dovada care ar indica o incalcare a regulilor UE in domeniul telecomunicatiilor.
"Intre timp, ca urmare a contactelor repetate cu autoritatile romane si cu actorii de pe piata, dar si ca urmare a unei vizite a comisarului Reding la Bucuresti, Comisia a inregistrat evolutii pozitive: autoritatile romane au amendat legislatia relevanta in domeniu astfel incat sa nu mai ofere posibilitatea unui monopol pentru NetCity. Cu alte cuvinte, providerii de retele si servicii nu mai sunt obligati sa recurga la reteaua NetCity atunci cand folosesc cabluri de retea subterane. Mai mult, Comisia saluta masurile recente ale administratorilor NetCity in vederea transparentizarii proiectului prin consultarea actorilor de pe piata in legatura cu o retea metropolitana", a precizat Selmayr.
Purtatorul de cuvant european a mai spus ca atat Primaria municipiului Bucuresti, cat si administratorii NetCity au pus la dispozitia Comisiei, pana la sfarsitul lunii iunie, toate informatiile solicitate, dupa ce in prealabil Executivul comunitar a formulat numeroase cereri in acest sens.
Martin Selmayr a mai spus ca CE a reusit sa stabileasca un dialog constructiv cu autoritatile romane, in mod special cu cei implicati in acest proiect.
"Vizita comisarului Reding la Bucuresti la inceputul acestui an a fost cruciala in acest sens, deoarece inainte de acest moment Comisia nu primise un raspuns satisfacator", a comentat Selmayr.
Potrivit acestuia, CE intentioneaza sa se asigure ca regulile de functionare si creare a retelei NetCity respecta legislatia UE si principiile in domeniul concurentei.
"Este important ca libertatea operatorilor de a furniza servicii de telecomunicatii in Bucuresti sa nu fie restransa in mod nerezonabil. In acest sens, mai multe aspecte legate de proiectul NetCity sunt in continuare discutate in interiorul Comisiei si urmeaza sa fie incheiate in curand", a spus Selmayr.
"Comisia Europeana va monitoriza in continuare proiectul NetCity, in mod special accesibilitatea retelei NetCity pentru ceilalti furnizori, nivelul tarifelor si autorizarea procedurii", a conchis Selmayr.
CE a trimis autoritatilor romane, in octombrie 2007, o scrisoare administrativa in care a cerut detalii referitoare la proiectul NetCity, iar raspunsul venit la 17 aprilie este incomplet, a comunicat, pentru MEDIAFAX, Martin Selmayr, in luna mai.
In timpul unei vizite efectuate la Bucuresti, la 13 martie, comisarul european pentru societatea informationala si mass-media, Viviane Reding, a declarat ca CE este foarte preocupata de proiectul NetCity, pentru ca acesta pare sa incalce Legea concurentei si unele reglementari UE.
"Avem anumite indoieli daca nu cumva acest proiect - desi nu ne-am documentat foarte bine, ci doar de departe - nu constituie o incalcare a Legii privind protectia concurentei. Comisia Europeana va cerceta in detaliu acest proiect NetCity, pentru ca este posibil sa nu se fi respectat toate reglementarile europene", a sustinut Viviane Reding.
Comisarul european pentru societatea informationala a spus ca, in cazul in care se va intenta un proces in legatura cu acest proiect, procesul nu va fi indreptat impotriva Primariei Bucurestiului, ci impotriva Romaniei.
Ea a mentionat ca UE nu poate accepta noi monopoluri pe piata IT, prin care se fac discriminari asupra concurentei.
Problema proiectului NetCity a fost ridicata, in cadrul dezbaterii organizate de Comisiile pentru comunicatii si tehnologia informatiei ale Parlamentului roman, la care a participat Viviane Reding, de catre deputatul independent Liviu Nistoran, care a calificat acest proiect drept o investitie ineficienta, care nu este agreata de operatorii de Internet din Romania si ale carei consecinte vor fi preturi mult mai mari pentru consumatorii finali.
Consilierii municipali au aprobat, la inceputul lunii martie, contractul de concesiune a lucrarilor publice pentru reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei pentru telecomunicatii - NetCity, un proiect in valoare de 202 milioane de euro. Realizarea retelei metropolitane de fibra optica necesita investitii estimate la 202 milioane euro, suportate in intregime de firma care a castigat licitatia, respectiv UTI Systems.
La licitatia organizata de municipalitate in luna august 2007 s-a prezentat doar un singur ofertant din cele 24 de firme care au cumparat caietele de sarcini. Castigatorul licitatiei - singurul ofertant participant, respectiv UTI Systems, impreuna cu subcontractorii Ericsson Romania, Alcatel Lucent si Neotel - a fost desemnat la sfarsitul lunii august.
La licitatia de atribuire a contractului de concesionare de lucrari publice a fost permisa participarea doar a firmelor cu o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 45 de milioane de euro si cu experienta in executia lucrarilor de constructii de cel putin trei ani.
UTI Systems este firma care a castigat licitatia si pentru sistemul de ticketing al RATB si Metrorex.
De asemenea, castigatorul proiectului se va ocupa - pe langa administrarea retelelor de telecomunicatii cu fibra optica din Bucuresti - si de elaborarea sistemului de management al traficului, managementul dezastrelor sau managementul informational din cadrul municipalitatii.
Curtea de Apel Bucuresti a anulat prin decizie irevocabila o Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), care prevedea obligarea cablistilor sa ingroape toate cablurile prin care se retransmit posturi de televiziune si care statea si la baza proiectului NetCity.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO