Business Hi-Tech

Cristian Paţachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager, Orange România: Avem nevoie de mai mulţi profesionişti în securitate cibernetică

Cristian Paţachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager, Orange România: De 7 ani, Orange România investeşte în formarea viitorilor specialişti în cybersecurity, prin implicarea în cele mai importante competiţii naţionale de profil, prin resurse educaţionale şi mentorat oferit celor care au dorit să-şi dezvolte cunoştinţele în acest domeniu, precum şi prin pregătirea echipelor ce au reprezentat România la Campionatul European de Securitate Cibernetică

Cristian Paţachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager, Orange România: De 7 ani, Orange România investeşte în formarea viitorilor specialişti în cybersecurity, prin implicarea în cele mai importante competiţii naţionale de profil, prin resurse educaţionale şi mentorat oferit celor care au dorit să-şi dezvolte cunoştinţele în acest domeniu, precum şi prin pregătirea echipelor ce au reprezentat România la Campionatul European de Securitate Cibernetică

19.03.2024, 20:21 852

România are nevoie de formarea mai multor specialişti în securitate cibernetică, având în vedere deficitul ridicat de experţi din acest domeniu, spun reprezentanţii Orange România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telecom, care s-a implicat în dezvoltarea, organizarea şi susţinerea celor mai importante competiţii naţionale de securitate cibernetică.

„De 7 ani, Orange România investeşte în formarea viitorilor specialişti în cybersecurity, prin implicarea în cele mai importante competiţii naţionale de profil, prin resurse educaţionale şi mentorat oferit celor care au dorit să-şi dezvolte cunoştinţele în acest domeniu, precum şi prin pregătirea echipelor ce au reprezentat România la Campionatul European de Securitate Cibernetică. Este o nevoie reală ca tot mai mulţi profesionişti să se formeze în securitate cibernetică având în vedere deficitul de personal, dar şi în contextul în care prognozele arată că până în 2025, la nivel mondial, aproximativ 41 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet”, a declarat Cristian Paţachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager, Orange România.

“Cu scopul de a contribui la formarea viitorilor specialişti în securitate cibernetică, domeniu cu un deficit de peste 347.000 de angajaţi la nivel european în 2023, Orange este partener strategic pentru: Campionatul Naţional de Securitate Cibernetică (RoCSC), UNbreakable România, DefCamp şi prima ediţie a Olimpiadei Naţionale de Securitate Cibernetică (OSC).
Prin eforturile Orange şi ale partenerilor instituţionali şi privaţi, anul trecut peste 3.300 de tineri s-au înscris în competiţiile din România. În acelaşi timp, experţii companiei au sprijinit, prin programul Orange Fab, dezvoltarea start-up-ului CyberEdu, o platformă ce conţine numeroase resurse educaţionale şi laboratoare practice, atât pentru începători, cât şi pentru specialişti care vor să dobândească sau să-şi îmbunătăţească competenţele în această arie de activitate. De la lansarea platformei în 2020 şi până în prezent, aproximativ 20.000 de utilizatori s-au înregistrat pentru a avea acces la materiale de pregătire în securitatea cibernetică. Statisticile arată, însă, că nevoia de talente este mult mai mare”, conform datelor Orange.

“Pentru Orange, securitatea cibernetică este un domeniu strategic care cuprinde atât zona comercială, de dezvoltare a soluţiilor care să protejeze afacerile, cât şi acţiuni ce au în vedere creşterea nivelului de înţelegere şi de conştientizare a riscurilor din mediul online. Astfel, conform raportului Orange Business Internet Security (2023-2024), care analizează date anonimizate de la companii şi administraţii publice din mai multe industrii, în 2023 a existat o creştere de 18% a numărului atacurilor cibernetice faţă de anul anterior. În acelaşi timp, Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) arată că la nivel naţional, anul trecut au avut loc peste 75.000.000 de evenimente de securitate cibernetică, o creştere cu 22% comparativ cu 2022.
În ceea ce priveşte nevoia de specialişti, potrivit studiului Cybersecurity Workforce (2023), realizat de ISC2, deficitul forţei de muncă în securitate cibernetică în Europa a ajuns la peste 347.000 de specialişti, o creştere cu 9,7% comparativ cu 2022”, conform companiei.

UNbreakable România, powered by Orange şi Bit Sentinel, este programul prin care elevii de liceu şi studenţii fac primul pas către o carieră în securitatea cibernetică. Ediţia pilot a avut loc în 2020 şi, de atunci, UNbreakable a luat forma unui program anual. Prin competiţii individuale şi de echipă, acces gratuit la resurse, ghiduri şi webinare, precum şi mentorat din partea experţilor în domeniu, participanţii îşi dezvoltă cunoştinţele în securitate cibernetică. Primii 6 câştigători ai concursului individual se califică automat în finala Campionatului Naţional de Securitate Cibernetică.
Competiţia individuală este deschisă până pe 24 martie.

Competiţia naţională lansată în 2017 şi în care Orange România se implică din poziţia de Gold partner susţine tinerele talente în securitate cibernetică. Cei mai buni 10 concurenţi ai lotului naţional participă în finala Campionatului European de Securitate Cibernetică şi au parte de stagii specializate de pregătire, premii, mentorat cu specialişti în securitate cibernetică, precum şi oportunităţi de angajare în domeniu. Ioan Constantin, Cyber Security Expert, Orange România, este unul dintre specialiştii ce coordonează Lotul Naţional al României la competiţia europeană.
Faza finală a ediţiei de anul acesta va avea loc la Bucureşti, în perioada 23 - 24 mai. După această etapă, va urma un Bootcamp, la Bran, în perioada iulie – august, unde se va desemna Lotul Naţional al României (10 finalişti şi 2 rezerve). Mai multe detalii sunt disponibile pe website-ul competiţiei.

Prima ediţie a olimpiadei dedicată elevilor de liceu pasionaţi de securitate cibernetică are loc anul acesta, iar Orange este unul dintre iniţiatori. În cadrul etapelor de calificare, participanţii rezolvă exerciţii ce includ atât concepte fundamentale de securitate cibernetică, cât şi elemente aplicate şi tehnici mai avansate. Primii elevi clasaţi la faza naţională a olimpiadei, 22-25 mai, reprezintă România la Campionatul European de Securitate Cibernetică, completând lotul României. Informaţii suplimentare se găsesc aici.

Cea mai mare conferinţă de securitate cibernetică şi hacking din Europeană Centrală şi de Est, powered by Orange, se află în 2024 la cea de-a 14-a ediţie. La DefCamp, pasionaţii de domeniu participă la paneluri de discuţii între profesionişti în securitate cibernetică, workshop-uri practice, oportunităţi de joburi, networking şi competiţii de hacking. Mai multe detalii, aici.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO