Business Hi-Tech

Cosmote cauta sa intre pe profit cu un nou CEO

Cosmote cauta sa intre pe profit cu un nou CEO

Stefanos Theocharopoulos, 39 de ani, noul director general al Cosmote, era deja membru al Consiliului de Administratie al Cosmote Romania

23.01.2008, 17:49 343

Grupul elen Cosmote a schimbat directorul executiv al subsidiarei din Romania, intr-un moment cheie pentru operator, care trebuie sa valorifice in acest an baza de clienti acumulata in doi ani pentru a trece pe profit operational, in ciuda concurentei dure de pe piata.
Noul director general al operatorului de telefonie mobila Cosmote Romania este Stefanos Theocharopoulos, 39 de ani, care il inlocuieste pe Nikolaos Tsolas, 55 de ani. Tsolas, care a ocupat aceasta functie timp de doi ani, s-a retras din functie din motive personale, conform Cosmote.
Surse din piata afirma insa ca inlocuirea lui Tsolas este direct legata de numirea unui nou CEO in fruntea grupului Cosmote, in luna septembrie a anului trecut. "Dupa ce Michael Tsamaz a preluat functia detinuta anterior de Evangelos Martigopoulos, el a inceput sa-si formeze propria echipa la nivel de management al subsidiarelor din strainatate. Primul pas a fost facut in Macedonia", au spus sursele citate. Compania nu a precizat daca Tsolas va ramane in cadrul grupului Cosmote. Stefanos Theocharopoulos, care era deja membru al Consiliului de Administratie al Cosmote Romania, va trebui sa aduca operatorul pe profit operational in acest an si pe profit net anul viitor ? conform obiectivelor stabilite anterior de companie.
Cosmote, care a ajuns pe locul trei pe piata locala din punctul de vedere al veniturilor si al numarului de clienti, trebuie sa-si majoreze numarul de abonati si sa faca fata unei concurente dure. Cosmote a strans in doi ani peste trei milioane de clienti si va anunta probabil pentru anul trecut venituri de 150 mil. euro.
Anul curent se anunta insa unul mult mai greu pentru Cosmote. Schimbarile din actionariatul Telemobil (Zapp) ar putea readuce in atentie operatorul, care a disparut practic de pe piata anul trecut. Zapp nu a avut bani pentru investitii si si-a redus drastic bugetul de promovare.
O alta problema pe agenda noului sef al Cosmote este faptul ca de la sfarsitul anului trecut pe piata sunt cinci operatori de telefonie mobila, odata cu lansarea serviciului DigiMobil al RCS&RDS. Pe langa cresterea numarului de competitori, RCS&RDS se remarca prin faptul ca ofera serviciul DigiMobil fara o taxa lunara pentru clientii de cablu si telefonie fixa existenti, la care se adauga telefoane 3G gratuite (in custodie) si tarife agresive. Punctul slab al DigiMobil este insa in acest moment acoperirea redusa, limitata la aproximativ opt orase.
Stefanos Theocharopoulos s-a alaturat grupului elen de telecomunicatii OTE in anul 2002. In prezent, el detine pozitia de director Business Development al companiei OTEGlobe si este presedinte al comitetului director al Hellas-Sat.
Anterior, el a mai ocupat pozitia de director Tehnologie in cadrul OTE Investment Services.
Inainte de a se alatura grupului OTE, Theocharopoulos a detinut pozitii manageriale in companii precum O2 Germania, Dutchtone Olanda, Vodafone Grecia, Fujitsu Telecom Research Center Marea Britanie si Ericsson Hellas/Grecia.
Theocharopoulos este licentiat in inginerie electronica al Universitatii Sussex, detinand si o diploma de Master of Science in Comunicatii Mobile&Comunicatii prin satelit din partea Universitatii din Westminster.
Pe piata telefoniei mobile mai activeaza Orange Romania - 9,31 milioane de utilizatori, Vodafone Romania - 8,579 milioane clienti si Telemobil, operatorul serviciului Zapp, cu peste 500.000 de abonati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO