Business Hi-Tech

Cota de piata a Internet Explorer scade la un minim istoric, sub 60%

Cota de piata a Internet Explorer scade la un minim istoric, sub 60%
04.05.2010, 23:03 48

Cota de piata a Internet Explorer, browserul dezvoltat deMicrosoft, cel mai mare producator de soft din lume, a scazut sub60% la nivel mondial, atingand cea mai mica valoare din ultimiizece ani, potrivit unei statistici a Net Aplications, citata depresa internationala. Astfel, Internet Explorer avea luna trecuta ocota de piata de 59,95%, cu 20% mai mica fata de cea din 2008,aproape de 80 de procente. In urma cu doi ani, Internet Exploreravea 75,94 procente, Firefox 18,3%, iar Google Chrome nici nuexista.

Pe locul doi se afla Firefox cu 24,59%. Potrivit preseiinternationale, acest browser, considerat principalul adversar alInterent Explorer isi continua cresterea si va trece foarte curandpeste 25 de procente. De asemenea, Safari, dezvoltat de Apple, areo cota de 4,72% fata de 4,65 procente cat avea in luna martie.Analistii sustin ca unul din motivele cresterii a fost si lansareaiPad, cel mai recent gadget al Apple, care s-a vandut in peste unmilion de exemplare in mai putin de o luna. Chrome, dezvoltat deGoogle, care detine cel mai popular motor de cautare din lume, aatins 6,7%, iar Opera a castigat aproape un procent in ultimul an,ajungand la 2,3%. Cu o crestere foarte mica in primele luni de lalansarea din septembrie 2008, Google Chrome a atins o cota mare inultimul an, sustin analistii. Unul dintre motivele ascensiuniibrowserului de la Google este lansarea in decembrie 2009 aversiunii pentru Mac si Linux, care a marit astfel numarul deutilizatori, relateaza presa internationala. Statisticile publicatede StatCounter.com arata o evolutie mai proasta a InternetExplorer, care are 56,57 procente din cota de piata la nivelmondial. Firefox detine 31,29 procente, fiind urmata de Chrome cu5,35%, Safari -3,63% si Opera cu 2,25 procente.

In Romania, Internet Explorer si-a pierdut pozitia de lider inultimul an. Potrivit StatCounter.com, Internet Explorer are o cotade 38,42%, fiind pe al doilea loc dupa Firefox, care are 45 deprocente. Chrome se afla pe locul trei, avand 8,69 procente. De lalansarea din 2008, browserul de la Google si-a marit cota inRomania de la 1,5% la peste 8 procente. Opera are 6,71%, in timp ceSafari detine 0,72 procente.

In ceea ce priveste scaderea Internet Exploror, presainternationala a amintit de decizia Uniunii Europene prin care aobligat Microsoft sa permita utilizatorilor sa aleaga unul din 12browsere la achizitionarea unui PC cu Windows. Acest lucrufavorizeaza browserele mici, printre care Google Chrome sauOpera.

Intre timp Microsoft spera sa revina pe piata browserelor cunoua versiune a Internet Explorer, cu o grafica imbunatatita, carea fost prezentata in luna martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO